27.4.2005

Intertekstuaalisista viittauksista

Sain toissapäivänä palautetta "Ingalsin Laura" -viittauksestani. Minulta kysyttiin, onko se salanimi. On, se on Maija Vilkkumaan oikea nimi. Oikeasti. Aikuisten oikeasti. Ei, vaan väärästi.

Kyseessä on monimutkainen akateeminen käsite nimeltään "intertekstuaalinen viittaus". Intertekstuaalisessa viittauksessa lainataan yhden tekstin käsitteitä ja hahmoja toiseen tekstiin, jolloin luodaan virtuaalinen, tekstien sisäinen maailma.

Laura Ingals on ainakin minun ikäpolvelleni tuttu sekä kirjasarjasta Pieni talo preerialla että samannimisestä televisiosarjasta, jota seurattiin 1980-luvulla silmät kyynelistä kosteina ja sydän tunteesta pakahtuen. Kyseinen tyttö oli kunnollisuuden ja kiltteyden (rasittava) perikuva, joka teki aina kaiken mitä ja miten käskettiin.

Voimme siis vain kuvitella, mitä hänelle olisi tapahtunut, jos hän olisi muuttanut Melrose Placelle. "Mikä on Melrose Place?" joku kysyy. Siihen on vain yksi vastaus: "Hanki televisio."

4 kommenttia:

 1. Minun on sanottava että kovin pidän tyylistäsi, ja näin ollen tulen seuraamaan edesottamuksiasi enemmänkin. haa.
  Mutta niin, Minä tiedän ihmisen, jolla ei ole televisiota; koska on netti, ei ole voinut suojautua mm.melrose placelta, joten television hankkiminen ei ole ratkaisu kyseisten ihmisten ongelmaan, vaan lähinnä se, että ottaisivat asioista selvää ennenkuin miettivät edes suunsa avaamista =)

  VastaaPoista
 2. Otan aina mielelläni vastaan uusia seuraajia!

  VastaaPoista
 3. Eikö vittuilusta mene maku, jos joutuu kertomaan että vittuilee? ;)

  VastaaPoista
 4. "Minä tiedän ihmisen, jolla ei ole televisiota; koska on netti"

  niin minäkin tiedän.. itseni siis lähinnä..


  Vuoden olen ollut kohta ilman televisiota.. viikonloppuja lukuunottamatta. Televisio passivoi ja normalisoi ihmisiä ikävällä tavalla.. ja kuten Oliviero Toscani sanoi[1] "..kills our capacity of personal experience".

  [1] www.archive.org/movies/details-db.php?id=4068

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails