19.7.2006

Masokismia vai silkkaa typeryyttä?

Minulla on erittäin huono taipumus koskea vastoin parempaa tietoani sellaisiin aihepiireihin, joiden tiedän suututtavan tai ahdistavan minua. Kuten kynnet hakeutuvat kutiavan hyttysenpureman luo, hakeudun minäkin näiden aihepiirien pariin kerta toisensa jälkeen. En keksi tähän muuta syytä kuin minua lapsesta saakka vaivanneen maailmanparannusvimman, joka saa minut kuvittelemaan että järkevät argumentit olisivat tehneet Archie Bunkeristakin kulttuurisesti suvaitsevaisen feministin.

Kävin joskus lukemassa Sonera Plazan Ellien "Ulkosuomalaisena" keskustelua, sillä sattuneesta syystä aihe kiinnostaa minua. Järkevä keskustelu on tuolla palstalla tuntematon käsite, sillä äänessä ovat joko elähtäneet kulttuuritädit (jotka ovat mielestään parempia kuin muut koska asuvat Ulkomailla isolla uulla) tai uskomattoman ahdasmieliset äijät, joiden mielestä kaikki suomalaiset naiset ovat tyhmiä hutsuja jotka haaveilevat vain ulkomaalaisista miehistä. Palstaa lukiessa meinaa välillä päästä itku, niin alhaisia ja ahdasmielisiä ovat sen jutut. Onneksi olen pikkuhiljaa päässyt siitä eroon, mutta käyn silti aika ajoin kurkkaamassa sen meininkiä. Joka kerta tulee paha mieli.

Jo vuosien ajan on vakituisiin vierailukohteisiini kuulunut Kinopalatsin foorumi, jossa elokuvaharrastajat juttelevat keskenään kaikesta mahdollisesta. Muutamista palstan entisistä ja nykyisistä vakiokävijöistä on jopa tullut erittäin hyviä ystäviäni oikeassakin elämässä. Palstan ongelmana on kuitenkin yksi keskustelija, kaiken vanhanaikaisen, ahdasmielisen ja itseään korostavan kaskinaismoralismin ruumiillistuma Kari "Kippari" Jokinen. Hän on vuosikausien ajan häirinnyt ja terrorisoinut palstaa rasittavalla itsekorostuksellaan, täydellisellä itsekritiikin puutteellaan sekä aivan järkyttävän kaksinaismoralistisella maailmankatsomuksellaan. Tavallaan herra Jokisesta on tullut pienimuotoinen käsite, eikä häntä voi oikein kunnolla kuvailla. Hänet pitää nähdä (tai lukea) itse teossa.

Vaikka tiedän ja tunnen Kipparin tavat, sorrun silti toisinaan väittelyyn hänen kanssaan. Pieni toivonkipinä minussa sanoo, että Kari kaivaa vielä joskus päänsä pensaasta ja tajuaa oman typeryytensä. Tuo kipinä käy tosin vuosi vuodelta pienemmäksi.

Toisaalta elämäni olisi aika harmaata ilman näitä intohimoja aiheuttavia asioita, mutta toisaalta olisi joskus kiva nukahtaa illalla niin, etteivät ärsyttävät asiat pyörisi päässä niin tiuhaan.

3 kommenttia:

 1. Nettikeskustelu on mielenkiintoinen ilmiö. Aika yleistä taitaa olla, että keskustelupalstoille kirjoitetaan hetken huumassa mitä mieleen sattuu juolahtamaan. Ja kritiikki, jota kasvokkain keskustellessa pehmennettäisiin sopivasti, tuodaan netissä julki just niin ilkeästi ja kärjekkäästi kuin vaan pystytään.

  Keskusteluissa on vielä se hankaluus, että et voi ikinä tietää, miten kommenttisi "luetaan". Viesti, jonka luulit olevan pohdiskeltu kannanotto aiheeseen, voi saada toisen täysin takajaloilleen, ja heps, ilmiriita on valmis!

  Taannoin, sarjakuvakohun aikoihin, lähetin palautetta Iltalehdelle, luettuani erittäin rasistisia ja kammottavia viestiketjuja lehden nettikeskustelupalstalla. Uskomatonta, että keskusteluja voi laittaa pystyyn tuosta vaan, ilman että keskustelun sisältöä mitenkään valvotaan... Mitään vastausta palautteeseeni en ole saanut. Sen jälkeen olen boikotoinut koko lehteä.

  VastaaPoista
 2. Olen samasta syystä turhautunut Sonera Plazan keskustelupalstan menoon. Toistuvista palautteista ja pyynnöistä huolimatta sinne ei saada minkäänlaista rotia. Suoranaista misogyniaa ja rasistista vihaa uhkuvat sekopäät saavat yhä, palstauudistuksen jälkeenkin, mellastaa aivan vapaasti.

  Oma linjani on ollut, että käyttäydyn keskustelupalstalla kuten käyttäytyisin oikeassa elämässä, näin ainakin mietin, mitä sanon.

  VastaaPoista
 3. Minäkin kävin joskus työpäivän "ratoksi" lukemassa ellien ulkosuomalaisten keskustelua. Ihan kamala keskustelupalsta! Tuli oikein paha mieli!!!

  Hieman asiallisempia ulkosuomalaisten keskusteluja löytyy ainakin suomi24 keskusteluista ja palloontallaajista myös.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails