20.8.2006

Hiljainen sunnuntai

Pitkäksi venyneen kavereiden eilisen muuttorumban jälkeen vietän hiljaista sunnuntaita Karhumiehen kanssa Turussa ennen kuin lähden illalla takaisin Helsinkiin. Lähdön hetkellä vapautan kaksi kirjaa Bookcrossing-hengessä Turun rautatieasemalle, toivottavasti ne löytävät sieltä uusia lukijoita.

Tänä hiljaisena sunnuntaina olen myös ehtinyt miettimään tekopyhyyttä ja sitä, millaisissa yhteyksissä se näkyy. Olen aktiivinen Finland for Thought -blogin lukija, vaikka sen pitäjän, Philin, poliittiset näkemykset ovatkin täysin erilaisia kuin omani. Sukupuolten välisissä eroissa Philillä on myös mielestäni jonkun verran opittavaa. :-)

Hyvin useat hänen kirjoituksiaan kommentoivat, Suomessa asuvat, expatriaatit pistävät silmään tekopyhyydellään. He arvostelevat suomalaista juomakulttuuria, puhumattomuutta, pukeutumista ja ylipäätään kaikkia niitä negatiivisia kliseitä, joista maamme muka tunnetaan. Rankat yleistykset ja suoranaiset valheet ovat myöskin tavallisia. Kuitenkin he haukkuvat suomalaisia ennakkoluuloisiksi ja rasistisiksi. Hämmästelen tällaista käytöstä, sillä se ei minusta ole kovin kypsää. Mutta ehkä kirjoittajat ovatkin jääneet henkiseltä kehitykseltään kaksitoistavuotiaan tasolle. Joidenkin oikeinkirjoitustaidot ainkin viittaisivat siihen suuntaan.

4 kommenttia:

 1. Ulkomailla asuessa pinnalle varsinkin ensimmäisinä vuosina nousee helposti kaikki negatiiviset asiat. Ne asiat, jotka uudessa maassa ovat huonommin kuin henkilön kotimaassa. Ne asiat taas jotka ovat paremmin eivät tunnu niin merkityksellisiltä.

  Tuntuu helpottavalta päästä purkamaan näitä asioita samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Siitä huolimatta olisi tärkeää ymmärtää, että kyse on pitkälti kulttuurishokista ja ei ole olemassa huonoja ja hyviä kulttuureita, vaan vain erilaisia. Ja yrittää löytää uudestan maasta myös niitä positiivisia asioita.

  Kaikesta huolimatta minäkin olen sitä mieltä, että suomalainen juomakulttuuri on aika sairasta...

  VastaaPoista
 2. Mussuliini21:16

  Ja sitä unohtui vielä sanoa, että varmasti melkein kaikissa maissa ulkomaalaiset joutuvat joskus joissain tilanteissa ja joidenkin henkilöiden taholta kärsimään ennakkoluuloista ja jopa rasismista. Varmasti sitä ilmenee myös näiden kirjoittelijoiden omissa kotimaissa, itse olen kohdannut jonkinlaista rasismia itseäni kohtaan sekä Englannissa että Ranskassa. Silti ei kuitenkaan pitäisi leimata, että kaikki jonkun maan asukkaat ovat ennakkoluuloisia rasisteja.

  Itse olen kokenut Suomessa, että "länsimaalaisia ulkomaalaisia" kohdellaan jopa silkkihansikkain, kun ulkomaalaiset ovat monien mielestä kiinnostavia ja suomalaisista yritetään antaa oikein hyvää kuvaa.

  Lisäksi vielä sellainen juttu, että monet Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät ole opetelleet paikallista kieltä. Suomen kielen osaaminen on kuitenkin edellytys sille, että voi oikeasti integroitua kulttuuriimme. Kaikki eivät sitä ehkä tajua, kun englannilla pärjää niin hyvin. Kuitenkin sopeutuminen ranskalaiseen kulttuuriin puhumatta paria sanaa enempää ranskaa olisi aivan naurettava ajatus.

  VastaaPoista
 3. Kukaan ei vihaa suomalaista juomakulttuuria yhtä paljon kuin minä. En ole koskaan pitänyt siitä, enkä varmaan tule koskaan pitämäänkään.

  Olen itsekin joutunut ennakkoluulojen ja suoranaisen rasismin kohteeksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Minua vain häiritsee tässä nimenomaisessa tapauksessa näiden kirjoittajien taipumus pitää Suomea jonain Euroopan viimeisenä rasismin linnakkeena. Tai ehkä olen vain yliherkkä.

  VastaaPoista
 4. FFT oli ekoja tilaamiani blogeja blogilistalla, mutta jossain vaiheessa kypsyin sisältöön niin että peruin tilauksen. Palailen sinne sattumalta silloin tällöin, mutta tunnustan että jutut ärsyttää vielä sen verran etten aio uusia tilaustani.

  Taisi kostautua, multakin tilaajat kaikkoaa kuin lumi Saharasta... =(

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails