13.12.2006

Intellektuellia vai ylimielistä?


Minua jäi viime viikolla suunnattomasti kismittämään tämänvuotisen Finlandia-raadin puheenjohtajan kommentit suomalaisen romaanin tilasta. Ei siksi, etten olisi hänen kanssaan samaa mieltä, vaan siksi koska minua ärsytti se tapa, miten hän toi asian esille.
Mosterin mielestä suomalaisten kirjailijoiden keskuudessa on todella vähän intellektuelleja tai sitten intellektuellit naamioituvat kirjoittaessaan romaaneja, koska eivät ilkeä näyttää kasvojaan.

Suomalaiset eivät ole kovia väittelemään, se on totta. Meillä ollaan mielummin hiljaa kuin esitetään eriäviä mielipiteitä, ja eriävän mielipiteen esittäjälle suututaan helposti. Olemme valitettavasti kovin konsensushakuista porukkaa, mikä on ainakin minun mielestäni ärsyttävää. Tässä asiassa olen herra Mosterin kanssa samaa mieltä. Mutta tämä kommentti otti kyllä rajusti päähän:
"Saksalaisena ja ulkomaalaisena olen aina vähän hymyillyt Finlandia-sirkukselle, mutta nyt kun olen itse ollut mukana, ei enää hymyilytä", Moster tunnustaa.

Hänen hymynsä hyytyi Finlandia-puheen reaktioista. Suomessa ei saa sanoa ääneen kaipaavansa älyä ja intellektuelleja.

"Suomessa ei arvosteta klassista eurooppalaista intellektuellia. Intellektuelli on irvikuva ja elitismi synti. Muissa maissa on luonnollista puhua älymystöstä. Suomessa intellektuellit eivät ajattele julkisesti."

Vai on hän hymyillyt Finlandia-sirkukselle? Niin, onhan se suloista ja huvittavaa, kun pienen kieliryhmän edustajat julkaisevat kirjoja omalla pienellä hassulla kielellään. Ja sitten ne vielä palkitsevat niitä ja pitävät niistä! Ja ostavat ja lukevat niitä! Hassuja nuo suomalaiset. Kyllä he nyt tarvitsevat suuren ja tärkeän saksalaisen kertomaan heille, miten heidän tulee elää elämäänsä.

Yhteiskuntakritiikki on toki aina tervetullutta. Olen itse kuitenkin aina ollut hyvin iloinen siitä, ettei Suomessa ole samanlaista itsetyytyväisen älymystön perinnettä kuin Keski-Euroopassa, etenkin Saksassa ja Ranskassa. Meiltä onneksi puuttuvat suurimmaksi osaksi sellaiset pikkusikaria polttelevat ja punaviiniä juovat tärkeilijät, jotka kertovat muille miten heidän pitää elää koska pitävät itseään yksinkertaisesti kaikkia muita parempina ihmisinä. Asiaan kuuluu tietysti alentuva suhtautuminen kaikkeen sellaiseen, joka jää oman ajattelutavan ulkopuolelle.

En ole myöskään voinut koskaan sietää tähän älymystökulttuuriin kuuluvaa periaatteen vuoksi eri mieltä olemista ja tahallista provosointia, jonka tarkoituksena on muka herättää keskustelua ja väittelyä. Se on mielestäni epärehellistä ja huomionhakuista paskanjauhantaa.
"Taide ei ole massoille", Moster sanoo hiljaa, ettei vain joku väärinymmärtäjä kuulisi.

Ei niin, mutta ei se ole myöskään pelkästään Herra ja Rouva Intellektuellin kavereille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails