21.2.2007

Somebody saaaaave me! I don't care how you do it, just saaave me!


Minulla on ollut viime aikoina paljon aikaa televisiolle. Koska myös vuorokausirytmini on melko sekaisin, olen voinut tutustua myöhäisillan ohjelmistoon. Päätin muutama viikko sitten ottaa projektiksi Smallville -sarjaan tutustumisen, sillä sen uusinnat pyörivät SubTV:llä maanantai- ja tiistaiöisin. Kyseinen sarjahan kertoo Clark Kentin nuoruudesta ennen kuin hänestä tuli Teräsmies. Television Without Pity -sivustolla Smallville on suuri suosikki, tai pikemminkin inhokki-suosikki. Sitä katsotaan ja siitä yritetään löytää paljon hyviä asioita, mutta enimmäkseen Teräsmies-fanit repivät hiuksiaan miettien, miten niin hyvät alkuasetelmat omaava sarja on voinut mennä niin metsään.

Pääasialliseksi syypääksi on lähes poikkeuksetta todettu Lana Lang, Clarkin nuoruudenrakkaus ennen Lois Lanea. Minun oli viimein pakko katsastaa sarja voidakseni nähdä, pitävätkö kaikki kamalat tarinat Lanasta paikkansa. Pitäväthän ne. Totuus on jopa tarua ihmeellisempää. Lana Lang on räikein ja varoittavin esimerkki siitä, mitä sarjalle voi tapahtua mikäli käsikirjoittajat ja tuottajat rakastuvat liikaa yhteen hahmoon. Lanalla ei ole sarjassa mitään olennaista funktiota, mutta silti kaikki pyörii hänen ympärillään. Hän ei ole Clarkin nykyinen ystävä ja tuleva vihollinen Lex Luthor, hän ei ole fiksu, rohkea, sympaattinen ja olennaisessa asemassa Teräsmiehen salaisuuden suhteen kuten Clarkin ystävä Chloe Sullivan eikä hän ei ole tukea antava ja vahva kuten Clarkin vanhemmat.

Lanan tehtävänä on olla kaunis, hymyillä nätisti, osata kaikki täydellisesti, joutua pulaan jotta Smallvillen kaupunki voi pysähtyä siksi aikaa että Clark saa hänet pelastettua ja ennen kaikkea saada kaikki anteeksi vain, koska hän on Lana. Hänen tehtävänsä on myös olla jokaisen sarjan hahmon rakkauden ja ihannoinnin kohde. Tämä selviää yleisölle dialogin kautta, sillä Lanalle ei voi puhua ilman että hänelle kerrotaan kuinka ihana ja täydellinen hän on. Mikäli Metropoliksen kaupunki on vaarassa samaan aikaan kun Lanalla on syntymäpäiväkahvit, Clarkin pitää mennä juomaan kahvia ja syömään kakkua sen sijaan että pelastaisi kaupungin. Muuten Lanalle tulee paha mieli ja se on maailmanlopun paikka. Eräässä jaksossa Lana varastaa auton, tuittuilee kaikille, hengailee pahan pojan kanssa, kolkkaa poliisin ja käyttäytyy muutenkin kuin halpa pikkurikollinen. Lopussa Clarkin oli pyydettävä Lanalta anteeksi, sillä hän muka ajoi Lanan kyseisen pahan pojan syliin olemalla epärehellinen Lanalle heidän seurustelunsa aikana.

Sarjan fanien keskuudessa Lana-viha on saanut aivan uskomattomat mittasuhteet. Itse en voi vihata tätä hahmoa, sillähän on niin epätodellisen uskomaton esimerkki tuottajien ja käsikirjoittajien silkasta sokeudesta. He kun ihannoivat ja rakastavat tätä hahmoa yli kaiken ja muistavat mainita sen jokaisessa mahdollisessa haastattelussa. Käytänkin fraasia "Lana Lang -efekti" kuvaamaan mitä tapahtuu kun TV-sarjojen tekijät eivät noteeraa ulkomaailman olemassaoloa ja fanien mielipidettä.

Onneksi Supernaturalin tekijät tajusivat virheensä ajoissa ja Jo sai häipyä. Huh helpotusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails