8.11.2007

The Times alittaa itsensä

LISÄYS:
Toimittaja jatkaa samalla linjalla. Uskoni tähän entiseen laatulehteen on kärsinyt pahan kolauksen.

Eiliset tapahtumat Jokelan koulussa Tuusulassa ovat vielä pinnalla. Tragedia on kamala, koko päivän on ollut ahdistunut ja paha olo. Kun kuulin, että Pekka-Eric Auvinen oli koulukiusattu, ajattelin vain miten tältäkin asialta oltaisiin voitu välttyä jos häntä vain olisi kuunneltu ja autettu. Oma koulutieni ei ollut siitä onnellisimmasta päästä ja tiedän kyllä miltä tuntuu, kun kukaan ei puutu lasten toisiinsa kohdistamaan alistamiseen ja syrjintään. Itselläni toki oli aina kavereita ja perhe tukena, millä olikin iso merkitys.

Sitten luin tämän The Times -lehden kolumnin ja minulla kilahti. Suoraan sanoen: ihan suunnatonta, populistista ja epäammattimaista paskaa. Britanniassa on tapahtunut huomattavasti enemmän joukkosurmia ja karmivia, silmittömiä väkivallantekoja kuin Suomessa.

Siellä on riehunut sarjamurhaajia, pedofiilejä, terroristeja, silmittömän raivon varassa olevia hulluja jne. Ja sitten heillä on muka varaa asettua meidän yläpuolellemme ja jeesustella siitä miten kamalaa se on kun suomalaiset eivät keskustele keskenään? Eikö The Timesin pitäisi olla laatulehti, eikä joku ihme bulevardijulkaisu joka käyttää lähteenään lähipubin alkkista, joka on katkeroitunut siitä kun sai suomalaistytöltä herpeksen Torremolinoksessa joskus vuonna 1975? Sillä siltä tämä juttu näytti minun silmissäni.

Koko kolumnista paistaa läpi vahva ylemmyydentuntoinen asenne, joka on niin valitettavan tuttua "suurten eurooppalaisten maiden" keskuudessa. Suomea ei tarkastella maana muiden joukossa, vaan jonain omituisena hassuna pikku maaplänttinä, jonka ensisijainen tehtävä on toimia Britannian kaltaisten entisten suurvaltojen kummastelun, pilkan, tuijottelun, sekä halveksunnan kohteena. Yritetään viedä huomio pois omista ongelmista osoittamalla sormi kaukaiseen pohjoiseen ja tekemällä ylimielisiä yleistyksiä asioista, joista ei tiedetä mitään.

Jokelan koulusurmat ovat kamala tragedia. Syitä siihen pitää etsiä todellisista lähteistä, pureutua asioiden ytimeen ja selvittää tarina perinpohjin. Homman lakaiseminen jonkun niinkin epämääräisen käsitteen kuin "kansallisen luonteen" alle ei osoita mitään muuta kuin arvostelukyvyn ja ammattitaidon puutetta.

1 kommentti:

  1. Minä en ole yksinkertaisesti jaksanut lukea täkäläisten "laatulehtien" kirjoituksia asioista ; pitäydyin 20 Minutes & co neutraaliin uutisointiin, se riitti.

    Ihme kyllä kaikki puolitutkin töissä muistivat minun olevan suomalainen, kun yleensä epäröivät ruotsalaisuuden ja norjalaisuuteni välillä... hmmm.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails