20.8.2008

Nimi on nimi on nimi

Sukunimiasia on näin häiden lähestyessä tullut aina välillä puheeksi.

Tuttavapiiriini kuuluu muutama mies, joka on ottanut tai ottamassa vaimonsa nimen. Tämän artikkelin kirjoittaja sai kuitenkin tuntea nahoissaan moderneina pitämiensä ystävien ahdasmielisyyden Isossa-Britanniassa. Heidän mielestään sukunimeä vaihtanut mies oli tossun alla ja naurettava. En ymmärrä tällaista mentaliteettia lainkaan. Mitä jos mies ei yksinkertaisesti pidä syntymänimestään? Mitä jos hän tuntee vaimonsa suvun paljon läheisemmäksi kuin oman sukunsa? Mitä jos vaimon nimi on harvinainen ja hänen oma nimensä tuiki tavallinen? Sitä varten Suomen sukunimilaki on luotu, antamaan ihmisille valinnanvapauden. Vai mitä?

Olen tiennyt jo monta vuotta, että tulen käyttämään avioliiton jälkeen kaksoisnimeä. Tämä asia on jo päätetty Karhumiehen ja minun kesken ja siitä ei keskustella. Oma sukunimeni on osa identiteettiäni enkä osaisi millään luopua siitä. Karhumiehen sukunimi on kuitenkin erittäin harvinainen ja lapsemme tulevat siksi saamaan hänen nimensä. Lisäksi sukunimemme soljuvat hyvin yhteen ja etunimeni on lyhyt.

Minusta ei siis tule mitään Sanna-Margareeta Johansson-Suvikumpua. :-)

EDIT: Kaverini mukaan kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Pappi oli kuulemma mennyt omavaltaisesti muuttamaan hänen tyttönimensä miehen nimeksi. Aivan käsittämätöntä!

1 kommentti:

  1. Hyvä kaverini meni naimisiin ja miehensä otti hänen nimensä mutta heidän tapauksessaan se oli mielestäni sääli : miehen nimi oli Pilvinen ja kaverini tuikitavallinen tyyliin "lahtinen". Olisin itse ollut mieluummin pilvinen !

    Itse ekassa liitossa raahasin suomalaista ja ranskalaista nimeä ; ne sointuivat ihan hyvin mutta oli mielestäni kömpelöä ja pitkäkin. Toisessa liitossa otin miehen nimen, jo symboolisesti ja koska suunnittelimme lapsiakin. Byrokratian paratiisissa on elämä helpompaa jos kaikilla on sama sukunimi, ja tykkään miten nimi äännetään suomalaisittain. =)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails