22.12.2008

Oikea joulu, mikä se on?

Hyvä ystäväni tunnusti juuri, melko sydäntäsärkevästi, tuntevansa ahdistusta sen edessä, että hänellä on edessään ensimmäinen eron jälkeinen joulu 13:een vuoteen. Helppoa se ei ole, vaikka hänellä onkin ihanat tyttärensä seuranaan eikä näin ollen ole lainkaan yksin.

Ystäväni sai minut miettimään joka puolella kulttuurissamme vallitsevaa käsitystä siitä, että joulu on perhejuhla, johon kuuluvat kaikilla ne tietyt samat rutiinit ja samat kuviot. Entä jos ei ole perhettä? Entä jos välit perheeseen ovat etäiset tai olemattomat? Entä jos perhe asuu kaukana? Entä jos koko joulu ei yksinkertaisesti kiinnosta? Lakkaavatko tällaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset olemasta jouluna, ilmestyäkseen taas keskuuteemme 27.12? Eivät lakkaa, ihan yhtä lailla he elävät ja hengittävät joulukuun 24. - 26:nnen päivien ajan.

Olen myös seurannut hämmentyneenä puheita siitä, miten jotkut pariskunnat viettävät aina jouluaaton erillään, sillä heille se heidän lapsuudenkotinsa joulu on se "oikea" joulu. Mikä se semmoinen muka on? Miksi jouluna (ja kaikkina muinakin suurina juhlapyhinä) pitäisi aina tehdä asiat saman kaavan mukaan ja olla koskaan kokeilematta mitään uutta? Perinteet ovat toki ihania, kunnioitettavia ja ne tuovat turvaa, mutta miksi ei voisi kokeilla uusien perinteiden luomista?

Oma jouluni on aina ollut niin kutsuttu perinteinen perhejoulu, koska se sopii meille ja me haluamme sitä. Mutta joulunviettotapoja on yhtä monia kuin on ihmisiäkin, ja kaikkien tulisi saada viettää sitä haluamallaan ja itselleen parhaimmalla tavalla.

Jos kovia kokeneet Winchesterin pojat saavat ainakin kerran elämässään itselleen kivan joulun aikaiseksi, niin eiköhän se muiltakin onnistu. Hyvää joulua!:

1 kommentti:

  1. Mulla oli aika mielenkiintoinen ja erilainen joulu taalla. Jouluaatto ei tuntunut lainkaan jouluaatolta, koska sita ei juhlita taalla. Soimme illalla thairuokaa. Onneksi jouluillallinen joulupaivana oli iso hieno illallinen kynttiloineen ja kaikkineen. Lahjat avattiin talvipuutarhassa ennen illallista ja joulupaivan aamuna oli erikseen viela joulusukan avaaminen omissa oloissa... :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails