15.1.2009

God bless you please, Mrs. Robinson, heaven holds a place for those who pray...

Juuri kun pääsin kirjoittamasta Calvin Kleinin uudesta oksettavasta kampanjasta, Jezebel toi eteeni toisen aiheen, joka saa vereni aina kiehumaan. Miksi yhteiskunnassamme alaikäisen pojan ja aikuisen naisen välistä seksuaalista suhdetta pidetään vähemmän paheksuttavana kuin vastaavaa suhdetta alaikäisen tytön ja aikuisen miehen välillä?

Jezebel siteeraa Rolling Stonen artikkelia, jossa koulun naispuolisen liikunnanopettajan kanssa suhteessa ollut nuori mies puhuu ahdistuksestaan ja hyväksikäytetyksi tulemisen tunteestaan. Ja mitä hänen kaverinsa vastasivat?
"We couldn't believe it...we were still virgins, and he was hitting it with teachers! It was pretty fucking sweet."
Satuin kerran näkemään televisiosta elokuvan Populäärikultturia Vittulajänkältä. Elokuvassa on kohtaus, jossa tukevassa humalassa oleva noin viisikymppinen nainen ottaa 15-vuotiaan päähenkilön väkisin eräiden juhlien aikana. Lyhyeen kohtaukseen ei liittynyt väkivaltaa, mutta hintelästä teinipojasta ei ollut vastusta aggressiiviselle ja kookkaammalle vanhemmalle naiselle.

Kohtauksen päätyttyä poika istui hiljaa paikoillaan hymyttömänä, täristen, ja poistui huoneesta pää painuksissa. Minua ahdisti tämän pojan puolesta aivan hirveästi, niin fiktiivinen kuin hän olikin. Kun purin ahdistustani Karhumiehelle, kuulin hänen suustaan lauseen, jota en vieläkään voi oikein uskoa todeksi: "Älä nyt viitsi. Kaikkihan tietävät, että jokaiselle teini-ikäiselle pojalle olisi unelmien täyttymys päästä muhinoimaan vanhemman naisen kanssa." Voitte arvata, että tätä tokaisua seurannut riita ei ollut ainakaan minun osaltani kaunista kuultavaa.

Miksi näin on? Miksi, vaikka nainen on tämäntyyppisissä tilanteissa vanhempi, kokeneempi ja monissa tapauksissa myös fyysisesti vahvempi, hänen ei katsota olevan yhtä vaarallisen ja syyllisen kuin vastaavassa tilanteessa olevan miehen? Eräs ystäväni nosti esiin teorian, että yhteiskunnassamme miehiä ja poikia ei vieläkään suostuta näkemään uhreina seksuaalisessa mielessä ja naisia ja tyttöjä ei vastaavasti suostuta näkemään aggressiivisina osapuolina. Oli totuus mikä tahansa, mitä seksiin tulee niin nainen on yhä yhteiskuntamme räikeän epätasa-arvoisissa silmissä aina passiivinen uhri ja mies aina aktiivinen metsästäjä.

Jälleen on todettava, että tasa-arvo ei ole sitä että vanhat asetelmat käännetään päälaelleen. Oikeasti tasa-arvoinen yhteiskunta kohtelee kaikkia samalla tavalla, niin hyvässä kuin pahassa. Nainen voi olla seksuaalisesti aggressiivinen raiskaaja ja hyväksikäyttäjä siinä missä mieskin. Ja huolimatta siitä, mitä pojat keskenään toisilleen mahtailevat, myös mies voi olla uhri.

2 kommenttia:

  1. Meemiä olisi tarjolla ! Toisaalta nuo edelliset juttusi olisivat jo melkein valmiita vastauksia... =)

    Ja nyt varmistui ettâ todellakin kannatti lopettaa mainitsemasi kirjan lukeminen alkutekijöihinsä, ei naurattanut tyyli sitten hitustakaan.

    VastaaPoista
  2. En olekaan tehnyt meemiä pitkiin aikoihin, voisi olla ihan hauskaa. Mutta mistä kirjasta puhut?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails