24.3.2009

Television tiiliskivet

Tämän kevään aikana tämä TV-fani on huomannut hakeutuvansa kerran viikossa radion ääreen, pitkästä aikaa. Ylen Ykkönen on lähettänyt ohjelmasarjaa nimeltä Television tiiliskivet, jossa keskustellaan laadukkaista TV-sarjoista. Keskusteluohjelman lähtökohtana on, että hyvä TV-sarja on parhaimmillaan kuin hyvä romaani, jonka ääreen voi ja haluaa palata yhä uudelleen ja uudelleen. Tämä lause kuvaa omaa suhdettani minulle läheisiin sarjoihin erittäin hyvin ja siksi onkin ollut herkullista kuunnella kriitikkojen ja käsikirjoittajien puhuvan omista suosikeistaan samalla tunteella.


Tähän mennessä ohjelmasarjassa on keskusteltu Sopranos, Mullan alla, Langalla ja Tehdas -sarjoista. Keskusteluissa nousee toistuvasti esiin se, miten televisio ja etenkin televisiosarja on nimenomaan käsikirjoittajan väline siinä missä elokuva on ohjaajan väline. Lisäksi jako korkea- ja populaarikulttuuriin saa huutia, mikä on minusta hyvin tervetullutta. Mielestäni on käsittämätöntä, että vapaavalintaista televisiottomuutta pidetään vieläkin intellektuellismin merkkinä. Oikea intellektuelli on kiinnostunut kaikista kulttuurin osa-alueista, eikä luokittele tai arvostele niitä keinotekoisesti luotujen ulkoisten määreiden perusteella.

Ajat ovat DVD-boksien ja nettilataamisen myötä toki muuttuneet, mutta televisio on yhä hyvin vahvasti eniten tässä ajassa kiinni oleva media. Televisio-ohjelmat rytmittävät yhä arkeamme, ja TV-sarjat kuvaavat omaa aikaansa ja kotimaansa kulttuuria täysin ainutlaatuisella tavalla.

Uskallan myös väittää, että ihmisen lempiohjelma kertoo hänestä enemmän kuin tuhat sanaa tai vähintään yhtä paljon kuin hänen musiikkimakunsa, harrastuksensa, elokuvamakunsa ja lukutottumuksensa. Vai olenko mielestänne väärässä?

Television tiiliskivet
-ohjelmaa voi kuunnella Ylen Ykköseltä tiistaisin klo 17.20 ja uusintana torstaisin klo 13. Ohjelma on myös kuunneltavissa ja ladattavissa netissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails