6.6.2009

Angelina, pas si Jolie que ca

Aina joskus tulee miettineeksi, miksi oma mielipide ja omat mieltymykset jostain asiasta, ilmiöstä tai ihmisestä eroaa niin olennaisesti suurimman osan mielipiteestä. Näin kävi viimeksi kun luin Paivin ja Mikaelan ihastelevia kirjoituksia Angelina Joliesta. Minä kun en ole koskaan lämmennyt hänelle.


Angelina Jolie on periaatteessa juuri sen tyyppinen nainen, jota ihailen. Hän valitsee roolinsa monipuolisesti (tosin komedioissa häntä ei ole taidettu koskaan nähdä), hän on urheilullinen ja hyvännäköinen, hieman erikoinen, hän tekee hyväntekeväisyyttä ja esiintyy toimintaelokuvissa. Mikä hänessä sitten on, joka tökkii minua niin pahasti?

Pohdin tätä asiaa eilen illalla ääneen Karhumiehelle ja hän - joka ei ole koskaan myöskään lämmennyt Jolielle - kiteytti asian aika hyvin; Angelina Jolie ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Hän on hyvä näyttelijä, muttei loistava. Hän on kaunis, mutta ei häikäisevän kaunis. Hänessä on jotain salaperäistä, mutta minun silmiini se salaperäisyys on aina vaikuttanut jotenkin pinnalliselta ja laskelmoidulta. Olen usein sanonut, että Jolie vaikuttaa jämähtäneen sellaiseen rasittavaan teinigoottivaiheeseen, jossa pistetään naamaan Henkkamaukasta ostettua mustaa kajalia, kuunnellaan The Curen Greatest Hits -albumia ja puhutaan monotoniseen äänensävyyn siitä, miten "systeemi" ottaa päähän.

Hänen hyväntekeväisyystempauksensakin vaikuttavat suunnitelluilta markkinatempuilta. Minusta hyväntekeväisyydessä ei sinänsä ole mitään vikaa, etenkään julkisuuden henkilöiden tekemässä hyväntekeväisyydessä. Päinvastoin, minusta on hienoa jos joku haluaa käyttää nimeään ja vaikutusvaltaansa edistääkseen jotain hyväksi kokemaansa liikettä tai aatetta. Mutta siinä vaiheessa kun kamerat seuraavat herkeämättä kun juuri sopivan huolettoman näköiseksi stailattu julkkis pitelee söpöjä orpoja sylissään juuri sopivan spontaaniksi lavastetuissa kuvissa, ja sitten vielä ihanasti adoptoi sellaisen nyytin, minua alkaa ärsyttämään.

Minä olen aina kokenut, että Jolie vetää jatkuvasti jotain roolia. Hänelle on jäänyt se rooli päälle ja se on sittemmin korvannut hänen oikean persoonansa. Kaikki ne hänestä otetut seksikkäät kuvatkin ovat hyvin laskelmoidun oloisia. Vähän nahkaa, vähän mutruhuulia, tukka juuri sopivasti sotkussa, juuri tietynlainen poseeraus, niin johan täyttyvät viralliset seksikkyyden määritelmät. Mitään aitoa tai persoonallista näissä kuvissa ei minun mielestäni ole.

Samaa voi sanoa niistä elokuvista, joissa olen hänet nähnyt. Jolien roolisuoritukset ovat ihan hyviä, mutta sellaisella tarkkaan mietityllä kaavamaisella, alleviivatulla tavalla. Tomb Raider oli minun mielestäni aivan liian tylsä ja siloiteltu ollakseen hyvä toimintaelokuva ja Jolie aivan liian hentoinen ja laiha ollakseen uskottava toimintatähti. Vuosi nuoruudestani on yliarvostettu, parhaimmillaankin keskinkertainen elokuva jossa Jolie vetää hyvin tyypillisen Oscar-akatemiaan vetoavan roolin hulluna teinityttönä. Changeling - Vaihdokas -elokuvaa en ole vielä nähnyt, mutta se kyllä kiinnostaa aihepiirinsä takia. Ehkä Jolie onnistuu viimein vakuuttamaan minut tässä roolissa, tai ehkä ei. Ainoa elokuva, jossa minusta Jolie oli oikeasti ihan hyvä (vaan ei mahtava), on hänen uransa alkuaikoina tehty TV-elokuva Gia.

Mutta loppujen lopuksi se, mikä varsinaisesti veti minun viisarini Angelina Jolien ja puolisonsa Brad Pittin suhteen miinuksen puolelle, oli se miten he raahasivat vastasyntyneet lapsensa ja sopivasti eri kansallisuuksia edustavat söpöt adoptiolapsensa eniten tarjoavan juorulehden kanteen viime syksynä. Olen aina tuntenut myös Brad Pittiä kohtaan samantyyppistä vastustusta kuin Jolieta kohtaan, pitkälti samoista syistä.


Lasten käyttäminen ja sympatian lypsäminen yleisöltä tuolla tavalla on minusta aina tuomittavaa ja vastenmielistä. Jos pariskunta Jolie-Pitt haluaa esiintyä julkisuudessa itse itselleen valitsemassaan roolissa työnsä puolesta, tehkööt niin. Mutta lapset pitäisi pitää nykypäivän julmalta ja raadolliselta julkisuudelta mahdollisimman suojassa. He eivät ole automaattisesti julkkiksia siksi, että ovat julkkisten lapsia.

Ja nyt pariskunta sitten esiintyy kaikenlaisissa gaaloissa muka niin ylevänä ja julkisuutta karttavana. Mutta aina ehditään pysähtyä juuri tietyksi määräksi sekunteja kameroiden eteen. Raivostuttavaa, teennäistä ja niin oksettavan laskelmoitua.

Tulipa vuodatettua, tämä aihe taitaa olla minulle tärkeämpi kuin uskoinkaan. Loppujen lopuksi minua ärsyttää Joliessa se, että hän on mielestäni kaiken kaikkiaan hyvin keskinkertainen tapaus, joka on jostain käsittämättömästä syystä nostettu jalustalle jonne hän ei mielestäni kuulu.

5 kommenttia:

 1. Jälleen erinomainen kirjoitus! Jolien yltiöpäinen kehuminen saa aina itsellänikin verenpaineen nousemaan... O_o

  VastaaPoista
 2. W: Huoh, kiitos. Tiedän kyllä että en ole tässä asiassa yksin. Avauduin aiheesta eilen Facebook-statuksessani. Sain viisi kommenttia joista vain yksi puolusti Jolieta.

  Makuja on monenlaisia, antaa kaikkien kukkien kukkia jne. jne. mutta joskus ne muiden ihmisten maut menevät yli hilseen.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi10:35

  Ja mä tykkään, edelleen...

  VastaaPoista
 4. Mikaela: Minkä johdosta esitän paheksuntani. Näin: *paheksunta* ;-)

  VastaaPoista
 5. Ja mie kans, edelleen ;-)

  Mutta hauska oli lueskella kunnon vuodatusta! Huomaa, että aihe on sinulle läheinen ;-)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails