7.7.2009

John Carpenter


Tänään on pienoinen John Carpenter -päivä, ainakin jos sattuu liikkumaan pääkaupunkiseudulla. Televisiossa esitetään Carpenterin ohjaama Usva ja illalla Helsingin Orionissa Eerikinkadulla klo 20 on luvassa loistava Pako New Yorkista.

Eräässä kaveriporukassani John Carpenter on etenkin jätkien keskuudessa halveksuttu ja jopa inhottukin elokuvaohjaaja. On totta, että hänen elokuvansa ovat pienellä budjetilla tehtyjä halpiksia ja mahtuupa joukkoon myös suoranaista roskaakin. Mutta Carpenter osaa myös luoda hyytävää jännitystä ja tiukkaa toimintaa melkein olemattomista aineksista, ja saa vaatimattomastakin näyttelijästä esiin tiukan toimintasankarin. Pako New Yorkista on yksi kaikkien aikojen lempielokuvistani ja kun taannoin näin viimein Hyökkäys poliisiasemalle -elokuvan, olin aika otettu. Toki sen väkivalta on satunnaista ja perustelematonta, mutta se juuri tekee elokuvasta niin vaikuttavan. Viattomat sivulliset taistelevat ulkoista pahaa vastaan keinolla millä hyvänsä ja usein ne keinot ovat kovin rajatut.

Feministinä minun on myös sanottava, että Carpenterin elokuvien naiset ovat myös mieleeni. He ovat kuten hänen elokuviensa miehet: tavallisia naisia jotka joutuvat epätavallisiin tilanteisiin ja löytävät sisäisen selviytyjänsä.

Tänä iltana minulla on vain yksi ongelma, eli mennäkkö elokuviin vai jäädäkö kotiin? Ehkä ehdin tehdä molemmat.

EDIT: Pako New Yorkista -lippu ostettu. Digiboksi saa hoitaa Usvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails