17.9.2009

Enkelit, uusi trendi kauhu- ja scifi-fiktiossa?

Kuten kaikki aikaansa ja populaarikulttuurin maailmaa vähääkään seuraavat ovat huomanneet, vampyyrit ovat olleet jo toistakymmentä vuotta scifi- ja kauhufiktion lempilapsia. Toki hahmoina ja ajatuksena vampyyrit ovat kiehtoneet ihmisiä vuosituhansien ajan, mutta vasta parinkymmenen viime vuoden aikana niistä on tullut pop-kulttuurin ikoneita. Jotkut pitävät trendin aloittajana Anne Ricen kirjoja, toisille kuva vampyyreistä salaperäisenä ja seksikkäänä allegoriana kapinallisuudelle ja ulkopuolisuudelle alkoi The Lost Boys -elokuvasta. Toisille Buffy, vampyyrintappaja räjäytti pankin.

Sitten tuli Stephenie Meyer kastraatioveitsensä kanssa ja pilasi kaiken.


Nyt kuitenkin näyttää siltä, että vampyyrit ovat väistymässä sivuun uuden yliluonnollisen lajin edestä. Sci-fin, sarjakuvien ja kauhun maailmaan keskittyvä blogi IO9 aprikoi, että enkelit ovat astumassa populaarikulttuurin ikonien asemaan. Kuten vampyyrit, enkelit ja enkeleiden kaltaiset olennot ovat olleet osa ihmiskunnan tarinankerrontaa vuosituhansien ajan. Enkeleiden kaltaiset olennot tunnetaan lähes joka kulttuurissa ja uskonnossa ja ne herättävät ympäri maailmaa jotain mielikuvia. Enkelit eivät kuitenkaan ole jostain syystä olleet kovin suosittuja kirjojen tai elokuvien aiheita, ne eivät ole herättäneet samanlaisia allegorisia mielleyhtymiä kuin monet muut yliluonnolliset olennot eivätkä näin ollen ole astuneet samanlaiseen populaarikulttuuriseen kaanoniin kuin esimerkiksi juuri vampyyrit. Mistä tämä johtuu, on jokaisen arvattavissa. Enkelit on tavattu nähdä enemmän torvia toitottavina, pastellinsävyisinä, harppua soittavina suojelusenkeleinä, eli siis melkoisina tylsimyksinä.


Taas esimerkiksi Raamattua vähääkään tuntevat tietävät, että enkelit ovat ensisjaisesti taivaallista sotaväkeä, eli melko julmaa, rajua, ja kauhistuttavaa porukkaa.

Ajat näyttävät kuitenkin pikkuhiljaa muuttuvan. Enkeleitä on pikkuhiljaa alkanut näkyä enemmän kirjojen sivuilla, elokuvissa ja televisiossa. Ensi keväänä elokuvateattereihin pitäisi tulla maailmanlopun menosta kertova elokuva The Legion, jossa Paul Bettanyn esittämä langennut enkeli suojelee maailman pelastajaksi kaavailtua vielä syntymätöntä lasta. Mitään harppua tai pastellinsävyistä kaapua tämän enkelin päällä ei nähdä.

Garth Ennisin ja Steve Dillonin loistavassa Preacher -sarjakuvassa ollaan myös maailmanlopun kysymysten äärellä, ja sen enkelit eivät todellakaan ole mitään kivaa ja söpöä porukkaa. Päinvastoin, ne ovat melkoisia paskiaisia, joille ihmiset ovat vain vähäpätöinen uhrattavien sielujen varanto.

Oma rakas Supernaturalini toi neljännen kauden alussa mukaan enkelit, jotka ovat pääpiirteissään hyvin samankaltaisia kuin Preacherin enkelit. Kaksi heistä kuitenkin kapinoi omaa esivaltaansa vastaan ja asettuu ihmisten puolelle, eli Castiel ja Anna. Ainakin Castielin rooli korostuu nyt alkaneella viidennellä tuotantokaudella yhä enemmän, mutta minä toivon näkeväni myös Annaa enemmän.


Eikä sovi unohtaa Wim Wendersin ikisuosittua Berliinin taivaan alla -elokuvaa, jota minä suureksi häpeäkseni en ole koskaan nähnyt. Aion pian korjata tämän epäkohdan.

Kaikille näille on yhteistä se, että enkelit esitetään hyvin erilaisessa valossa, kuin mihin suojelusenkelimaalaukset ja kirkkojen kattomaalausten pikku kerubit ovat meidät totuttaneet. Enkelit ovat näissä teoksissa epäileviä, voimallisia, elämänjanoisia, kauhistuttavia ja moniulotteisia hahmoja, joilla on omat ongelmansa ja kriisinsä ja jotka tarjoavat näin ollen lukijalle ja katsojalle samaistumiskohteita.

Odotatko sinä saavasi luettavaksi ja katsottavaksi enemmän enkeleistä kertovaa fiktiota? Alkavatko vampyyrit jo tulla korvista ulos? Vai näkisitkö mieluummin jonkin muun yliluonnollisen lajin nousevan vaihteeksi pinnalle?

5 kommenttia:

 1. Anonyymi16:08

  Ei, vampyyrit eivät tule korvista ulos. Ihmissudet olisivat jees, mutta niitä jo näkyykin ihan kiitettävästi. En voi sille mitään että enkeleistä tulee mieleen Michael Landon ja muut ylisiirappiset sarjat. Ensimmäinen kunnon enkeli taisi olla minun mielestäni Constantine -leffassa, Gabriel jota esitti Tilda Swinton ;O)

  VastaaPoista
 2. Ensi vuonnahan Benicio Del Toro näyttelee susimiestä. Siinä saadaan taas pieni annos ihmissusia. Enkelit voivat olla ylisiirappisia, tai sitten tosi badasseja kovia tyyppejä.

  VastaaPoista
 3. Aika "hauskoja" enkeleitä on myös Kevin Smithin Dogmassa ;-)

  VastaaPoista
 4. Paivi: Dogma on yksi suosikkielokuvistani. Sitä kuulee usein parjattavan, mutta minä pidän siitä erittäin paljon. Ja ne enkelit ovat kyllä erikoisia. :-)

  VastaaPoista
 5. Sitä todella kuulee parjattavan, mutta minäkin rakastan sitä :) Oli minun eka Kevin Smith -elokuva ja sen jälkeen piti nähdäkin kaikki äijän tekoset. Dogma teki Smithistä yhden mun (guilty pleasure) ohjaajasuosikin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails