27.10.2009

Musta jää

Aivan kuten en pelaa läheskään niin paljon tietokone- ja konsolipelejä kuin haluaisin, en katso läheskään niin paljon kotimaisia elokuvia kuin haluaisin. Onneksi tähän auttaa YLEn Kotikatsomo, josta näyttää tulevan tämän syksyn ja ensi kevään aikana valtava määrä viime vuosien laadukkaita kotimaisia elokuvia. Tiedänpä nyt, missä vietän maanantai-iltani.

Eilen illalla sieltä tuli Petri Kotwican kehuttu ja palkittu trilleri Musta jää, joka oli ehdottomasti katsomisen arvoinen. Se on hyytävä ja välillä hyvin epämiellyttäviäkin sävyjä saava tarina petoksesta, vihasta, kostosta, ja siitä kuinka pitkälle ihminen voi mennä maksaakseen takaisin kokemansa vääryyden. Outi Mäenpää ja Ria Kataja tekevät loistavaa työtä petettynä aviovaimona ja miehen nuorena rakastajattarena, joiden elämät kietoutuvat yhteen lopulta aika synkällä ja sairaallakin tavalla. Martti Suosalo taas on kuin kotonaan naisia yhdistävänä ulkoisesti charmikkaana miehenä, joka ei lopulta ole millään tasolla kummankaan naisen arvoinen.

Tapahtumien sijoittaminen kylmään talveen tuo siihen aivan oman, korvaamattoman lisänsä. Kylmät hanget, jäätävä tuuli ja pureva pakkanen toimivat hienona taustana kylmälle ja purevalle tarinalle. Erityisen vaikuttavasti talven viimaa käytetään hyvin kohtauksessa, jossa Ria Katajan esittämälle Tuulille selviää Outi Mäenpään esittämän Saaran punoma valheiden verkko. Kohtausta ei säestä mikään musiikki, ainoastaan ulkona puhaltava kylmä talven viima.

Eicca Toppisen elokuvaan säveltämä kaunis sellomusiikki jää soimaan päähän pitkäksi aikaa. Jopa niin pitkäksi, että saattaisin harkita elokuvan soundtrack-levyn ostamista.

2 kommenttia:

 1. Minulla on sama ongelma, että kotimaisia elokuvia tulee katsottua ihan hävyttömän vähän. Jotenkin sitä katsoo ne, mitä vastaan tulee, mutta aktiivisesti niiden seuraan hakeutuminen on melkoisen harvinaista. Mustan jään katsoin jokin aika sitten dvd:llä ja samoin tykkäsin siitä keskimääräistä enemmän.

  Olen kyllä hieman kyllästynyt näkemään Martti Suosalon lähes jokaisessa kotimaisessa elokuvassa, mutta toisaalta, tämä olikin pääasiassa naistensa tarina. Ja kieltämättä, tuo äijänkutale ei kieltämättä ollut kummankaan naisen arvoinen ;-)

  VastaaPoista
 2. Paivi: Martti Suosalo on kyllä jo aika kulunut kasvo, mutta työnsä hän tekee kyllä hyvin.

  Minun ongelmani kotimaisten elokuvien kanssa on se, ettei Karhumies ole niistä kovin kiinnostunut enkä viitsi käydä niitä yksinkään katsomassa. Pitäisi vaan ruveta vuokraamaan niitä enemmän ja käydä säännöllisesti elokuvateatterissa katsomassa kiinnostavimmat elokuvat.

  Lisää asioita alati kasvavalle tekemättömien asioiden listalleni. :-)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails