15.10.2009

Tytöt ei pelaa tietokonepelejä

Jezebel kirjoittaa jälleen kerran mielenkiintoisesta aiheesta, eli miksi tietokone- ja konsolipelien markkinoinnissa ja kehittelyssä naiset jätetään yhä joko täysin vailla huomiota tai meidät niputetaan yhdeksi suureksi tyttömäiseksi klöntiksi, joka pelaa vain mikäli peliväline on pinkki ja peli sisältää söpöjä eläimiä ja nättejä vaatteita.

En itse pelaa läheskään niin paljon kuin ehkä haluaisin. Minulla oli edellisessä kännykässäni montakin hauskaa peliä, joita pelailin aina joutessani. Yksi niistä oli varsin hauska Buffy, vampyyrintappaja -tasohyppelypeli jossa olin lopulta varsin haka vetämään Drusillaa turpiin. Uuteen kännykkään en ole kuitenkaan löytänyt yhtään läheskään yhtä hauskaa peliä, ja matopelikin on valitettavasti historiaa. Onhan meillä myös Nintendo DS, johon en vain valitettavasti ole tutustunut tarpeeksi hyvin voidakseni kommentoida sitä. Sen aivojumppapeli on kyllä koukuttava.


Olisin periaatteessa kiinnostunut pelaamaan First Person Shooter- ja tasohyppely -tyyppisiä konsolipelejä, mutta jotenkin aika ei tunnu riittävän niihin. Tai oikeammin en vain osaa kanavoida aikaani oikein. Minulla on esimerkiksi vieläkin yli vuosi sitten hankittu Dead Space, josta kirjoitin tässä taannoin, kesken. Vaikka minä rakastan sitä ihanan karmivaa peliä! Rakastan sitä jännitystä, juoksemista, hiipimistä, tehtävien ratkaisua sekä ennen kaikkea sitä, kun päähenkilö Isaac ampuu örkit tohjoksi.

Karhumies myös osti minulle vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi Spore-pelin, enkä minä ole edes kokeillut sitä. Se tosin saattaa osittain johtua siitä, että talon ainoa pelaamiseen soveltuva PC on hyvin usein Karhumiehen pelien valtaama.

Mutta vaikka minä en käytännössä pelaa niin paljon kuin mitä periaatteessa haluaisin, karsastan vahvasti ajatusta siitä että tämä johtuisi sukupuolestani. Ja ihan yhtä lailla minua ärsyttävät pelien stereotyyppiset päähahmot, jotka ovat joko bodattuja muskeliäijiä tai isorintaisia nukkenaisia. Myönnän, että yksi osa Dead Spacen viehätyksestä silmissäni on juuri sen päähenkilö Isaac. Hän on toki mies, mutta aika tavallinen sellainen, eikä mikään supertreenattu hormonihirviö. Lisäksi hänen työtoverinsa ovat tasapuolisesti miehiä ja naisia ja hänen kadonnut tyttöystävänsä on lääkäri.

Minua ärsyttää se, että Nintendon DSLiten kaltaiset kannettavat pelilaitteet myydään aina joko erikseen tai "väriin sopivan" pelin kanssa. Eiköhän se ole asiakkaan päätettävissä, minkä värisen laitteen hän haluaa ja minkä pelin sen mukaan? Ja miksi ne kylkiäispelit ovat aina niin vahvasti sukupuolittuneita, joko räiskintää ja mäiskintää tai söpöjä maatilan eläimiä? Miksei mukaan koskaan heitetä mitään neutraaleja pelejä, jotka vetoaisivat mahdollisimman laajaan yleisöön?

Lopuksi kerrottakoon, että meillä oleva PlayStation2-konsoli on väriltään pinkki. Ja se on Karhumiehen hankkima.

10 kommenttia:

 1. Hyvän kirjoituksen olet tehnyt. Näinhän se tuppaa menemään, että pelimarkkinoilla ihmiset lokeroidaan ja stereotypisoidaan iän ja sukupuolen mukaan. Dead Spacesta olen kuullut pelkästään hyvää. Jos saan lähiaikoina uuden koneen niin pitää varmaan hankkia se itselleni. Luulen, että sinuun uppoisi semmoinen peli kuin: Fahrenheit (myös kutsuttu Indigo Prophecy). Kannattaa tutustua.

  Kookas.fi: Peliuutiset kootusti.

  VastaaPoista
 2. Dead Space on välillä tosi pelottava, varsinkin yksin pimeässä huoneessa pelatessa.

  VastaaPoista
 3. Dead Space on tosiaan erittäin tehokas peli. En osaa verrata sitä muihin samantyyppisiin peleihin, joten kokeneemmalle pelaajalle se voi tuntua hieman erilaiselta. Mutta kuulokkeet korvilla, yksin pelatessa se on suorastaan karmiva. Kun taas saan aikaiseksi pelata sitä, pistän sykemittarin ranteeseen ja katson, kuinka korkeall pulssi kohoaa.

  Pitää muistaa tuo Fahrenheit.

  VastaaPoista
 4. Meikäläinen varmaan lokeroituu tuohon tytöt ei pelaa -kategoriaan, vaikka periaatteessa en haluaisi lokeroitua sellaiseen ;-) Minä vaan olen kaikissa peleissä aina niin huono, että lannistun heti kun jumitan pelaamaan jotain tiettyä tasoa ikuisuuden. Joskus opiskeluaikana koitin pelata Doomia, mutta siinäkin kyllästyin juuri siihen kun en ollut (heti) tarpeeksi hyvä. Peli oli kyllä hauska... ;-)

  Nykyisin pelaan vaan Singstaria ja Guitar Heroa. Ja meillä on ihan musta PS3 :) (liekö niitä edes muun värisiä?)

  VastaaPoista
 5. Paivi: SingStarissa ja Guitar Herossa ei ole mitään vikaa, ne ovat aivan loistavia pelejä.

  PS3:sen saa nykyään myös valkoisena. Vai oliko se hopeanvärinen?

  VastaaPoista
 6. Minä pelaan ja PALJON. Itselläni on vanha Xbox sekä Xbox360 sekä PS2. Rakastan Tomb Raider-pelejä sekä Buffy-pelejä, niitä on muuten kaksi ja ne on loistavia! Olen joskus aikoinaan tehnyt top5-listan suosikkipeleistäni joten mielestäni puhut täysin asiaa! Eilen vietinkin juuri illan bestikseni luona juoden Lambruscoa ja pelaten Wiillä Resident Eviliä ja Obscure 2:sta. Obscuret on ihan loistavia..

  VastaaPoista
 7. Mikaela: Kyllä minun pitää nyt petrata ja tutustua tarkemmin pelien maailmaan. Ehkä sitten kehityn niissä paremmaksi enkä kuole kaikenlaisilla typerillä tavoilla. Tosin se kai kuuluu pelin kulkuun, että antaa jonkun vivun katkaista itseltä pään kun luulee olevansa turvallisesti nurkan takana. :-)

  VastaaPoista
 8. Ehkeh, mä pelaan paljon ja kuolen paljon, jostain syystä treeni ei vaikuta mun logiikkakykyyn ;O)

  VastaaPoista
 9. Nyt on uusi tietokone tilauksessa. Vihdoinkin pääsee pelaamaan kaikkia nykypelejä kun vanha ei pyörittänyt. Dead Space lähtee siis kokeiluun! :)

  VastaaPoista
 10. Slasher: Joo, kyllä minäkin otan sen taas työn alle. Kerro sitten, mitä tykkäsit!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails