3.10.2009

Tyypillisen suomalaista?

Menneellä viikolla juttelimme parin työkaverin kanssa kahvitauolla hassuista sattumuksista julkisissa liikennevälineissä ja puhe kääntyi näihin kaiken maailman tuuppijoihin, etuilijoihin ja muihin vailla mitään käytöstapoja oleviin ihmisiin. Tätä jengiähän löytyy joka paikasta, joka maasta ja joka kaupungista.

Mutta silti, eikö yhden työkaverini suusta päässytkin se yksi tuttu lausahdus joka saa minun silmäni välähtämään joka kerta punaisen kaikissa eri sävyissä: "Toi on niin tyypillisen suomalaista".Olen ihmetellyt tätä ajattelutapaa niin kauan kuin muistan. Vuosi toisensa jälkeen, jokaisen ulkomaanmatkan yhteydessä ja jokainen kerta kun keskustelen erimaalaisen ihmisen kanssa, mietin aivan vilpittömän hämmentyneenä niitä ihmisiä, jotka ovat ihan vakavissaan ja aidosti sitä mieltä, että kaikki ihmisluonteen negatiiviset piirteet ja kaikki yhteiskunnan negatiiviset asiat ovat tyypillisiä vain ja ainoastaan meille suomalaisille ja meidän pienelle Suomen maallemme.

Mistä tällainen ajattelutapa oikein lähtee? Ja miten voi olla mahdollista, että tällaista ajattelua tapaa myös niiden ihmisten keskuudessa, jotka ovat kiertäneet muutakin kuin tahkoa? Sen vielä ymmärtäisin, että joku jonka kokemus ulkomaista ja ulkomaalaisista on hyvin rajallinen tai jopa olematon, voi kuvitella ettei esimerkiksi muualla maailmassa esiinny lainkaan rasismia. Mutta kun kielitaitoinen, useassa maassa monta vuotta asunut, koulutettu ja muuten sivistynyt henkilö sanoo ihan vakavalla naamalla esimerkiksi, että vahingonilo ja kateus ovat tyypillisiä vain suomalaisille, niin en tiedä itkeätkö vai nauraa.

Juttelin tästä asiasta joskus siskojeni kanssa ja heitä ärsyttää tämä aivan yhtä paljon kuin minua. Isosiskoni tiesi kuitenkin antaa selitykseksi sen, että joillekin Suomen ja suomalaisten mollaaminen on ulkoa opittu ajattelutapa, jota hoetaan kuin eräänlaista mantraa asiaa sen kummemmin ajattelematta. "Suomalaisen tyypillinen negatiivinen erityispiirre" on näille ihmisille hokemana samanlainen kuin "naisen logiikka" tai "miehen putkiaivot" on toisille. Se on yleispätevä ja kätevä yleistys, joka on helppo heittää keskusteluun mukaan kun ei jaksa tai viitsi ajatella asioita syvällisemmin ja tarkemmin, mutta haluaa kuitenkin antaa vaikutelman siitä, että on fiksu ja jotenkin kansainvälinen.

Valitettavasti vaikutus on ainakin minun seurassani usein varsin päinvastainen.

Millaisia tuntemuksia tämä asia teissä herättää? Vai herättääkö minkäänlaisia?

Kuva: Bildmekanik

6 kommenttia:

 1. Anonyymi11:02

  Minun sukuni on puoliksi ruåtsalaista perää joten olen hyvin herkkä suomalaisten "erityispiirteille". En sano että se on juuri SUOMALAISTA mutta kyllä esim. sukulaisia verratessa ne vähäpuheiset ja hieman jopa masentuvaisuuteen taipuvat sukulaiseni ovat juuri suomalaisia. Ruåttalaiset puoliskot ovat pääasiassa hilpeämpiä ja puheliaampia sekä, noh, jotenkin "virkeämpiä". Kyseessä voi olla vain meidän suku mutta näin olen itse asian kokenut jo 30+ vuotta.
  Ja niin kauan kuin Suomi on maailman AINUITA maita joissa turkistarhaus on edelleen sallittua niin minä en ainakaan eläinsuojelu-ihmisenä suostu olemaan hiljaa ja olemaan ylpeä juuri SUOMALAISUUDESTANI, varsinkaan näissä asioissa. Jossain muualla on huonommin mutta minä asun täällä ja kiinnitän huomiota siihen mikä omilla kulmilla mättää..

  Ja onko suomalaiset sitten ihan tyhmiä ja juntteja? No ei, sanotaanko kärjistetysti että ne saksalaiset ne sitä omaa makkaraa ja leipää Thaimaassa syö ;O) Jos ruvetaan siis stereotypioita hakemaan ;O)

  VastaaPoista
 2. Tietenkin tietyt asiat ja kansalliset luonteenpiirteet pitävät paikkansa. Mutta ehkä se, mitä yritin sanoa on että kaikki suomalaiset luonteenpiirteet eivät ole aina välttämättä nimenomaan negatiivisia. Eivätkä kaikki negatiiviset piirteet ole aina välttämättä vain suomalaisia.

  Otetaan esimerkiksi puhumattomuus ja hiljaisuus. Minusta on oikeasti mahtavaa, että Suomessa saa olla ihan luvan kanssa turpa kiinni omissa ajatuksissaan ilman että joku on heti tunkemassa terapiaan. Hilpeys ja puheliaisuus ovat toki myös kivoja, mutta eivät läheskään aina.

  Turkistarhaus on kyllä aikamoinen häpeäpilkku. Toisaalta, jos se lopetetaan täällä niin sehän vain siirtyy tuonne rajan toiselle puolelle jossa olot ovat vielä ankeammat.

  VastaaPoista
 3. Jaapa jaa. Minäkään en tykkää noista yleistämisistä tai vetoamisesta suomalaisten "huonouteen" / tyhmyyteen tms. Kyllä sitä maailmalla matkatessa huomaa, että kansallisuuteen, ihonväriin, sukupuoleen katsomatta on maailmassa tolloja mielin määrin. Aina on niitä jotka vetää liikaa viinaa - usein ne on saksalaisia tai brittejä, aina on niitä jotka hötkyilee lentokoneessa eivätkä odota vuoroaan - usein ne on sellaisia, joille lentomatkustaminen on harvinaista eli esim suomalaisille "tyypillinen" jonottaminen ei itse asiassa olekaan vain suomalaisten ongelma.

  Sanotaan, että en minä mitenkään halua peitellä suomalaisuuttani reissatessani maailmalla - joka tapauksessa kaukomailla minua blondin tukkani takia luullaan ekaksi saksalaiseksi ja sitten jenkiksi - ihan mielelläni olen kuitenkin suomalainen :)

  Turkistarhaus ja monet muutkin asiat ovat Suomen häpeäpilkkuja, mutta on meillä myös monia asioita joista voi olla tyytyväinen, kuten nyt vaikka tuo Anzin mainitsema, ettei aina tarvitse olla suu väärällään puhumassa ;-)

  VastaaPoista
 4. noh itse olen sitä mieltä, että suomalaisilla on joitain tyypillisiä piirteitä, mutaa noita piirteitä esiintyy myös jokaikisessä muussa maassa.
  mistä tuo kuva on?:)

  VastaaPoista
 5. Meadow: Tuo kuva on Blidmekanik -sivulta. Linkki on postauksen loppupäässä.

  VastaaPoista
 6. kiitos! en jotenkin huomannut tuota linkkiä:)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails