28.11.2009

Alison Bechdel: Hautuukoti

Olen tainnut joskus aikaisemminkin mainita, että olen kokenut monta kirjallista elämystä nimenomaan sarjakuvien parissa. Viime viikolla lukemani Alison Bechdelin kirja Hautuukoti (orig. Fun Home) on yksi näistä.

Bechdel piirtää aika simppelisti, mutta kirjoittaa hyvin monisyisesti ja syvällisesti omasta erikoisesta perheestään ja sen monimutkaisesta ja ongelmallisesta historiasta. Kirja on sekä tarina Bechdelin omasta seksuaalisesta heräämisestä että hänen suhteestaan isäänsä ja lähentymisestä tämän kanssa juuri ennen isän kuolemaa. Pienessä, Appalakkien juurella sijaitsevassa kaupungissa kasvanut Bechdel tunnistaa aikuistumisen kynnyksellä oman homoseksuaalisuutensa. Kun hän kertoo asiasta perheelleen, hän saa tietää että hänen isällään on koko elämänsä ajan ollut rinnakkaissuhteita muihin miehiin ja teini-ikäisiin poikiin. Bechdelin äiti on tiennyt miehensä kaksoiselämästä koko ajan, pettyneenä ja katkerana. Lapset vain aavistelivat jonkin olevan heidän perheessään hieman kallellaan. Hautuukoti, joka on Alisonin ja hänen veljiensä antama lempinimi heidän talolleen jossa on myös hautaustoimisto (Funeral home --> Fun Home), on takautumien ja lukuisten kirjallisten rinnastusten kautta kerrottu pohdiskelu, jossa Bechdel tarkastelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan uudestaan isänsä salaisuuden paljastumisen tuoman viisauden valossa.

Lopulta Bechdel ja hänen isänsä lähentyvät juuri seksuaalisuutensa takia, mutta intellektuellilla ja kirjallisella tasolla. Bechdelin koti ja elämä on aina ollut täynnä kirjoja, hän peilaa elämäänsä kirjojen kautta ja hänen seksuaalinen heräämisensäkin tapahtui ensin nimenomaan älyllisellä tasolla. Fyysinen puoli seurasi vasta myöhemmin.

Hautuukoti on kiehtovalla tavalla kerrottu kirja, joka kutsuu lukemaan yhdeltä istumalta. Se on tarina eräästä perheestä, mutta myös siitä miten oman luonteen kieltäminen voi tuhota ja tappaa ihmisen omia aikojaan. Kirja osui käteeni suomeksi, mutta haluan lukea sen myös englanniksi, sillä käännöksessä menettää aina jotain olennaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails