17.11.2009

En ymmärrä, en suvaitse, enkä haluakaan ymmärtää tai suvaita

Eilen vietettiin kansainvälistä suvaitsevaisuuden päivää. Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistiin viime perjantaina juttu, jossa ihmiset saivat tuoda esiin myös yleensä huonosti suvaittuja mielipiteitä. Sillä niinhän se on, että suvaitsevaisuuden nimissä harrastetaan usein myös paljon suvaitsemattomuutta. On niin sanotusti oikeita mielipiteitä ja vääriä mielipiteitä.

Tämä inspiroi minutkin heittämään tänne nyt, päivän myöhässä tosin, pari omaa mielipidettäni, joita en usein sano ääneen suvaitsemattomaksi leimautumisen pelossa. Mutta jotenkin en jaksa tänään enää välittää.

Kommentteja otetaan mieluusti vastaan.

1. Toistuvasti huonoissa parisuhteissa kitkuttelevat ihmiset ovat itse osasyyllisiä surkeaan tilanteeseensa ja ansaitsevat päänsilityksen ja ainaisen ymmärtämisen sijaan kunnon potkun persauksiin.

Yksi tai kaksi huonoa parisuhdetta on vain huonoa tuuria. Mutta mikäli hakeutuu kerta toisensa jälkeen suhteeseen alistavan, ilkeän, juopon, väkivaltaisen, pettävän tai muuten vaan kamalan ihmisen kanssa, niin on korkea aika katsoa peiliin. Tietenkin se toinen ihminen on kamala ja hän on osasyyllinen tilanteeseen. Mutta syypää on myös se joka a) hakeutuu tällaisten ihmisten seuraan ja b) jää siihen seuraan. Ja tämä asia pitää uskaltaa myös sanoa hänelle ääneen.

2. Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti tyhmiä.

Joko he ovat tyhmiä yhdellä elämän osa-alueella tai kokonaisvaltaisesti. Mutta tosiasia on, että jotkut tämän maailman ihmiset ovat suoraan sanottuna idiootteja. Heidän käytöksestään, moukkamaisuudestaan, ymmärtämättömyydestään ja idiotiastaan on lupa ärsyyntyä, sitä ei tarvitse sietää, eikä sitä tarvitse ymmärtää. Voin hyväksyä sen, että joku on idiootti, mutta olkoot idiootti mahdollisimman kaukana minusta, kiitos.

3. Niin sanottu korkeakulttuuri ei ole automaattisesti laadukkaampaa, parempaa tai hienompaa kuin niin sanottu populaarikulttuuri.

Molempien piireistä löytyy tasaisesti hyvää ja huonoa sekä auttamattoman keskinkertaista tavaraa. Muutenkin koko jako on minusta teennäinen ja aikansa elänyt, kuten olen jo aikaisemmin tässä blogissa puhunut. Mistä päästään seuraavaan epäsuosittuun mielipiteeseen:

4. Suurin osa Jean-Luc Godardin elokuvista on rasittavia, sovinistisia, itseään täynnä olevia haukotuttavia tekeleitä.

Tämä nyt on väärä mielipide ainoastaan tietyissä porukoissa, mutta koska liikun välillä näissä porukoissa, koen että tämä asia pitää sanoa ääneen. Godard oli toki aikoinaan vallankumouksellinen elokuvantekijä, mutta aika on ajanut hänen teostensa ohi. Ja sen miehen elokuvien naiskuva on karmiva.

5. Sarjakuvat ovat monessa mielessä paljon hienompaa ja kokonaisvaltaisempaa taidetta kuin niin sanottu oikea kirjallisuus.

Sarjakuvissa yhdistyvät visuaalisuus ja teksti tavalla, johon pelkkään tekstiin pohjautuva kirjallisuus ei tule koskaan pääsemään. Olen itse kokenut pari elämäni suurinta ja ikimuistoisinta kirjallista elämystä sarjakuvien parissa. Olen nauranut, itkenyt ja järkyttynyt sarjakuvien parissa tavoilla, jotka ovat jääneet ikuisesti tunnemuistiini.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi11:58

  Samaa mieltä kohdista 1-3 ja 5. Nelosesta en osaa sanoa, kun mulla on täydellinen ihmisen muotonen aukko sivistyksessä tuon henkilön kohdalla :D Pitää varmaan valjastaa Google käyttöön taas.

  VastaaPoista
 2. Tuli hyvä olo kun sai taas vähän avautua. Etenkin kohdan 1 ääneen sanominen aiheuttaa usein varsin voimakkaita reaktioita.

  VastaaPoista
 3. Avautuminen monesti helpottaa :) Olen osittain samaa mieltä monista näistä, joskin Niiskunaiivin tapaan en osaa kohtaan 4 kommentoida juuta enkä jaata. Aukko on sivistyksessä (mutta toisaalta, minun sivistys nyt on joka tapauksessa aukkoja täynnä, joten ei ihmekään ;-).

  Ykköskohdassa en ihan "potkua persauksiin" olisi menossa antamaan, mutta olen samaa mieltä, että jollain tavalla tällainen ihminen pitäisi auttaa ulos huonojen parisuhteiden noidankehästä. Vaikka hieman voimakkaammin sanakääntein saada ymmärtämään, että myös itse voi asiaan vaikuttaa.

  Kolmoskohdasta olen joskus aikaisemmin muistaakseni kommentoinut, että olen aivan samaa mieltä. Elitististä itsensä jalustalle asettamista tuollainen erilaisten kulttuurisuuntausten arvottaminen eriarvoisiksi.

  Viitoskohtaan annan myöntävän kommentin myös. En haluaisi erotella graafisia romaaneja ja pelkkää kaunokirjallisuutta toisistaan, sillä molemmissa on hienoja mestariteoksia. Sarjakuvat eivät todellakaan ole mitään alempiarvoisempaa kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 4. Olen kanssasi samaa mieltä. Tosin minäkään en tunne kohdan 4 M Godardia, joten siitä en sano mitään.
  Parisuhteissa olen itse ns. late bloomer, parisuhde vasta kun tiesin että haluan sitä oikesti ja juuri tuon ihmisen kanssa! En myöskään voi käsittää miksi niin monet piinaavat itseään huonoilla suhteilla.
  Kohta 2, olet täysin oikeassa!!!
  Mielestäni on sivistymätöntä haukkua populaarikulttuuria. Antaa kuvan että kyseinen ihminen teeskentelee ja yrittää esittää jotain. En jaksa välittää..

  VastaaPoista
 5. Anonyymi10:07

  Minäpä allekirjoitan kaikki väittämäsi mutta se ei lienee yllätys. Olen täsmälleen samaa mieltä ja usein itseasiassa sanon nuo ääneenkin jolloin voi saada ämmän leiman mutta aivan sama ;O)

  VastaaPoista
 6. Godard on tietyn polven elokuvakriitikoiden parissa yleensä sellainen puolijumala jota pitäisi aina ihastella. Siis sellainen elokuvantekijä, josta "kuuluu" pitää.

  Pia: Olen itse sitä mieltä, että mielummin yksin kuin huonossa suhteessa. Joillekin se parisuhde vaan on sellainen itseisarvo.

  Mikaela: Varsinkin tuon ykkösen ja kakkosen sanominen antaa aikamoisen ylimielisen nartun leiman. Mutta minusta ne ovat totta.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails