2.11.2009

Halloween, pyhäinmiestenpäivä, vai molemmat?

Tänä vuonna on taas ollut paljon puhetta siitä, miten Halloween on vallannut alaa pyhäpäivien kalenterista. Jotkut ovat tästä mielissään, toiset eivät. Toisille naamiaisjuhla keskellä synkkää syksyä on tervetullut piristys, toiset viettäisivät mieluiten pyhäinmiestenpäivää perinteisesti hiljentymällä ja rauhassa.

Naamiaisia rakastavana kauhufanina minä voin sanoa nauttivani Halloweenista täysin siemauksin. Kerrankin saa oikein luvan kanssa vetää hieman oudot releet niskaan, olla vähän horrorina ja katsella kamalan pelottavia elokuvia. Mikäs sen mukavampaa?Mutta toisaalta, onhan pyhäinmiestenpäivän perinne viedä kynttilöitä haudalle ja muistella kuolleita rakkaita myös hieno ja kaunis perinne. Mikä siis estää yhdistämästä näitä kahta? Halloween tulee sanoista "All Hallow's Eve", ja on nimensä mukaan nimenomaan pyhäinmiestenpäivän aatto. Pyhäinmiestenpäivä on sitten se seuraava päivä. Kuka kieltää pistämästä pyhäinmiestenpäivän aattona hassut releet niskaan ja bilettämästä vallan karmivaan tahtiin ja menemästä sitten seuraavana päivänä hautausmaakierrokselle?Ja kuka kieltää juhlimasta pyhäinmiestenpäivän aattoa vanhaan suomalaiseen tyyliin, jolloin juhlapöytään katettiin paikat kuolleille lähiomaisille? Sellaisiakin perinteitä täällä on ollut.

Perinteet ja tavat muuttuvat, ei se aina ole huono asia.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi10:18

  Juuri näin. Ihmettelen välillä tätä vellovaa keskustelua miten jotain juhlapyhää pitäisi viettää. Eikö jokainen vietä sitä itselleen sopivimmalla tavalla? Itsekin kuulun tähän jenkkiHalloween-meiningistä pitäjiin, mutta ne jotka haluavat hiljentyä, hiljentykööt rauhassa. Eihän jokainen vietä jouluakaan ns. perinteisesti vaan esim. baarissa...

  VastaaPoista
 2. Mikaela: Ehkä monet vain pelkäävät ulkomaisten tapojen jyräävän meidän omat tapamme. Eivät ne niitä mihinkään jyrää, ainakaan niin kauan kuin on ihmisiä jotka pelkäävät että muualta tuodut tavat jyräävät meidän tapamme. Muut tavat tuovat ehkä uusia ulottuvuuksia, ei mitään sen kummempaa.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi12:30

  sepä se, varmasti pelkäävät ja varsin turhaan. Mutta minä en muista ikinä viettäneeni tuota päivää ennen Halloweenin rantautumista Suomeen millään tavalla?

  VastaaPoista
 4. Meillä kyllä käydään haudoilla ja istutaan joskus syömään perheen kanssa. Mutta ei mitään sen kummempaa.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails