15.12.2009

Helsingin poliitikot hautasivat Jussi Pajusen lakkautuslistan

Kerrankin politiikan maailmasta kuuluu jotain hyviä uutisia. Kaupunginjohtaja Pajusen lakkautuslista on haudattu Helsingissä.

Olin aivan pöyristynyt (sillä minähän olen pöyristyjä) kun luin Jussi Pajusen ehdotuksesta lakkautettaviksi kohteiksi. Kirjastoja, kouluja, liikuntapaikkoja, terveyskeskuksia, joista iso osa samoissa kaupunginosissa mahdollisimman kaukana keskustasta. Moni alue olisi jäänyt käytännöllisesti katsoen kokonaan ilman palveluita ja kulttuuria. Absurdeinta oli, että Pajunen esitteli tätä listaansa ihan fiilareissa! Hän oli selvästikin todella ylpeä siitä, että oli fiksuna miehenä keksinyt tällaisen tosi hyvän ratkaisun ja kaikkien pitäisi tukea häntä.


Kuva: Gary Howe

Eikö viime lamasta opittu mitään? Eikö silloin juuri käynyt niin, että samalla kun kirjastojen ja terveyskeskusten kaltaisia palveluita leikattiin, asukkaiden viihtyvyys laski huomattavasti, joka johti sosiaalisiin ongelmiin, jotka johtivat terveydellisiin ongelmiin, jotka johtivat työkyvyn laskuun, työttömyyteen ja siihen, että loppujen lopuksi kaupunki joutui kuitenkin maksumieheksi oman lyhytnäköisyytensä takia.

Ja nyt ollaan tekemässä samaa. Esimerkiksi Suomen kirjastolaitos on aina ollut mielestäni yksi tämän maan parhaita asioita, sellainen juttu josta on oikeasti voinut olla ylpeä. Toimiva, loistava, palveleva kulttuurikeskus joka on tarjonnut mahdollisuuden löytää sellaisia maailmoja joihin monella ei välttämättä olisi omatoimisesti varaa. Menkää mihin tahansa lähikirjastoon iltapäivällä ja katsokaa sitä maailmaa, joka siellä on. Koululaisia tekemässä läksyjään, opiskelijoita lukemassa rauhassa, työttömiä käyttämässä nettiä ja lukemassa lehtiä... . Ja tämän kaiken joku tollo-Pajunen haluaisi viedä meiltä pois "säästöjen" nimissä. Tajutonta!


Kuva: Tangled Helix

Nyt sitten, jonkun ihmeellisen joukkopsykoosin vaikutuksesta, näitä ihmisten elämään ja hyvinvointiin oikeasti vaikuttavia asioita ollaan systemaattisesti romuttamassa "säästöjen" ja "tehokkuuden" nimissä. Ja samalla vedetään matto kaiken sen alta, minkä eteen menneet sukupolvet ovat tehneet töitä. Sitten Suomen brändityöryhmä miettii, että miten sitä Suomi-kuvaa oikein rakennetaan. No ei ainakaan "säästämällä" ja "tehokkuudella".

3 kommenttia:

 1. Yleensä aiemmista virheistä ei opita mitään, se mua ihmetyttääkin. Politiikassa ollaan vähän tuollaisessa "näin on toimittu ennenkin" -kierteessä eikä tutkita mitä sitten tapahtui. Ei säästäminen tuollaisista kohteista ole aina järkevää, on omituista että kun tarvetta on eniten niin silloin otetaan pois.Ymmärrän että raha on tiukilla mutta rahareikiä löytyy varmaankin muualtakin; nyt joku älähtää mutta entäs maanpuolustus, kaiken maailman herrojen kestitsimiset ja muut?

  VastaaPoista
 2. Ainakin meillä töissä ensimmäisenä lähtivät kaikki ylimääräiset kestitsemiset sun muut ja ymmärtääkseni myös kaupunki säästää näistä.

  Loppujen lopuksi näiden lakkautusten säästö olisi ollut niin mitätön, että senkin takia koko lista vaikutti hieman omituiselta. Eiköhän sitä säästöä muodostuisi esimerkiksi jostain virastojen keskijohdon karsimisesta ja tiivistämisestä paljon enemmän, mutta palvelut silti säilyisivät?

  VastaaPoista
 3. Kyllä sitä aina saa ihmetellä, että eikö tosiaan ikinä opita. Jotenkin hirvittävän lyhytnäköisesti tehdään päätöksiä sekä taloudellisesti että poliittisesti. Onko nämä ihmiset päättävissä asemissa oikeasti vaan niin epäpäteviä hommaansa kun eivät osaa katsoa yhtää pidemmälle tulevaisuuteen vai mikä hitto?

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails