7.12.2009

Sofi Oksanen ja mielipiteet

Bisquitsin postaus bloginsa mielipidekirjoituksista sai minutkin miettimään samaa aihetta. Olen tässä yli viikon ajan seurannut Sofi Oksasen Tanskan televisioon heittämien lausuntojen aiheuttamaa myrskyä välillä hämmentyneenä, välillä ärtyneenä, mutta suurimman osan ajasta mietteliäänä.

Minä pidän Sofi Oksasesta. Minusta hän on ensinnäkin loistava kirjailija ja sanankäyttäjä, mutta ennen kaikkea pidän hänestä siksi, että hän uskaltaa sanoa mielipiteensä, ei sensuroi itseään ja uskaltaa nostaa arkojakin keskustelunaiheita esille. Tätä ei ihan aina Suomessa enää tajua, mutta meidän maassamme on yhä valtava määrä korkeissakin asemissa olevia ihmisiä, joille Neuvostoliiton sekä sosialismin, kommunismin ja niiden nimissä tehtyjen asioiden arvosteleminen on aivan valtava tabu. Näitä tyyppejä pitääkin mielestäni sohia, ärsyttää, provosoida ja vaatia tilille.

Ja valitettavasti minun on surullisena myönnettävä, että Oksasen kohua aiheuttanut lausunto suomalaisista miehistä ei sekään ollut aivan tuulesta temmattu. Onhan se nyt ihan puhdas fakta, että Suomessa elää yhä alkoholin ja humalatilan ihannoimisen perinne, johon kuuluu myös tietynlainen väkivallan ihannointi. Miksi muuten jääkiekko olisi epävirallinen kansallislajimme? Eihän se muuta olekaan kuin väkivallan ihannointia ja vanhanaikaisen machokulttuurin epätoivoista pönkittämistä.

Mutta toisaalta minusta Oksanen on alkanut hieman toistaa itseään. Hän puhuu hyvin usein samoista aiheista, samoin sanakääntein. Vielä nyt hänellä on niistä jotain uutta sanottavaa, mutta kuinka kauan? Ja vielä enemmän häntä uhkaa se vaara, että maailma hänen ympärillään menee eteenpäin ja kehittyy, eikä hän itse huomaa sitä vaan jumittaa paikoillaan. Sofi Oksasen pitää varoa, ettei hän muutu uuden sukupolven naispuoliseksi Loka Laitiseksi. Laitinen on joskus kauan aikaa sitten ollut fiksu tyyppi jonka mielipiteitä viitsi kuunnella, mutta joka on nykyään höperö inisijä joka sepittelee huonosti kirjoitettuja hourupäisiä juttuja maailmaa uhkaavista viherfemakoista roskalehden sisäsivuilla.

Onneksi näin ei ole ihan vielä käynyt ja toistaiseksi toivon, että Oksanen jatkaa kärkevien mielipiteittensä esille tuomista. Niiden kanssa ei aina tarvitse olla samaa mieltä, mutta niitä voi silti kunnioittaa, kuunnella ja ehkä oppiakin jotain.

3 kommenttia:

 1. Omia mielipiteitään ei saa tuoda ilmi jos olet nainen, kritisoit armasta Suomea tai arvostelet esim. miehiä. Se on kielletty tässä yhteiskunnassa... Mutta jos vakavasti puhutaan niin olen jo kauan ihmetellyt tässä maassa olevaa ilmiselvää puutetta eli avointa keskustelua kotiväki-vallasta, viinan ja väkivallan ylisuuresta osuudesta "tavoissamme". En tiedä miksi näistä asioista ei puhuta, saati että uskallettaisiin puhua kotiväkivallasta oikeila sanoilla ja kunnon tilastojen avulla. Se on sellainen vaiettu tabu ja häpeän aihe josta ei haluta eikä näköjään voi edes puhua..

  VastaaPoista
 2. Kai se on sitä, että Suomessa elää vielä vahvana sellainen pärjäämisen perinne. Että ollaan kovia ja karskeja sekä sitkeitä sissejä. Siihen rankan työn päälle vielä otetaan ne rankat huvit.

  Toisaalta juuri tuollainen sitkeys on Suomessa jopa parasta, mutta toisaalta se johtaa myös osaltaan siihen rankkaan ryyppäämiseen ja siitä aiheutuviin sivuvaikutuksiin.

  VastaaPoista
 3. Ei Oksanen kuitenkaan mitään soopaa puhu. Suomessa tehdään per asukas melkein eniten tappoja maailmassa ja viinaakin juodaan nokkaa kohden enemmän kuin muissa maissa. Perheväkivaltaa on, nuoria syrjäytyy ja lapsia otetaan huostaan yhä enemmän.

  Tykkään Sofin rohkeudesta ottaa esille vaikeita asioita. Mm. Venäjän ihmisoikeuskysymykset.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails