11.1.2010

Absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti

Vuodenvaihteen järkyttävimpiin uutisiin kuuluu Pietarsaaressa paljastunut insestitapaus. Suunnatonta henkistä ja fyysistä vaikutusvaltaa käyttänyt isoisä raiskasi lastenlapsiaan vuosien ajan uskonnollisen kultin suojissa ja lasten vanhemmat antoivat tämän tapahtua. Heille kasvojen säilyttäminen oli tärkeämpää kuin omien lasten hyvinvointi.

Olen yleensä todella herkkä kaikenlaiseen lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan, mutta tämä tapaus oli niin järkyttävä, että se ylittää käsityskykyni ja jättää minut aivan turtaksi. Millainen vanhempi katsoo sivusta kun oman lapsen elämää tuhotaan? Millainen isä tai äiti antaa tämän vain tapahtua? Uutisten mukaan isoisä jäi usein kiinni kirjaimellisesti housut nilkoissa ja silloinkin koko asia kuitattiin anteeksipyynnöllä. Se ja tunnustus Jumalalle kun kuulemma hyvittää kaiken.Tämä tapaus sai minut kuitenkin miettimään, miten yhden karismaattisen johtajan ympärille rakentuneet ryhmittymät mahdollistavat tällaiset tapahtumat. Kyseinen isoisä kun oli kuulemma hyvin karismaattinen ja vaikutusvaltainen maallikkosaarnaaja, joka sai puhelahjoillaan ihmiset helposti pauloihinsa. Tällaiset johtajat ovat kautta aikojen päässeet tekemään hirveyksiä maailmassa, jotkut ovat kohonneet jopa valtionpäämiehiksi asti.  Uskonto on heille vain tekosyy manipuloida ympärillään olevia ihmisiä, yhtä hyvin tähän tarkoitukseen käy myös poliittinen tai vaikka urheilullinen aate.

Koskakohan joku tulee esiin kertomaan, millaisia perversioita 1970-luvun taistolaisten keskuudessa harjoitetiin? Sehän oli myös yhden karsimaattisen johtajan varaan nojautuva hurmoksellinen liike, joka pohjautui vahvaan ideologiaan ja jossa kyseistä ideologiaa vastustavat leimattiin harhaoppisiksi ja vihollisiksi.

Ja minua pelottaa ajatella, mitä julkisuudessa taannoin olleen Koivuniemen kultin syövereissä oikeasti tapahtuu. Huhujen perusteella sieltä saattaa löytyä vaikka mitä hirveää.

Mikä saa ihmiset menemään tällaisten johtajien matkaan? Eikö kenellä tahansa tervejärkisellä henkilöllä ala hälytyskellot soida jossain vaiheessa, viimeistään silloin kun johtajaa aletaan kohottaa puolijumalalliseen asemaan? Eihän kukaan ihminen ole ylivertainen tai ylivoimainen, kaikki me olemme erehtyväisiä ja täynnä virheitä. Mikä saa jonkun uskomaan siihen, että joku toinen ihminen on niin paljon kaikkien muiden yläpuolella, että ummistaa silmänsä tämän henkilön tekemiltä kauheuksilta?

8 kommenttia:

 1. Pöyristyttävää tosiaan lukea mitä kaikkea on annettu tapahtua. Valitettavasti vaan en ole yllättynyt. Nuo yhteisöt on todella suljettuja ja kuka tietää mitä muuta hirveää siellä tapahtuu. Juuri eilen puhisin miehelle tuosta samaisesta tapauksesta. Samoilta seuduilta kotoisin olevana tämä jotenkin koskettaa lähemmältä. Hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
 2. Kamalinta tässä on psykologisen vallankäytön voima. Siis se, miten yksi ihminen saa kokonaisen ryhmän kiedottua sormensa ympärille ja manipuloitua toimimaan oman tahtonsa mukaan. Tähän nimenomaiseen tapaukseen liittyy toki myös raakaa fyysistä väkivaltaa, mutta se ei olisi ollut mahdollista ilman erittäin taitavaa henkistä hyväksikäyttöä ja psykologista väkivaltaa.

  Miten tällaista vastaan voi taistella? Kun näitä tällaisia yhteisöjä on aina ollut ja niitä tulee aina olemaan?

  VastaaPoista
 3. Onko niitä vastaan taistelu mahdotonta? Pienemmässä, mutta yhtä vakavassa mittakaavassa, tätä tapahtuu kodeissa. Manipuloiva mies tai nainen alistaa puolisonsa tahtonsa alle. Ja väkivaltaperheet jne, jne.
  Suurin osa meistä valitsee sen helpoimman tien, ummistamme silmät ja kauhistelemme sitten kun jotain paljastuu. Oikeastaan häpeän itseäni kun olen niin vätys. "Kunhan minulla (ja läheisilläni) on kaikki hyvin niin muut hoitakoot omat juttunsa."
  Tahdon kuitenkin uskoa että tekisin jotain jos lähipiirissä huomaisin jotain hämärää, mutta vaikeaa se olisi. Useinhan uhrit ja lähipiiri suojelevat kiduttajaansa.

  VastaaPoista
 4. Niin, se silmien ummistaminen on niin helppoa. On helppoa ajatella, että nämä jutut ovat yksityisasioita joihin ei pidä puuttua. Ja vaikeaa se usein on, kuten sanoit. Ketään ei voi pakottaa ottamaan apua vastaan. Jos esimerkiksi vaikka hakattu palaa kerta toisensa jälkeen hakkaajansa luo vaikka kuinka lähipiiri yrittäisi puhua järkeä, niin siihen on paha puuttua.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi18:13

  Se miten joku "karismaattinen" henkilö pystyykin manipuloimaan ja hallitsemaan heikompia on ihan käsittämätöntä. Mutta vielä ärsyttävämpää tässä on tämä uskonto-aspekti, kaikkea sitä voi tehdä kun uskottelee että Jumala antaa anteeksi, hyväksyy ja mitä vielä, nämäkin lapset oli kasvatettu tähän. Jälleen yksi esimerkki siitä miten turmelevaa valta ja uskonto voivat pahimmillaan olla. Toisekseen olen kyllä ihmetellyt jo usein että miten näillä ihmisillä viiraa päässä kun terve järki ei sano mikä on väärin? Usein tällaiset lahkolaiset ovat omaan silmääni ihan kajahtaneita, ei pysty käsittämään mitä niiden päässä liikkuu...

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus Anzilta taas kerran!

  Minusta sellainen, että parisuhdeväkivallan uhri aina vaan palaa väkivallan tekijän luokse on käsittämätöntä, mutta siinä kuitenkin kyseessä on aikuiset ja heillä (ainakin periaatteessa) oma tahto ja mahdollisuus tehdä muunkinlaisia päätöksiä.

  Mutta kun kyseessä on lapseen kohdistuva väkivalta niin siihen pitäisi kyllä kaikkien puuttua! Lapsi ei välttämättä vielä tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin. Jos aikuiset ympärillä hyväksyvät sen, että lapseen sattuu, eihän lapsi sitä ymmärrä ja lopulta saattaa tulla siihen johtopäätökseen, että satuttaminen on oikein. En voi ymmärtää en sitten millään miten joku vanhempi oikeasti voi olla puuttumatta tällaiseen! Ei ei mee jakeluun...

  VastaaPoista
 7. Ei kai sitä kukaan tervejärkinen ihminen pysty ymmärtämään, mitä psykopaatin päässä liikkuu. Ei varmaan kukaan muu kuin sellaisen uhriksi joutunut voi käsittää millaista helvettiä sellaisen ihmisen kanssa eläminen on.

  Paivi, se on varmaan pienen lapsen äidille vielä karmivampaa tajuta, että joku on oikeasti seurannut sivusta toimettomana lapsensa kärsimystä ja itse jopa osallistunutkin siihen. Tämän tapauksen uhrithan ovat kertoneet, että vanhemmat hakkasivat heitä julmasti.

  Miten joku voi kajota lapseen tuolla tavalla? Siis avuttomaan lapseen? Olen ihan turta shokista.

  VastaaPoista
 8. Jep, kyllä minulta ainakin äkkiä löytyisi jatimatikki jostain komerosta, jos joku koittaisi minun tyttäreen kajota!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails