25.1.2010

Ainoa suomalainen erityispiirre on pitää kaikkea negatiivista suomalaisena erityispiirteenä

Tämä päivä on sellainen, joka tunnetaan kansan keskuudessa nimellä "maanantai". Omalta osaltani se on sujunut tähän mennessä niin tyypillisesti, että se täyttää jo kliseen merkit. Kynteni alla on verenpurkauma ja siihen sattuu ja töissä ohjelmat tökkivät taas vaihteeksi. Eiköhän tämä riitä taustaselitykseksi ja varoitukseksi rakkaille lukijoilleni siitä, että seuraavana vuorossa on tunteenpurkaus ja kirjallinen raivari.Tämä ihana päivä alkoi sillä, kun aamulla luin Helsingin Sanomien yleisönosastolta jälleen yhden "Kaikki muut maailman 5 995 000 000 ihmistä tervehtii toisiaan bussissa AINA ja Suomessa EI KOSKAAN. Ja kylmäkin täällä on. Ja Matti Vanhanen on tyhmä. Ja ruoka on pahaa." -höpinän jonkun itseään kovinkin erilaisena ja kriittisenä pitävän ihmisen kirjoittamana.

Tämä suomalaisten rasittavuuteen asti menevä ja usein mielestäni täysin absurdeja ja idioottimaisiakin piirteitä saava alemmuuskompleksi on kautta aikojen ollut minulle ärtymyksen aihe numero yksi. Älkää nyt käsittäkö väärin, minä en todellakaan pidä Suomea minään onnelana ja kuvittele, että on lottovoitto syntyä tänne. Suomessa on paljon asioita jotka ovat täysin pielessä ja joihin kaivattaisiin pikaista parannusta. Vähäisimmästä päästä on suomalainen kahvi (joka on kamalaa litkua) tärkeimmästä päästä ovat maamme päättäjät.Mutta minun on aina ollut niin vaikea ymmärtää, mistä kumpuaa tässä maassa vallitseva sitkeä uskomus siihen että a) kaikki suomalainen on automaattisesti huonompaa tai negatiivista ja b) yleisinhimilliset negatiiviset luonteenpiirteet olisivat jotenkin erityisen suomalaisia eivätkä juuri sitä, yleisinhimillisiä. Kun sivistynyt, koulutettu, paljon matkustanut ihminen selittää kirkkain silmin että ulkomaalaisten syrjiminen, parisuhdeväkivalta, rahanhimo tai vaikka jonossa etuilu on "tyypillisen suomalaista", en tiedä itkeäkö vai nauraa. Yleensä tekee mieli vain huutaa.

Eikä edes aloiteta siitä, mitä sisälläni tapahtuu kun kuulen jonkun välttelevän suomalaista musiikkia tai elokuvia tai muuta vastaavaa vain koska se on suomalaista. Eikä siis ulkomaalaista. Joka on aina paljon parempaa ja hienompaa, muka.Haluan siis tässä vaiheessa korostaa, että minua ei haittaa se että Suomea ja suomalaisia arvostellaan. Minua ei haittaa se, että joku kokee olevansa enemmän kotonaan jossain muualla päin maailmaa ja muuttaa sinne asumaan. Kukin tehkööt, minkä itselleen parhaaksi kokee. Mutta minua haittaa ihan hirveästi se, että käytetään Suomea, suomalaisuutta, suomen kieltä, Suomen ilmastoa, tms. jonain abstraktina tekosyynä jonka suoman peiton alle voidaan heittää kaikki ongelmat ja sitten osoittaa niitä sormella. Ettei niitä vaan tarvitsisi ruveta oikeasti selvittämään. Onhan se niin paljon helpompaa kuitata kaikki maassamme vallitsevat epäkohdat jollain epämääräisellä "kansallisen erityispiirteen" käsitteellä ja samalla ihailla paikat kosteina jotain yhtä epämääräistä "Kansainvälisyyttä" ja "Eurooppalaisuutta" kuin oikeasti kääriä hihat ja ryhtyä toimiin niiden epäkohtien parantamiseksi.

Ja vielä: Kaikki eivät tykkää siitä että tuntemattomat moikkailevat heitä kadulla ja tulevat bussissa avautumaan omista asioistaan. On se sitten kuinka "Eurooppalaista", "Kansainvälistä" tai sosiaalista tahansa.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi18:59

  Minua ei henk.koht ärsytä suomalaisissa oikein mitään. Tai no ärsyttää.. Ylenpalttinen hevin palvonta, samoin rock-musiikin, ottaa päähän ja rankasti tässä maassa toisinaan..ja se on kyllä suomalainen juttu jos mikä ;O)Itsekin kuuntelen välillä rankempaa osastoa mutta sen joka tuutista toitottaminen koko ajan on ilmiö johon en ole reissuillani muualla paljon törmännyt.Muuallakin tätä harrastetaan mutta vastapainona on rankan hevin mausteeksi iloisempaa menoa, joskus tuntuu että täällä kaikki on niin synkkää ja ihmiset ovat vielä ylpeitä siitä! Minä en..
  Tilastojen valossa suomalaiset kyllä ovat itsemurhaan taipuvaisempia, omistavat paljon aseita ja kohtaavat paljon väkivaltaa väkilukuun nähden, siksi niitä sanotaan "suomalaisiksi" jutuiksi ja jollakin tapaa kyllä sen allekirjoitan jos aion tilastoja uskoa.
  Ainut asia mitä oikeasti häpeän ja josta aion mussuttaa jatkossakin on Suomen turkisteollisuus, minuun ei tehoa se että joku sanoo Kiinassa eläimiä kohdeltavan vielä paskemmin, parempi niiden täällä on olla...Olen suomalainen joten russutan suomalaisesta turkisteollisuudesta hamaan tappiin saakka..

  VastaaPoista
 2. Mikaela: En mä ihan tuota tarkoittanut. Juuri nuo itsemurhaluvut ja turkisteollisuus ovat niitä epäkohtia joista saa ja pitääkin puhua. Kuten jo sanoin, ei tämä mikään onnela ole, todellakaan.

  Tarkoitan sitä, että mua ottaa pannuun se että Suomessa on yhä muotia halveksua ja panetella kaikkea suomalaista ja sokeasti ihailla kaikkea ulkomaalaista. Että jokaikinen trendi ja typerinkin muotivirtaus pitää tuoda tänne koska "Euroopassa" ja "Maailmalla" sekä HUOM! ennen kaikkea "Ruotsissa" tehdään niin.

  Mitä siihen synkkyyteen tulee niin positiivisuus on musta yliarvostettua. :-D Ei vaineskaan, eiköhän siinäkin asiassa jokainen ole oman onnensa seppä.

  VastaaPoista
 3. Oi, mä olen nii-in samaa mieltä sun kanssa! Mä olen aina sitä mieltä, että tyypit, jotka kympillä morkkaa Suomea ei ole ulkomailla olleet kuin lomalla. :P Ja jos Suomessa on joku vika, niin ei sitä ainakaan heti mennä ulkomaalaisille kertomaan ja paisuttelemaan niin kuin suomalaiset monesti tekee. Ja sitten on tietty näitä, jotka rehvastellakseen maailman matkaajana morkkaavat Suomea suomalaisille ihan vain osoittaakseen olevansa maailman matkaajia.

  VastaaPoista
 4. Asiaa kirjoitat Anzi. Olet aikaisemminkin asiaa sivunnut ja samaa mieltä olen kanssasi, kuten myös muiden kommentoijien (ainakin osittain). Suomi ei mikään lintukoto ole, mutta se turha Suomen ja suomalaisten parjaaminen on ihan älytöntä.

  Edelleenkin mollataan sellaisia suomalaisia, jotka pyrkii breikkaamaan jotenkin Suomen ulkopuolella. Sanotaan, ettei ne kuitenkaan pärjää (kun ovat vaan tuollaisia naapurin Pettereitä eivätkä mitään fiinejä ruotsalaisia Björnejä). Hienoahan se on jos joku suomalainenkin ulkomailla pärjää! Pitäisi olla ylpeitä eikä vaan panetella ja olla kateellisia.

  Kyllä minä siltikin maailmalla matkatessani mieluummin korjaan, että olen suomalainen, kun ainahan minua saksalaiseksi luullaan... Suomessa tehdään hienoja asioita, hienoa musiikkia (suomalainen hevi on maailman huippua Mikaela! :) ja hienoja elokuvia. Jotkut asiat on paskasti, mutta mikäpä paikka olisi täydellinen (paitsi ehkä Uusi-Seelanti).

  VastaaPoista
 5. Tiitu: Ah, Kansainväliset Kultturellit Maailmanmatkaajat. Lempi-ihmistyyppini heti sovinistisikojen jälkeen. ;-)

  Paivi: Toinen mielenkiintoinen ilmiö on se, jota voi todistaa kun esimerkiksi joku suomalainen musiikkiartisti breikkaa maailmalla. Eli sitä seuraava vähättely. Tai vielä pahempaa, häpeä. Että joku häpeää suomalaisuuttaan siksi että se kyseinen bändi tai artisti soittaa hänen mielestään huonoa musiikkia ja siksi tämä kyseinen henkilö ei kehtaa kertoa, mistä maasta on kotoisin.

  Antakaa mun kaikki kestää.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails