14.1.2010

Australia

Baz Luhrmannin eeppinen Australia meni minulta elokuvateatterissa ohi, joten kun Karhumies toi sen Blu-Ray version kirjastosta kotiin niin olihan se katsottava.

Elokuva kertoo suuren tarinan Englannista Australiaan muuttavasta Lady Ashleysta (Nicole Kidman), jonka aikomus on aluksi vain myydä miehensä omistama karjatila, ottaa rahat ja palata Iso-Britanniaan. Pian hän kuitenkin joutuu todistamaan työnjohtajansa epärehellisyyttä, joutuu ottamaan enemmän vastuuta tilastaan kuin mitä halusikaan ja sitä kautta kiintyy sekä maahan että sen ihmisiin. Erityisen lähelle hänen sydäntään pääsevät ilkeän tilanhoitajan avioton poika Nullah (Brandon Walters), jota tämän isä ei tunnusta omakseen koska pojan äiti on aboriginaali sekä ihanan Hugh Jackmanin esittämä karjanajaja Drover. Tarina sijoittuu 1930-luvun loppuun, toisen maailmansodan alkuhetkiin ja historialliset tapahtumat vaikuttavat sen taustalla. Siinä käsitellään paitsi Australian liittymistä toiseen maailmansotaan, myös Australian valtion aboriginaaleihin kohdistamia riistotoimenpiteitä. Aboriginaalien ja valkoisten lapset vietiin väkisin kotoaan kirkon hoiviin uudelleenkoulutettaviksi "jotta heistä saataisiin riistettyä kaikki mustan rippeet", kuten kaupungin lääkäri Lady Ashleylle kertoo, jälkimmäisen tyrmistykseksi. Australia luopui tästä julmasta käytännöstä vasta 1970-luvulla.

Elokuva on erittäin komean näköinen ja Baz Lurhmannin tyylin mukaan visuaalinen pastissi, jonka ei ole tarkoituskaan näyttää realistiselta. Värit, taustat, puvut, musiikki ja dialogi ovat enemmän kollaaseja ja sekoitus eri tyylejä kuin selkeästi jotain omaperäistä, eikä tätä yritetä piilottaa millään tavalla. Minuun elokuva teki vaikutuksen visuaalisena elämyksenä, mutta pituutta siitä olisi voinut leikata hieman pois. Myös henkilöhahmot olivat vähän turhan mustavalkoisia, oli ilkeät valkoiset miehet vastassaan hyvät, aidot aboriginaalit ja hyvin vähän mitään siinä välissä. Kaiken kaikkiaan elokuva ei tehnyt minuun mitään valtavan suurta vaikutusta, mutta oli se kuitenkin näkemisen arvoinen.

7 kommenttia:

 1. Anonyymi10:54

  Minä rakastin tämän leffan visuaalista ilmettä! Lisäksi Jackmanin hahmo oli niin machomies että olin ihan myyty, oikea outbackin uros ;O)

  VastaaPoista
 2. Hugh Jackman on kyllä aikamoinen uros tässä elokuvassa, täytyy sanoa! Ja olihan se upean näköinen leffa muutenkin, mutta vähän liian pitkä.

  VastaaPoista
 3. Tosiaan...hieman liian pitkä, mutta maisemat, aksentti, abojen uskomukset (vai miksi niitä sanoisi?) ja Jackman (parrakkaana) oli ne mistä tykkäsin. Tosin leffa ei yhtään lievittäny kaipuuta Ausseihin. :D

  VastaaPoista
 4. Sama virsi visuaalisesta ilmeestä myös täältä suunnalta! Totaalinen Australian matkailumainos ;-)

  Jackman oli varsinainen uros ja Nullah puolestaan tarinan sydän muuten. Muut henkilöt eivät minuun suoranaisesti tehneet suurta vaikutusta. Samoin minun mielestäni tästä olisi voinut pätkäistä palan pois (mutta ei sitä paidatonta pätkää!).

  VastaaPoista
 5. Anonyymi15:21

  Minä taisin joskus omassa arvostelussani kirjoittaa että luulin leffan loppuvan kolmesti ja aina se vaan jatkui ja jatkui ;O)

  VastaaPoista
 6. Jossain lukemassani arvostelussa tätä kuvattiinkin "Australian Tuulen viemää -elokuvaksi". Aika hyvä kuvaus.

  VastaaPoista
 7. Oli kyllä näkemisen arvoinen, mutta näyttelijöiden supervalkoiset hampaat ja Jackmanin hyvin kiristetty iho häiritsivät.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails