19.1.2010

Taistelu kultaisesta taljasta

Joskus vanhat elokuvat voivat yllättää, etenkin sellaiset joissa on käytetty oman aikansa huippuefektejä, niillä kun on paha tapa vanheta valitettavan nopeasti. Mutta jotkut kestävät ajan hammasta yllättävän hyvin, tästä esimerkkinä eilen katsomamme Taistelu kultaisesta taljasta (Jason and the Argonauts) vuodelta 1963. Olen nähnyt tämän elokuvan lapsena, mutta en muistanut siitä oikeastaan mitään.

Elokuva kertoo Antiikin Kreikan tarinan Iasonista, Thessalian kuningaskunnan laillisesta perillisestä, joka on joutunut vauvana maanpakoon hänen setänsä ryöstettyä vallan veljeltään. Iason palaa aikuisena miehenä vaatimaan kruunua itselleen mutta todistaakseen kelpoisuutensa kuninkaana hän lupaa tuoda kultaisen lampaantaljan maailman ääristä Kolkhiksen kuningaskunnasta. Matka on täynnä koettelemuksia ja vaaroja, kun Iason ja hänen miehistönsä ovat tietämättään Heran ja Zeuksen välisen pelin nappuloina. Hera toimii Iasonin suojelijana ja vartijana koko matkan ajan. Lopulta miehistö saapuu Kolkhikseen ja löytää kultaisen taljan. Hekate-jumalattaren ylipapitar Medeia rakastuu komeaan Iasoniin ja auttaa tätä saamaan taljan itselleen ja voittamaan kuningas Aieteen joukot. Näin Iason ja Argonautit palaavat kotiin voittoisana.Elokuva on mahtava vanhanaikainen seikkailutarina, jossa taistellaan hirviöitä vastaan, otellaan miekoilla ja ollaan rohkeita ja pelottomia. Dialogi nyt on paikoitelleen melko kömpelöä ja välillä tietyt efektit pitää ohittaa pienellä kulmien kohautuksella ja käden heilautuksella, mutta elokuva toimii yhä kokonaisuutena erittäin hyvin. Se on jännittävä, hauska ja mukaansatempaava, vanhentuneista efekteistä huolimatta.

Mieleen jäi erityisesti pronssinen jätti Talos, joka uhkasi Iasonin miehistöä sen jälkeen kun nämä olivat ahneuksissaan varastaneet jumalten aarteita.Muistan lapsena pelänneeni kovasti elokuvassa esiintyviä ilkeitä harpyijoita. Zeus oli lähettänyt ne kiusaamaan sokeaa ennustajaa, joka on käyttänyt ennustajan kykyjään väärin.Elokuvan ehkä kuuluisin kohtaus on kuitenkin Iasonin ja hänen miestensä lopussa käymä taistelu luurankoarmeijaa vastaan, joka on yhä aika hyvä ja jännittäväkin.Tietenkin elokuva ottaa taiteellisia vapauksia alkuperäisen tarinan suhteen, mutta pysyy kokonaisuutena kuitenkin uskollisena sille. Tarina loppuu onnelliseen kohtaan, sillä Medeian ja Iasonin tarun varsinainen loppuhan on kaikkea muuta kuin onnellinen. Mutta se on kokonaan toinen tarina.

7 kommenttia:

 1. Olisinkohan minäkin tämän joskus pienenä telkkarista nähnyt? Hämärä mielikuva on, tai sitten olen vaan noita kuvia nähnyt ja luulen nähneeni koko elokuvan ;-) Joskus vanhat elokuvat todella yllättävät, hauska oli lueskella tästä :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli hieman erilainen katsomiskokemus kuin vuodelta 1981 peräisi oleva Titaanien taistelu, jonka katsoin pari vuotta sitten uudestaan. Se leffa teki minuun lapsena aivan valtavan vaikutuksen, mutta aikuisena se ei toiminut enää ollenkaan. Oikeastaan harmitti, että minun piti katsoa se uudestaan ja pilata lapsuuden muistot.

  Mutta siitäkin on tulossa maaliskuussa uusintaversio. Mistäpä ei?

  VastaaPoista
 3. Nuo luurangot ovat kyllä suloisia! Olen jossain museossa nähnyt selvityksen siitä, miten tuota elokuvaa tehtiin ja se on meillä kyllä dvd:llä. Pitäisi varmasti katsoa.

  VastaaPoista
 4. Ofelia: Ei ne mitään suloisia ole, vaan pelottavia ja verenhimoisia! Näin ainakin minun mielestäni. ;-)

  VastaaPoista
 5. Aijai, tämä on hieno! Toinen tällainen samantyyppinen antiikkiin liittyvä taruhan oli Clash of the Titans - joka muuten tulee kohta 2010-versiona teattereihin...vähän jänskättää miten vanhaa klassikkoa on kohdeltu!

  VastaaPoista
 6. W: Juuri tuossa mainitsin tuon Titaanien taistelun, joka oli lapsena minusta niin mieletön! Meduusa oli pelottava ja Pegasos mahtava. Mutta se elokuva ei ole kestänyt ajan hammasta samalla tavalla kuin tämä.

  Minkäköhänlainen se uusintaversio on?

  VastaaPoista
 7. Just vähän aikaa sitten mietin, että mikä ton leffan nimi olikaan ;-). Aika hyvin jäänyt mieleen lapsuudesta!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails