4.1.2010

Uusi vuosi ja Universalin hirviöt

Uuden vuoden päivänä Teemalta tuli loistava lahjapaketti: putki vanhoja Universal-yhtiöiden hirviöelokuvia. Ja hävettää myöntää, mutta en ollut nähnyt niistä yhtäkään. En edes Frankensteinia ja Frankensteinin morsianta. Tiedän, aika noloa eikö?

Draculan poika oli ajan hengen mukaan hieman kömpelö, mutta silti melko kiehtova vampyyritarina, jossa kaikesta paranormaalista ja synkästä meiningistä kiinnostunut nuori perijätär kutsuu Kreivi Alucardin nimellä kulkevan Draculan (Alucard on Dracula kirjoitettuna takaperin) kotiinsa Louisianan osavaltioon jotta kyseinen verenimijä voisi antaa hänelle ikuisen elämän. Ohuesta tarinastaan ja kömpelöstä toteutuksestaan huolimatta leffa oli mielestäni aika viihdyttävä ja jännittävä omalla omituisella tavallaan.

 
Frankenstein on jostain syystä jäänyt minulta näkemättä, ainakin niin että minä muistaisin sen. Ja se on kuitenkin ollut minulla DVD:nä jo useamman vuoden ajan. Nyt on tämä epäkohta korjattu. Yhdyn siihen mielipiteeseen, että kyseessä on kiistaton klassikko ja loistava elokuva. En ole lukenut Mary Shelleyn kirjaa, vaikka sekin löytyy hyllystä ja on ilmeisesti hyvin erilainen kuin tämä elokuva, mutta ainakin elokuva on kiehtova tutkielma moraalista ja siitä, kuinka pitkälle tieteen nimissä oikein voi mennä. Näyttelijäntyö on mitä on, mutta jotenkin se tässä elokuvassa toimii. Colin Cliven esittämän tohtori Frankensteinin vertahyytävä "It's alive! It's alive!" -huuto on syystäkin unohtumaton.

Frankensteinin morsian oli vuorossa vasta seuraavana päivänä, tällä kertaa DVD:ltä. Se on niitä harvoja jatko-osia, jotka ovat yhtä hyviä ellei jopa parempia kuin edeltäjänsä. Itse Frankensteinin hirviö on suorastaan sympaattinen ja traaginen hahmo, jonka kohtaloa ainakin minä jäin suremaan ja miettimään. Elokuva sekä näyttää hienolta että toimii hienosti, aina goottilaisia lavasteita myöten. Miksi muuten hirviön morsianta esittänyt Elsa Lanchester ei saanut nimeään alkuteksteihin? Oliko tämän tarkoitus olla aikoinaan shokkiefekti, vähän samalla tavalla kuin ensimmäisessä Frankenstein-elokuvassa Boris Karloffin nimen tilalla oli pelkkä kysymysmerkki?

1 kommentti:

  1. Ei ole noloa :) Kaikkea ei ehdi katsoa ja ainahan asian voi korjata - pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... Näin minä olen ainakin ajatellut, sillä minulla on ihan luvattoman paljon vanhoja klassikoita näkemättä. Frankensteinin luulen joskus katsoneeni telkusta, mutta siitä on aikaa niin paljon etten muista...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails