9.2.2010

Tytöt tykkää vain romanttisista leffoista

Cinemaspy.com -sivusto menee siitä, mistä aita on matalin ja onnistuu tekemään jutussaan niin monta stereotyyppistä ja sukupuolten välisiä keinotekoisia eroja vanhanaikaisesti ja stereotyyppisesti pönkittävää olettamusta, ettei tosikaan.

Tietenkin kaikki miehet ovat vain Vin Dieselia ja Jackassia tuijottavia orankeja, jotka inhoavat ystävänpäivää ja kaikkea mikä liittyy romantiikkaan. Ja tietenkin kaikki naiset ovat Vin Dieselia ja Jackassia inhoavia romanttisia höpsöjä, joille ystävänpäivä ällömakeine karkkeineen, typerine kortteineen ja hempeine sydämineen on vuoden kohokohta. Ja tietenkin kaikki pariskunnat ympäri maailman viettävät ystävänpäivää. Maailmassahan ei voi olla yhtään pariskuntaa joka ei silloin viettäisi sitä vaikka hampaat irvessä. Ja auta armias jos sinulla ei silloin ole ketään. Silloin olet säälittävä itsemurhakandidaatti. Ja tottakai kaikki maailman pariskunnat koostuvat vain miehestä ja naisesta.


Sivuston lista "erilaisista" romanttisista komedioista on muuten aika hyvä ja osuva. Se on kuin suunniteltu kaltaiselleni romanttisten komedioiden karsastajalle ja voisin hyvin kuvitella, että istuisimme Karhumiehen kanssa alas katsomaan juuri näitä elokuvia. Sen jälkeen kun me molemmat olemme kiertäneet kaikki tavanomaisemmat romanttiset hömppäleffat todella kaukaa. (EDIT: Vaikka Karhumies käykin sitten hakemassa ne katsottavaksi kun minä en ole paikalla. Näin minua juuri informoitiin.)

Mutta minkä ihmeen takia tällaiset jutut pitää aina kirjoittaa näin väsyneistä, stereotyyppisista ja näkökulmaltaan vanhentuneista lähtökohdista käsin? Minä en ole koskaan tajunnut tätä vimmaa tunkea ihmisiä näihin sukupuolitettuihin lokeroihin, jotka loppujen lopuksi pätevät aikaa harvaan yksilöön. Tietenkin miesten ja naisten välillä on eroja, mutta eiköhän se tosiasia ole että suurin osa niistä luonnollisista pitämistämme eroista on keinotekoisesti luotuja ja vielä keinotekoisemmin ylläpidettyjä.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi12:23

  Ehkä sivuston kirjoittajissa on vain porukkaa joilla ei ole yhtään originaalia ajatusta päässään, tuollainen yleistäminen on niin aikansa elänyttä, etten sanoisi, so 1980's...Moinen tasapäistäminen osoittaa vaan mielenköyhyyttä, ihme etteivät ole saaneet noottia mokomasta..

  VastaaPoista
 2. Mööh tuollaisille täältäkin. Jokainen meistä on kuitenkin yksilö, eikä miehiä ja naisia voi mitenkään jakaa edes elokuvamaun suhteen noin stereotyyppisesti kahtia. Hitto, minä tykkään Vin Dieselistä!

  Tuo lista noista romcomeista oli kyllä ihan oiva. Wall-E ja Up ovat loistavia elokuvia, samoin kuin When Harry met Sally ja Princess Bride, ja Ameliekin.

  Yleensä minun mies ei hirveästi valita, jos pistän jonkun romcomin pyörimään, mutta toimintamätöstä se joskus valittaa, kun siinä ei ole mitään järkeä ;-)

  VastaaPoista
 3. Ehkä stereotypioiden käyttäminen on liian helppoa. Tuossakin jutussa piti vain saada jokin nopea alustus varsinaiselle asialle eli tuolle leffalistalle. Sukupuolityypittely oli sitten vissiin se aidan matalin kohta sillä hetkellä, ei kovin nokkela keksintö.

  VastaaPoista
 4. Ehkä se on juuri tuo meilikuvituksettomuus, mikä minua eniten rassaa. Eihän sitä aina voi odottaa kaiken olevan niin kekseliästä ja fiksua, mutta ei kaiken myöskään tarvitse aina olla niin väsynyttä ja vanhanaikaista.

  Kuinka vaikeaa se olisi tässäkään tapauksessa ollut vain aloittaa juttu toteamalla että hei, tässäpä lista teille kaikille jotka ette muuten tykkää romanttisista komedioista. Ilman noita rasittavia mies/nais -vastakkainasetteluja?

  VastaaPoista
 5. Mikä on sen romanttisempaa kuin roboteiksi muuttuvat rekat tai Vin Diesel? :)

  Onko olemassa jotain stereotyyppistä nais-ihmistä joka tykkää vain pinkistä, harrastaa toistuvia kynsienlakkausiltoja ja katsoo pelkästään herttaisia rom-comeja. En ole asiaa kovin hyvä arvioimaan, koska olen aina tykännyt "poikien" jutuista. Sarjakuvista ja sci-fistä ja tietokoneista. Lapsena leikin vähintään yhtä paljon pikkuautoilla kuin nukeilla.

  Ja nyt kun puhutaan rasittavista sukupuolirooleista, niin Sillon Legot oli sentään vielä neutraaleja. Nyt niihinki on pitänyt laittaa pinkkejä hörhelöitä tai sitten irvistäviä merirosvoja/avaruushirviöitä/lohikäärmeitä... mietitäänpä kumman niistä olisi lapsena valinnut... Hmm...

  VastaaPoista
 6. Mielikuvittelija: "Onko olemassa jotain stereotyyppistä nais-ihmistä joka tykkää vain pinkistä, harrastaa toistuvia kynsienlakkausiltoja ja katsoo pelkästään herttaisia rom-comeja."

  Tunnen naisihmisiä, jotka ovat aika stereotyyppisiä monen asian suhteen, mutta en ketään joka olisi noin sataprosenttinen. Ja aika monet esittävät tykkäävänsä jostain muusta kuin mistä oikeasti pitävät leimautumisen pelossa.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails