5.2.2010

Viime viikonlopun leffasaldo

Niin kiireistä on tällä viikolla ollut, etten ole edes ehtinyt kirjoittaa viime viikonloppuna katsotuista elokuvista. Joukkoon mahtui yksi tosi hyvä, yksi hyvä ja yksi aika tyhmä. Jokaiselle siis jotakin!

Tyhmä:

Year One 

Jack Blackin ja Michael Ceran tähdittämä esihistoriallinen hupailu oli paikka paikoin ihan hupaisa, mutta kokonaisuutena kovin epäyhtenäinen ja tylsäkin. Kahden luolamiehen sekoiluista läpi raamatullisen ja antiikin historian saatiin kyllä jokunen irtovitsi irti, mutta yleisesti ottaen leffa lähinnä haukotutti. Michael Cera vetää jokaikisessä elokuvassa ihan samanlaisen roolin, enkä ole koskaan ymmärtänyt hänen saamaansa valtavaa suosiota. Jack Blackissa puolestaan on potentiaalia paljon parempaan.


Hyvä:

The Imaginairium of Doctor Parnassus
Terry Gilliamin uusin on ohjaajan tyylille uskollinen visuaalinen ilotulitus, josta ei kuvallisia yksityiskohtia puutu. Gilliamin luoma maailma on suorastaan herkullinen, siitä ei kekseliäisyyttä, mielikuvitusta ja värejä puutu. Valitettavasti vaan tarina jää hieman jälkeen. Se on paikka paikoin hyvinkin sekava eikä loppujen lopuksi mielestäni erityisen mielenkiintoinen. Edesmennyttä Heath Ledgeria katsoessa tuli hieman haikea olo. Minkä loistavan näyttelijän tämä maailma hänessä menettikään.


Tosi hyvä:

Kielletty hedelmä
Dome Karukosken elokuva kertoo kahdesta 18-vuotiaasta lestadiolaistytöstä, Mariasta (Amanda Pilke) ja Raakelista (Marjut Maristo), jotka lähtevät kesäksi pois omasta turvallisesta kyläyhteisöstään suureen Helsinkiin maistamaan maailmaa. Tai oikeastaan Maria lähtee ja Raakel seuraa perässä, tarkoituksena toimia omantunnon äänenä ja pitää Maria poissa houkutusten ääreltä. Kyseinen kesä osoittautuu molemmille tytöille varsin käänteentekeväksi ja sen loputtua kumpikin huomaa tekevänsä sellaisen ratkaisun elämässään, joka ei olisi kuukausia aikaisemmin tullut heille mieleenkään. Elokuvan viehätys lepää pitkälti sen kahden hurmaavan pääosanesittäjän varassa. Kumpikin tuo roolihahmoonsa uskottavissa määrin sekä naiviutta että valtavaa elämänjanoa, joka johtaa heidät tekemään elämänsä mullistavat ratkaisut. Kun Maria katsoo kirkkain silmin juuri baarissa tapaamaansa poikaa suoraan silmiin ja kysyy hymyillen, että "Pussaillaanko?", olin ihan myyty. Tästä onkin tullut lentävä lause Karhumiehen ja minun kesken, se oli jotenkin niin hyvä.

Amanda Pilke sai muuten roolisuorituksestaan juuri sivuosa-Jussin.

6 kommenttia:

 1. Year onea en ole suostunut katsomaan traileria pidemmälle, enkä suostu. Jo nimittäin se traileri sai aikaan puistatuksia...

  Dr Parnassuksesta tuntuvat kaikki olevan aika samaa mieltä: visuaalisesti hieno, mutta tarinallisesti jää puolitiehen. 100%:sta Gilliamia.

  Kielletty hedelmä oli minustakin hyvä elokuva ja mielenkiintoinen oli nähdä tällainen tarina noin erilaisesta näkökulmasta kuin lestadiolaistyttöjen. Tuo "pussaillaanko" oli aika sööttiä :) Hienot roolit noilla tytsyillä!

  VastaaPoista
 2. Täytyy sanoa, että minua kiinnostaa nyt nähdä enemmänkin Dome Karukosken elokuvia tämän jälkeen. Tämäkin elokuva olisi voinut olla todella yksinkertaistava ja saarnaava, mutta mielestäni se vältti sen sudenkuopan aika hyvin.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en ole nähnyt Karukoskelta kuin tämän sekä Tummien perhosten kodin, ja molemmat niistä onnistuivat tehtävässään hyvin. Todellakin olisi voinut Kielletty hedelmä olla saarnaava, mutta nyt onnistui olemaan hyvin sympaattinen tyttöjen kasvutarina.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi13:56

  No kaikki on näkemättä, huomaa että jonkin tv-sarjan dvd-boksin maaninen tuijotus aiheuttaa heti jälkeenjääneisyyttä leffarintamalla. Uskon sua enkä vuokraa Year Onea, edes Jackin vuoksi..

  VastaaPoista
 5. Olen nähnyt Year Onen ja Kielletyn hedelmän ja olen molemmista aika lailla samaa mieltä kanssasi. :) Itse kyllä tykkään Michael Cerasta, vaikka pakko myöntää että en tyypin näyttelijänlahjojen vaan söpöyden takia. :D

  VastaaPoista
 6. Iina: Tervetuloa uusi lukija!
  Michael Cera on kyllä söötti ja Junossa hän oli kyllä hyvä. Mutta muuten en ole oikein jaksanut innostua tyypistä.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails