31.3.2010

The Southern Vampire Mysteries: Dead Until Dark

Kun loistava True Blood TV-sarja on nyt viimein saatu tänne Suomeenkin ja minä vietän maanantai-illat silmät sirrillä sitä katsoen, ajattelin että on hyvä myös tutustua lähdemateriaaliin. Pikkusiskoni on hankkinut itselleen koko Charlaine Harrisin The Southern Vampire Mysteries -kirjasarjan, johon kyseinen TV-sarja perustuu. Talvilomalla päätin sitten tarttua ensimmäiseen kirjaan, nimeltään Dead Until Dark.

Kirja etenee melko lailla samaa rataa TV-sarjan kanssa. Jotkut hahmot ovat hieman erilaisia ja jotkut puuttuvat kokonaan, esimerkiksi Lafayetten rooli on kirjassa aika marginaalinen ja Sookien paras ystävä Tara puuttuu tästä ensimmäisestä kirjasta kokonaan. Kirjassa myös keskitytään huomattavasti paljon enemmän Sookien ja Billin väliseen seksiin, kun taas TV-sarjassa seksistä vastaa Sookien veli Jason. Toki Jason Stackhouse on myös kirjassa aikamoinen naistenmies, mutta hänen valloituksillaan ei varsinaisesti mässäillä. Mutta muuten sekä hahmot että tarina kulkevat TV-sarjan kanssa käsi kädessä.

Dead Until Dark on helppolukuinen, kevyt ja viihdyttävä goottiromanttisia piirteitä omaava jännäri aikuisille. Se ei missään vaiheessa sukella pintaa syvemmälle, murhamysteerikin jää kovin pintapuoliseksi ja kirjassa keskitytään enemmän kuvailemaan ihmisten ja vampyyrien välisiä suhteita sekä Sookien asukokonaisuuksia. Kyllä, luitte oikein. Jostain syystä Charlaine Harris on nähnyt tärkeäksi kertoa lukijalle jatkuvasti, millä tavalla Sookie Stackhouse on pukeutunut. Minua nämä kuvailut lähinnä hymyilyttivät, samoin kuin kuumiksi tarkoitetut seksikohtaukset. Televisiosarja on huomattavasti paljon syvällisempi ja laadukkaampi, se on onnistunut löytämään tarinasta sellaisia teemoja, jotka kirjassa sivuutetaan kokonaan.

Siskoni mukaan kirjasarja ei muutu edetessään kovinkaan paljon. Dead Until Dark oli viihdyttävää lomalukemista, sopivaa vastapainoa paljon vakavammalle Stieg Larssonin Millennium-trilogialle, joka on minulla myös kesken.

7 kommenttia:

 1. Anonyymi11:00

  Johtunee tuosta asukuvailuista minkä vuoksi kaverini nakkasi yhden kirjan jälkeen koko sarjan lukemisen taakseen. Minä aion nauttia vain sarjasta, vampyyrijuttuja kun olen lukenut viime vuonna 3:n kirjasarjallisen verran, Twilightit, Vampire Diariesit sekä House of Night-sarja, nyt saa riittää ;O)

  VastaaPoista
 2. Minulla on siskolta sarjan toinenkin kirja lainassa, ehkä luen sen jossain vaiheessa. Nyt kuitenkin syvennyn taas Lisbeth Salanderin maailmaan.

  En voi sanoa, että menettäisit mitään jos jätät nämä kirjat lukematta.

  VastaaPoista
 3. Eli tosiaan voi vaikka katsoa mieluummin sen sarjan? ...joka minulla jäi ekaan osaan kun en tietenkään muistanut laittaa seuraavia "nauhalle" ja sitten lähdettiinkin reissuun... eli dvd:ltä joskus sitten :)

  VastaaPoista
 4. Paivi: Katso mielummin sarja. Tosin jos kesällä riippumatossa on tylsää, voit tarttua kirjoihnkin.

  VastaaPoista
 5. Hei hieno homma, kiitos arviosta, taidan itse jättää lukemisen väliin :) sarja riittänee vallan mainiosti!

  VastaaPoista
 6. Mä tykkään noista kirjoista paljon. Mutta ehkä enemmänkin olen niin uppoutunut siihen maailmaan, että sivuutan kirjoissa ne ei-niin-hyvät asiat :D Ja pidän siitä, että sarja on erilainen. Taran ja Lafayetten hahmot on just huippuja sarjassa, kirjoissa ei.

  VastaaPoista
 7. Olenkin tässä miettinyt, miksi tämä ensimmäinen True Blood kirja oli minusta ainoastaan viihdyttävällä tavalla hölmö, kun hyvin samantyylinen Twilight aiheutti minussa lähinnä murhanhimoista raivoa. Sekä Twilightin että True Bloodin keskuspariskunta on läpeensä tylsä, tampiomainen ja aika lailla vastenmielinen ja molemmissa liikutaan hyvin samantyylisessä maailmassa.

  True Bloodin vahvuus on kuitenkin se, että sen sivuhahmot ovat mielenkiintoisia ja tarkkaan mietittyjä ja että siinä on oikeasti jokin tarinakin ja Billin ja Sookien tylsät hempeilyt voi jättää helposti huomiotta.

  Twilightissahan kaikki pyörii niiden kahden läheisriippuvaisen idiootin ympärillä joiden olemattomien sielujen olematon elämä ei kiinnostanut ainakaan minua pätkääkään.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails