1.4.2010

Liisa Ihmemaassa

Menin katsomaan tätä elokuvaa ristiriitaisin tuntein. Toisaalta olin kuullut siitä suunnatonta hehkutusta, viittä tähteä, mahtavaa visuaalista elämystä, ja toisaalta olin myös kuullut sen olevan suunnaton pettymys, visuaalisesti hieno mutta tarinallisesti köyhä.Elokuvan nähtyäni asetun tukevasti näiden kahden ääripään välimaastoon. Elokuva on visuaalisesti virheetön, upea, karamellimaisen ihana, rikas ja mielenkiintoinen. Tim Burtonilla on uskomaton kyky tuoda valkokankaalle mahtava satumainen maailma, johon katsoja voi uppoutua.

Ihmemaan Liisan tarina on aina ollut mielestäni kiehtova. Mistä Lewis Carroll onkaan saanut sellaisen idean, luonut sellaisia hassuja maailmoja ja omituisia hahmoja? Koko tarinahan on pitkä happotrippi. Mielestäni tämä alkuperäistarinan...hapokkuus...tuodaan tässä elokuvassa hyvin esille, vaikka itse tarinahan on eri. Kaikki on vähän vinksin vonksin, vähän heikun keikun, mutta asianosaisten mielestä täysin hyvin. Ja mielumminhan sitä näkisi asioiden olevan vähän hullusti kuin liian normaalisti, vai mitä?


Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa on siis mielestäni tarinaltaan hyvä ja visuaalisesti loistava elokuva, joka olisi kuitenkin voinut olla vielä vähän parempi. Se olisi voinut olla vielä vähän syvällisempi, ehkä hieman tummasävyisempi ja jotenkin yhtenäisempi. Jotkut kohtaukset ja jutut kun tuntuivat kovin irrallisilta. Näyttelijöissä ei ole moitittavaa, kaikki sopivat rooleihinsa todella hyvin ja tekivät erittäin hyvää työtä. Minun on kyllä sanottava, että Hullun Hatuntekijän pieni tanssi lopussa ei häirinnyt minua lainkaan. Päinvastoin, minusta se oli hauska.

Pääsiäisenä televisiosta tuleekin Disneyn Liisa Ihmemaassa -animaatio. Mitenköhän se pärjää vertailussa näin monen vuoden jälkeen?

Kuvat Finnkinon sivuilta.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi11:57

  Se pieni tanssi vesitti koko leffan, se suorastaan kirkui Disneyn pomojen "tähän on saatava pikku kevennys!!"-kiljuntaa ja oli aivan kamala...Mutta visuaalisesti upea ja kannatan teoriaa minkä mukaan Carroll on ollut hirvittävällä tripillä tätä kirjoittaessaan..

  VastaaPoista
 2. Katsoin tuossa aamusella osan siitä alkuperäisestä piirretystä ja siinä vaiheessa kun vääntäydyin sairauteni takia takaisin sängyn pohjalle, olisin melkein väittämässä, että Burtonin Ihmemaa-hahmot olivat kivempia kuin sen... Pitää katsoa boxilta tuo loppuun joku päivä ja tehdä järkevämpi vertailu.

  Minusta oli hienoa että kerrankin Disney-elokuvassa nähdään itsenäisiin päätöksiin pystyvä naissankari, tämä Burtonin Liisa siis.

  VastaaPoista
 3. Ai niin, asiastas yhdeksänteen, sitä pitikin kysyä, että miten sinä saat nuo kiva varjostukset noihin kuviin? Kun näyttää että ne tulee jostain, eli että et ole tehnyt niitä suoraan kuvafileihin?

  VastaaPoista
 4. Paivi: Minä muistan olleeni vähän pettynyt siihen Liisa Ihmemaassa -animaatioon. Se oli mielestäni kovin hengetön.

  Nämä kuvien varjostukset tulevat suoraan tästä mallista, minä en niitä ole laittanut. Pitääpä tutkia tuota HTML-koodia tarkemmin, jos sieltä löytyisi vastaus.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails