14.4.2010

Up - kohti korkeuksia

Aina silloin tällöin eteen osuu elokuva, joka onnistuu koskettamaan syvästi ja tekemään lähtemättömän vaikutuksen. Olen elämäni aikana nähnyt niin monta elokuvaa, että valitettavasti huomaan kyynistyväni ja tulevani entistä kriittisemmäksi. Varsinaisia elämyksiä on elokuvateatterissa enää vaikea kokea.

Up - kohti korkeuksia (Up) onnistui tässä tehtävässä. Se oli yksinkertaisesti mahtava elokuva. Se itketti, se nauratti, se jännitti ja se viihdytti. Tarina leskimies Carlista, joka vie talonsa - ja sitä kautta symbolisesti rakkaan edesmenneen vaimonsa - huikealle matkalle Etelä-Amerikkaan ilmapallojen avustuksella olisi voinut olla niin siirappinen ja laskelmoitu, mutta jotenkin Pixarin tyypit onnistuivat välttämään nämä pahimmat karikot. Maisemat olivat upeita mutta ennen kaikkea elokuvan välittämät tunteet olivat niin ihanan aitoja, vaikka tarina olikin täyttä fantasiaa.

En liioittele yhtään kun sanon, etten voi ajatella elokuvan alkujaksoa ilman että pala nousee kurkkuun ja kyynelet nousevat silmiin. Ja aina kun näen koiran, sanon mielessäni "Orava!" ja nauran itsekseni. Mitä jos tosiaan keksittäisiin panta, joka pukisi koiran ajatukset sanoiksi?

Up - kohti korkeuksia on mielestäni elokuvana täysosuma. Ei sen enempää, eikä vähempää.

7 kommenttia:

 1. Jees jees, totta joka sana :)

  On ihan uskomatonta, että ns. lasten animaatiosta saadaan tehtyä noin hyvin aikuista koskettava elokuva. Elinikäinen rakkaustarina ja haave yhteisestä seikkailusta ja sitten lopulta sen seikkailun kokeminen yksin koskettivat minuakin syvältä. Nyyhkis.

  Ja Dug oli aivan mahtava, sanoo koiraystävä :) Tuollainen panta olisi aivan loistava olemassa!

  VastaaPoista
 2. Mun on vaikea kuvitella, että tää ois oikeesti lapsille suunnattu leffa. Eihän tollasista aiheista lapset ymmärrä mitään.

  Mä tykkäsin tästä kans, vaikka mielestäni tarina menikin loppupuolella vähän metsään.

  VastaaPoista
 3. tiinanen: Lapset varmasti innostuvat siitä pikkupojasta ja niistä koirista. Ja onhan siinä paljon hienoja seikkailukohtauksia!

  VastaaPoista
 4. En edelleenkään ole katsonut tätä. Jostain syystä aihe ei nappaa pätkääkään vaikka kaikki kehuu kilpaa. Uskon että kyseessä on hyvä leffa mutta minun on hankala "lähteä" katsomaan animaatioita, tuntuu jotenkin työläältä ;O)

  VastaaPoista
 5. Tiinaselle, lapsethan rakastaa tällaista. Ei ne välttämättä osaa ajatella sitä syvällistä taustatarinaa siinä, mutta pikkupoika ja koira ja yltiöpäinen kohellus Kevin -linnun kanssa, siitä ne tykkää. Näin ainakin meillä (ehem, tiedän, ikäraja on 7, mutta 3v katsoi ihan innoissaan tätä).

  VastaaPoista
 6. Tälle pitäisi varmaan siis antaa mahdollisuus. Olen jotenki sivuuttanut kyseisen animaation vain sillä, etten ole niistä viime aikoina suuremmin välittänyt.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi21:40

  Meillä löytyy ostettuna. Tervetuloa poikien kanssa katsomaan. Paitsi, että parin huonon kokemuksen jälkeen olen ruvennut orjallisesti tuijottamaan ikärajoja, enkä halua että Kasper näkee elokuvan ennenkuin on 4,5 (K7 eli 5 v voi katsoa aikuisen kanssa ja 4,5 pyöristyy 5een). t, isosisko

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails