6.5.2010

30 päivää kaamosta

Kauhuelokuvissa on se ongelma, että niissä mennään yleensä siitä, mistä aita on matalin. Kauhutemput ovat kuluneita, hirviöt lähinnä naurettavia ja päähenkilöt idiootteja. Mutta aina välillä tulee virkistävä poikkeus vastaan.

30 päivää kaamosta (30 Days of Night) oli tällainen virkistävä uusi tuttavuus. En ole lukenut sarjakuvia, joihin se perustuu joten en tiennyt elokuvasta oikein mitään. Pieni Barrown kylä Alaskassa kokee joka vuosi 30 päivää täydellistä kaamosta. Suurin osa asukkaista lähtee tuolloin muualle, mutta pieni osa jää kaupunkiin. Heidän joukossaan on sheriffi Eben Oleson (Josh Hartnett), hänen nuorempi veljensä ja isoäitinsä ja sheriffin vaimo, palotarkastaja Stella Oleson (Melissa George). Mutta kaupunkiin on jäänyt myös muuta väkeä. Vampyyreja. Ja nämä eivät ole mitään teinivegaanivampyyripellejä, vaan verenhimoisia hirviöitä.

Odotin jotain peruskauhuttelua, sen sijaan sain erittäin tehokkaan, tiiviin ja hyvin toimivan jännityspaketin. Henkilöhahmot olivat mielenkiintoisia ja heidän kohtalostaan oikeasti välitti. Verta ja väkivaltaa oli ihan riittämiin, mutta jotenkin elokuva onnistui pysymään erossa liiallisesta mässäilystä. Ne vampyyrit olivat oikeasti kammottavia ja saivat minun säpsähtämään ja pelkäämään aika monta kertaa.


Nyt pitää varmaan tarttua niihin sarjiksiin. Ja ehkä etsiä käsiinsä se tänä vuonna valmistuva jatko-osakin.

7 kommenttia:

 1. Anonyymi11:48

  Mun mielestä tämä leffa oli loistava, mukailee hienosti sarjakuvien tunnelmaa joten kuuluu harvinaiseen sarjakuvasta-leffaksi- onnistuneesti -kastiin!
  Mulla on tämä omana ja olen katsonut useasti enkä edes Hartnettin takia, ainakaan paljon ;O)
  Uusin sarjishan tulee olemaan 30 days of night vs. X-files!!!

  VastaaPoista
 2. Hui, tämä on taas niitä kauhuelokuvia, jotka kiinnostavat hirmuisesti, mutta joihin en uskalla tarttua! Kaverini on tosin lupautunut siedättämään minut kauhuun, joten kenties tämäkin vielä joskus pääsee katseltavaksi :) Mutta kyllä tuo vampyyri on aika kauhean näköinen. Ja niin pitääkin.

  VastaaPoista
 3. Meiltä löytyi tämä digiboksin arkistoista ja olen oikein iloinen, että tartuimme siihen. Nyt pitää kyllä hankkia elokuva omaksi, oli tämä sen verran tehokas.

  Ne vampyyrit olivat oikeasti todella karmivia. Elokuvassa oli esimerkiksi parikin kohtausta, jossa vampyyrit hiiviskelivät hiljaa taustalla ja katsoja tiesi, että kohta ne hyökkäävät. Huh!

  VastaaPoista
 4. Pari kesää sitten työkaverini hoki koko kesän sitä miten hyvä leffa tämä on. Kun vihdoin katsoin leffan oli odotukset siis aika korkealla, mutta eipä ollut siltikään pettymys! Hyvä leffa.

  VastaaPoista
 5. Minulla oli tarkoitus pistää tämä boksille tulemaan silloin kun se vähän aikaa sitten telkusta tuli, mutta unohdin totta kai. Mietin, että saattaisinpa uskaltaa katsoakin tämän kotioloissa, mutta sittenpä se jäi. Ehkä joskus jos uudestaan vastaan tulee :)

  VastaaPoista
 6. Ei ole kauan, kun itse katsoin tämän. Tykkäsin kovasti! Kuvailit hyvin sanalla "tiivis", mielestäni se oli nimenomaan tiivis. Piti otteessa ja oli jännä, mutta ei kauhean pelottava.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi15:39

  Jos pidit tuosta niin suosittelen katsomaan, The Descent – loukussa. Sanoisin että kyseinen leffa on jopa parempi kuin 30 päivää kaamosta, tosin kyseessä ei tietysti ole mikään elokuvan historian klassikko mutta viihdyttävä kauhu pläjäys kuitenkin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails