15.5.2010

Ekologista puhtautta

Lupailin Helatorstaina laittaa tänne ohjeita ekologisista, kotona tehtävistä puhdistusaineista. Monet niistä ovat vähintään yhtä tehokkaita kuin kaupalliset aineet, mutta lisäksi ne ovat halvempia ja ympäristöystävällisempiä. Ja ainakin omasta mielestäni myös paremman tuoksuisia. Mikäli puhdistettava kohde on aivan järkyttävän saastaisessa kunnossa, on tietenkin hyvä kääntyä ytympien aineiden puoleen. Mutta mikäli kyseessä on ihan perus viikkosiivouksen kaltainen puhdistustarve, näillä pitäisi syntyä siistiä jälkeä.


Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee kotiinsa vain ruokasoodaa/leivinjauhetta, kristallisoodaa (jota saa esim. maali- ja rautakaupoista), väkiviinaetikkaa, teepuöljyä, sitruunoita, sekä tietysti rättejä, kumihanskat, sumutinpulloja ja muita välineitä. 

Olen jo monen vuoden ajan tutustunut ainakin väkiviinaetikan ja ruokasoodan/leivinjauheen ihmeellisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kahvin- ja vedenkeittimen kalkinpoistossa, vaatteisiin pinttyneen hien hajun taltuttamisessa, kankaisiin muodostuneen homeen poistamisessa ja lasiastioiden kirkastamisessa väkiviinaetikka on lyömätön. Esimerkiksi noin 1,5 dl astianpesukoneen huuhteluainelokerossa ajaa saman asian kuin kaupallinen huuhteluaine. Mikäli tiskaat esim. viinilaseja käsin, huuhtele ne viimeiseksi kädenlämpöisessä vedessä, johon on lisätty loraus väkiviinaetikkaa. Se kirkastaa lasit ja estää niiden ärsyttävien kalkkisten vesitahrojen muodostumisen.
 
Viikonloppuna testatun ja mahtavaksi osoittautuneen ikkunan- ja peilinpesuaineen saa sekoittamalla 0,5 L kädenlämpöistä vettä, 3 ruokalusikallista (45 ml) väkiviinaetikkaa ja 1/2 teelusikallista nestemäistä astianpesuainetta (meillä on MiniRisk-merkkistä). Tämä sekoitetaan sumutinpulloon, ravistetaan ja ruvetaan pruiskuttelemaan. Kämpässämme pitää nyt kulkea aurinkolasit päässä. :-) Väkiviinaetikassa on sekin hyvä puoli, että sen haju haihtuu aika nopeasti. Sopii siis myös niille, jotka eivät kestä vahvoja hajuja.


Ruokasooda ja leivinjauhe puolestaan pehmentävät vettä ja poistavat hajuja, joten niitä voi käyttää vaikka huuhteluaineen sijaan pyykkiä pestessä. Ruuanlaitossa ruokasoodalla ja leivinjauheella on eroa, mutta puhdistusominaisuuksiltaan ne ovat melko samanlaiset. Leivinjauhetta saa nykyään myös isommissa purkeissa, eikä maksa paljoa!

Esimerkiksi teemukini töissä näkee kaverinsa tiskiharjan ja astianpesuaineen kerran viikossa, perjantaisin. Se menee siis parissa viikossa aika tummanpuhuvaan ja tahraiseen kuntoon, ja on näin ollen vähän ällöttävä. Ei hätää, pieni teelusikallinen ruokasoodaa pohjalle, siihen tilkkanen vettä ja tiskiharjalla hankaamaan. Johan kirkastuu!
Teepuuöljy ja sitruunamehu ovat luonnon omia desinfiointiaineita. Tehokkaan ja hyväntuoksuisen keittiön ja kylppärin yleispuhdistusaineen saa sekoittamalla sumutinpulloon 0,5 L kuumaa vettä, 1/2 ruokalusikallista pesusoodaa (siis sitä kristallisoodaa), 1/2 ruokalusikallista nestemäistä astianpesuainetta ja 20 - 30 tippaa teepuuöljyä. Tämä sekoitetaan hyvin, kunnes kristallisooda on liuennut. Olen käyttänyt tätä kylppärin puhdistukseen ja se toimii tosi hyvin. Lisäksi teepuuöljy tuoksuu hyvältä! Teepuuöljy on kertaostoksena kallista, mutta se on myös erittäin riittoisaa ja monikäyttöistä. Lisäksi se toimii hyvin myös esim. kylppärin laattojen väliin kertyvää hometta vastaan.

En missään tapauksessa pidä itseäni minään ekologisten puhdistusaineiden eksperttinä, mutta olen itse havainnut nämä erittäin hyviksi ja toimiviksi. Laitan tänne lisää ohjeita sen mukaan, kun pääsen niitä kokeilemaan.

8 kommenttia:

 1. Anonyymi13:56

  Kiitti. Kokeilen heti tota etikkaa pojan lempi t-paitaa. Se on jotenkin erinlaista t-paita kangasta, kun siitä ei lähde pesussa hienhaju millään pois, ja poika sentää vaihtaa paidan joka päivä :-/
  .... siis kaupaan ostamaan etikkaa ja isompi erä soodaa :-)
  t.iinuska

  VastaaPoista
 2. Vaatteet kannattaa joko pestä niin, että laittaa etikkaa pesukoneen esipesuainelokeroon ja pistää koneen pisimmälle mahdollisimmalle pesuohjelmalle. Lopuksi vielä soodaa huuhteluainelokeroon ja vaatteet mielellään ulos kuivumaan. Vaatteet voi myös liottaa esim. yön yli laimennetussa etikkaliuoksessa ja pestä sitten normaalisti.

  Minulla tämä ainakin on toiminut loistavasti.

  VastaaPoista
 3. Joo, meillä on käytössä aika pitkälti sama arsenaali, ja lähes kaikki tarvittava on saatu puhtaaksi. Varsinkin etikkaa menee pullollinen pariin kuukauteen, kun vesi on niin kovaa että on pakko läträtä etikan kanssa esim. pesukonetta käyttäessä,

  VastaaPoista
 4. Anonyymi11:27

  Ootko sä entinen Marta vai mistä sä näitä niksejä oikein vetelet? Mä laitan ton etikan heti korvan taakse, tänx ;O)

  VastaaPoista
 5. Mikaela: Olen vain horoskooppimerkiltäni neitsyt ja vähän siisteysintoilija. :-) Netistä näitä löytyy, sekä tietenkin Sillä siisti -ohjelmasta telkkarista.

  Lisäksi minua on ruvennut ärsyttämään kaikki kaupalliset, esanssisen hajuiset puhdistusaineet. Ties mitä jäämiä niistä jää kotiin ja luontoon. Siksi minusta on ollut mielenkiintoista tutustua näihin luonnonmukaisempiin menetelmiin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos hurjasti näistä vinkeistä! Pitää kokeilla noita ensi kerralla, mutta sitä ennen pitää kauppalistaan lisätä ruokasooda, koska sitä meillä ei taida olla...

  VastaaPoista
 7. Hei, miten toi sooda/leivinjauhe toimii huuhteluaineena? Tai siis että paljon kannattaa käyttää ja onko se ihan sama kumpaa vai onko jompi kumpi kuitenkin vähän parempi? :)

  VastaaPoista
 8. Chatrin: Olen itse käyttänyt molempia, enkä ole havainnut niissä suurempia eroja. Olen laittanut soodaa tai leivinjauhetta noin desilitran verran huuhteluainelokeroon ja se on riittänyt. Pyykin laadusta ja koneen koosta riippuen voi laittaa vähän enemmänkin. Sitä on kuitenkin vaikea laittaa liikaa.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails