19.5.2010

Kick-Ass

Kick-Ass on leffana niin outo, niin häiritsevä ja niin erikoinen, että siitä oli pakko pitää. Elokuva on saanut hyvin ristiriitaiset arviot ja se näyttää jakavan porukan aika tasan keskeltä kahtia. Minusta se oli loistava.

Tavallinen, sarjakuvia fanittava teini Dave Lizewski (Aaron Johnson) kyllästyy eräänä päivänä ihmisten välinpitämättömyyteen ympärillä tapahtuvien pahojen asioiden suhteen ja päättää ryhtyä supersankariksi. Hän tilaa netistä viher-keltaisen märkäpuvun, ottaa aseekseen parit mellakkapatukat ja ryhtyy kutsumaan itseään Kick-Assiksi. Eräänä iltana hän onnistuu pysäyttämään pahoinpitelyn, vaikka saa tässä itse aika pahasti turpiinsa, ja välinpitämättömien sivustakatsojien kuvaama video leviää nettiin kulovalkean lailla. Kick-Assista tulee ilmiö ja hänen sähköpostilaatikkonsa täyttyy avunpyynnöistä. Daven ystävät Marty ja Todd (Clark Duke ja Evan Peters) sekä isä (Garrett M. Brown) ovat tietenkin autuaan tietämättömiä ystävänsä salaisesta identiteetistä, kuten on myös pitkään Daven ihastus Katie Deauxma (Lyndsy Fonseca). Väärinkäsityksen kautta Katie ja Dave kuitenkin ensin ystävystyvät ja väärinkäsityksen selvittyä myös rakastuvat. Dave paljastaa Katielle salaisen identiteettinsä, ja Katie pitää salaisuuden visusti omana tietonaan.

Samaan aikaan kaupungissa kuitenkin toimii muitakin tosielämän supersankareita. Isä-tytär -tiimi Hit Girl ja Big Daddy, oikeilta nimiltään Mindy ja Damon Macready (Chloe Moretz ja Nicolas Cage) on puhdistanut katuja jo vuosia, kohteenaan erityisesti gangsteripomo Frank D'Amicon (Mark Strong) bisnekset. Damonilla kun on aika iso kana kynittävänä Frankin kanssa. Frank tietää, että joku sabotoi hänen liiketoimiaan, ja epäilee ensisijaisesti Kick-Assia. Frankin poika Chris (Christopher Mintz-Plasse) haluaa epätoivoisesti päästä mukaan isäänsä liiketoimiin ja tarjoaa apuaan. Hänestä kuoriutuu supersankari Red Mist, jonka tarkoituksena on napata Kick-Ass isänsä puolesta. Vaan kaikki ei sujukaan ihan suunnitelmien mukaan.

Kick-Ass alkaa supersankariparodiana, johon on kuitenkin ujutettu aika osuvaakin kritiikkiä ihmisten välinpitämättömyydestä ympärillään tapahtuvaa väkivaltaa kohtaan. Pian elokuva kuitenkin muuttuu sekä vakavaksi draamaksi että tajuttomaksi väkivaltabaletiksi, jossa porukkaa lakoaa ja aseet laulavat. Etenkin 11-vuotias Hit Girl osoittautuu aikamoiseksi pieneksi taistelukoneeksi, joka lisäksi kiroilee kuin vanha merimies. Tämä hahmo onkin samalla sekä elokuvan häiritsevin että riemastuttavin anti. Toisaalta turpaan mättävän ja kiroilevan pikkutytön meininkiä katsoessa ei voi kuin nauraa, mutta toisaalta minua häiritsi kovasti se ajatus, että tällä tytöllä ei ole koskaan oikein ollut kunnon lapsuutta.

Kaiken kaikkiaan Kick-Ass oli minusta todella viihdyttävä ja erilainen supersankaritarina, joka ei pelännyt shokeeraamista. Elokuva ei varmastikaan ole kaikkien makuun, mutta minun pirtaani se istui oikein hyvin.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi10:28

  Kaikessa tuoreudessaan ja erilaisuudessaan tämä olikin loistava leffa myös minun mielestäni ;O) Se täytti kaikki odotukset mitä sille asetin ja sarjakuvat ovat nyt yöpöydällä ;O)
  Ainut asia mikä minua häiritsee on Aaron Johnson, poika on niin söpö mutten voi olla ajattelematta hänen yksityiselämäänsä, jotenkin kouluteinin esittäminen tuntuu väärältä. Ei saisi sekoittaa näyttelijää ja hahmoa mutta se tuntui jotenkin hankalalta minulle..

  VastaaPoista
 2. Minä en kyllä edes ajatellut tuon Aaron Johnsonin yksityiselämää. Mitä sitten vaikka miehellä on 25 vuotta vanhempi kumppani? Jätkä itse on kuitenkin vasta 20 ja iän sekä ulkonäön puolesta ihan sopiva esittämään teiniä.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi13:02

  Minua asia häiritsi; sillä ei ole mitään väliä että kumppani on vanhempi, sanoinkin että ei saisi vaikuttaa mutta silti se vaikutti. Miellän nimittäin Johnsonin ikäistään vanhemmaksi, juuri tuon vaimokkeen vuoksi. Minusta kaikilla naisilla saisi olla nuori mies..
  Harvalla 20-vuotiaalla on kahta lasta vaimon puolelta ja oma tulossa ;O) Toivon ettei Johnson joudu babyfacensä vuoksi esittämään näitä teinirooleja kovin kauaa siltikään sillä miehessä on potentiaalia muuhunkin, tulee mieleen Beverly Hills-syndrooma ;OP

  VastaaPoista
 4. Jepsis, Kick-Ass oli ihanan virkistävä elokuva näiden ryppyotsaisten supersankarielokuvien sekä sitten taas toisaalta niiden kammottavien muka-parodioiden keskellä. Pidin todella paljon, vaikka samalla tavalla mietiskelin tuota Hit Girlin nuorta ikää... Loistava hahmo kyllä!

  Minä en edes tiennyt tuota Aaron Johnsonin yksityiselämää koskevaa asiaa. Noh, kaikkea sitä oppii :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails