27.5.2010

Piratismin vastaisessa taistelussa mennään peffa edellä puuhun

Luin eilen ilahtuneena Beyond the Iron Sky -elokuvan tekemisestä kertovasta blogista avoimen kirjeen ministeri Stefan Wallinille. Se oli täyttä asiaa.

Asun itse taloudessa, jossa kulutetaan erittäin paljon kulttuuria. Meillä pelataan, katsotaan elokuvia ja televisiota, luetaan ja kuunnellaan musiikkia hyvin paljon. Mieheni ja minä esimerkiksi seuraamme molemmat intensiivisesti TV-sarjoja. Me siis oikeasti katsomme niitä, etsimme niistä tietoa, keskustelemme niistä kavereittemme kanssa ja tykästymme usein sarjoihin, joissa on pitkiä juonikaaria ja keskittymistä vaativia tarinoita. Suurimman osan ajasta jaksamme odottaa, että nämä sarjat rantautuvat Suomeen. Usein ei joudu odottamaan kovinkaan pitkään ja sarjat esitetään kokonaisuudessaan kun niiden esittäminen alkaa.

Mutta välillä suosikkisarjojen esittämisessä ei ole mitään järkeä, etenkin kun on kyse vähän erikoistuneemmista sarjoista kuten kauhusta ja science fictionista. Esimerkiksi voisi vaikka ottaa YLE:n taannoin esittämän Doctor Who:n. Yhden kauden jälkeen se katosi kuin tuhka tuuleen. Kyseisen sarjan katsojaluvut eivät ehkä huitele samoissa lukemissa kuin jonkun CSI:n, mutta sen fanit ovat sitäkin omistautuneempia ja intohimoisia. Arvaahan sen, mitä kautta nämä fanit katsovat lempisarjaansa kun heidät siihen kerran koukutetaan. Netistä lataamalla tietenkin. Moni tosin ostaa sarjan myös täysin laillisia reittejä kotiin DVD:nä tai Blu-Rayna, mutta aika harva vaivautuu enää katsomaan sitä jos ja kun joku "virallinen" taho sitä alentuu esittämään.

Pakkohan minun on myös tässä yhteydessä mainita oma suosikkisarjani Supernatural. Sarjan viides kausi loppui juuri Yhdysvalloissa, Suomessa ei olla nähty vielä edes neljättä kautta. Kolmas kausi päättyi täällä melkein vuosi sitten. Siitä saakka Sub on pysynyt sarjasta hiirenhiljaa. Mihinkään sarjan tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin ei vastata, kanavaa asiakaspalautteella pommittavat fanit jätetään täysin huomiotta ja käytös on muutenkin vähintään käsittämätöntä. Arvatkaa vaan, kuinka moni hakeutuu nettilataamisen pariin tällaisen toiminnan seurauksena? Minä ainakin olen hakeutunut jo aikoja sitten. Enkä häpeä myöntää sitä. Tosin olen myös ostanut sarjan jokaisen tuotantokauden itselleni DVD:nä ja Blu-Rayna täysin laillisia reittejä.

Viestini päättäjille on siis sama kuin Beyond the Iron Sky -porukan: ohjatkaa piratismin vastaiseen taisteluun tuhlaamanne resurssit ja energia mieluummin elokuvien, televisio-ohjelmien yms. levittämiseen keskittyvien laillisten palvelujen kehittämiseen. Astukaa nykyaikaan ja lakatkaa taistelemasta tuulimyllyjä vastaan. Ne ajat, jolloin koko kansa kokoontui television ääreen katsomaan sitä, mitä kolme TV-kanavaa heille suvaitsi näyttää, ovat auttamattomasti ohi.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi10:16

  Samaa mieltä. Asiaa. Olen seurannut subin palstaa missä Sub lupaa vastata...joo-o. En ole löytänyt vastausta Supernaturalia koskeviin kysymyksiin. Ihmiset alkaa olla siellä jo ihan hiilenä, kun mitään tietoa ei tule. Outoa toimintaa. Minäkin tilasin jo aikaa sitten 4nnen kauden ja tilaan heti 5nnen kun se tulee suomennettuna. Ei tartte odotella subin lähetyksiä.

  t.Iinuska

  VastaaPoista
 2. Välillä vaan miettii, että katsovatko nämä päättäjät itse televisiota tai elokuvia ollenkaan? Vai onko ministeri Wallinkin kotoisin sellaisesta itseään "kulttuurikodiksi" kutsuvasta elämästä vieraantuneesta hienostelupaikasta, jossa televisiota pidetään barbaarisena?

  Iinuska: Ja sitten kun Sub sarjan joskus lähettää, niin he voivat vedota pieniin katsojalukuihin lopettaessaan sen kokonaan. Koska ketään ei enää kiinnosta katsoa sitä joskus keskiviikkona klo 23.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi18:04

  Jep, näin on Anzi. Ja 5des kausikin on katottu jo netistä kertaalleen. Lapset vaan odottaa sitä dvd.nä. Joten sen tilaan heti. Aika kallis oli tuo 4s kausi paketti, missä on suomennos. Mutta, eikös se niin ole että Hyvästä kannattaa maksaa :-)
  t.Iinuska

  VastaaPoista
 4. Anonyymi13:33

  Amen. Olen täysin samaa mieltä, varsinkin Supernaturalista, katsottu jo aikaa sitten sillä Subin aikatauluja ei kannata odotella..
  Nettilataus on silti melko pientä, ja kuinka moni tosifani silti ostaa dvd:t niiden ilmestyttyä, ainakin minä ostan. Suomen tv-tarjonta on noloa, junttimaista ja ajastaan jäljessä; poikkeuksena Lost joka näytettiin hienosti vain 3 viikkoa Usa:n esitysten jälkeen, erinomaista toimintaa!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails