22.6.2010

Painajainen Elm Streetillä (2010)

One,two, Freddy's coming for you
Three, four, better lock your door
Five, six, grab a crucifix
Seven, eight, try to stay awake

Tämä loru sai 1980-luvun puolivälissä teinien ihon kananlihalle ja yleisön kauhun valtaan. Vuonna 1984 palovammojen runtelema Freddy Krueger astui teinien uniin ja teki heistä veristä silppua.


Nyt Freddy on palanut uutena versiona. Watchmen-elokuvan Rohrschachin roolissa loistanut Jackie Earle Haley astuu Robert Englundin saappaisiin, vetää veitsihanskan käteensä ja ryhtyy taas terrorisoimaan teinejä. Tarinahan on kaikille kauhuelokuvien faneille tuttu. Vuosia sitten erään pikkukaupungin vanhemmat lukitsivat heidän lastensa hyväksikäytöstä epäillyn Freddy Kruegerin tyhjään tehtaaseen ja sytyttivät paikan tuleen. He luulivat Freddyn kuolleen, mutta toisin kävi. Nyt, kun lapset ovat parhaassa teini-iässä, Freddy palaa takaisin ja ryhtyy kostamaan.


Tunnustan, että itselleni Freddy Krueger ei ole koskaan ollut se suurin ja paras teinikauhutteluhirviö, eikä ensimmäinen Painajainen Elm Streetillä tehnyt minuun mitään suuren suurta vaikutusta. Olen itse aina ollut enemmän Halloweenin ja Michael Myersin ihailija. Näin ollen odotukseni tämän uusintaversion suhteen eivät olleet mitenkään latautuneet.

Vuoden 2010 Painajainen Elm Streetillä sekä onnistuu että epäonnistuu. Mielestäni se onnistuu juuri Freddyn hahmon suhteen. Uusi Freddy on kauheampi, hirveämpi, pelottavampi ja ahdistavampi. Hänen taustojaan esimerkiksi avataan enemmän. Siinä missä alkuperäisessä elokuvassa Freddyn kiinnostukseen lapsia kohtaan vain viitattiin, tässä se tuotiin aika selvästi ilmi: Freddy oli saastainen pedofiili. Ja hirviönä hän oli paljon inhottavampi ja sadistisempi kuin 1980-luvun versio.


Mutta toisaalta, itse elokuva on muuten aika tavanomainen. Se ei tuo kauhuelokuviin mitään uutta tai erikoista, eikä onnistu loppujen lopuksi edes kunnolla pelottamaankaan. Parit kunnon sävärit sitä katsoessa sai, mutta ei loppujen lopuksi mitään muuta. Tarina oli ennalta tuttu, tehokeinot moneen kertaan nähtyjä ja hahmot Freddya lukuun ottamatta helposti unohdettavia.

Vuoden 2010 Painajainen Elm Streetillä on ihan mukiinmenevä kauhuttelu, mutta edeltäjänsä kaltainen kauhuelokuvien uudistajaksi ja uranuurtajaksi siitä ei valitettavasti ole.

4 kommenttia:

 1. Jackie Earle Haley osasi olla todella creepy pedofiili jo Little Childrenissä ja minulle äijän nimi jäi mieleen tuosta loistavasta roolista. Voin siis kuvitella, että tällaisessakin roolissa mies toimii.

  Minulle se alkuperäinen Painajainen aiheutti sellaiset painajaiset silloin jotain 12-vuotiaana, että en todellakaan aio katsoa tätä uutta ;-)

  VastaaPoista
 2. Toi loru tuo kyllä mullekin nyt kylmiä väreitä, hyyy. Haluaisin kyllä kauhusta huolimatta ehkä nähdä tämän. Mutta tyytynen dvd-versioon, kotona katsottuna ei ehkä pelota niin paljoa..

  VastaaPoista
 3. Anonyymi12:37

  Mun juttu tulee huomenna mutta olen juuri päinvastaista mieltä ;O) Haley ei ollut hyvä Kruegerina mutta muuten leffa oli mitä mainioin...Minulle tämä oli siis erittäin viihdyttävä pätkä ja se mitä kauhuleffa-kliseisiin tulee niin jostainhan ne ovat lähtöisin, suurimmaksi osaksi juuri Crawenin aivokopasta, joten se ettei leffa tarjonnut mitään uutta ei ollut minulle pettymys..

  VastaaPoista
 4. Kaikki ovat haukkuneet tuota Haleyn Kruegeria, mutta minä tykkäsin. Tämä ehkä johtuu siitä, ettei Englundin Freddy ole koskaan ollut minulle niin tärkeä.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails