29.6.2010

Up in the Air

Juhannusviikonlopun leffaputken toinen elokuva oli paljon kehuttu ja Oscareitakin saanut Up in the Air. Elokuva kertoo George Clooneyn esittämästä Ryan Binghamista, joka lentää työkseen ympäri Yhdysvaltoja irtisanomassa ihmisiä. Ryan viettää vain noin 45 päivää vuodesta "kotonaan" pienessä asunnossa, hänen todellinen kotinsa muodostuu lentokentistä ja hotellihuoneista. Eikä tämä järjestely haittaa häntä ollenkaan, päinvastoin. Ryan ei ole kiinnostunut perheestä eikä sitoutumisesta, hän pitää elämästään ja on siihen tyytyväinen.

Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat Ryanin työpaikalla, kun nuori ja intoa täynnä oleva Natalie (Anna Kendrick) pyyhältää paikalle uusine ideoineen. Ryanin rakastama elämäntyyli on uhattuna ja hän päättääkin ottaa Natalien mukaansa matkalle voidakseen näyttää tälle työn oikean puolen. Oman lisänsä Ryanin elämänkriisiin tuo Alex (Vera Farmiga), joka on eräänlainen Ryanin naispuolinen versio. Satunnaisesta tuttavuudesta alkanut ystävyys Alexin kanssa ja samaan aikaan osuvat Ryanin sisaren häät saavat Ryanin miettimään elämänvalintojaan uudestaan.


Up in the Air on erittäin nautittava, vahvasti ajassa kiinni mutta silti jollakin tapaa ajaton elokuva, joka tuo hyvällä tavalla esiin ihmisten erilaiset elämänvalinnat. Onko yhteiskuntamme rummuttama perinteinen perhe-sitoutuminen-työ -kuvio oikeastaan kaikille? Voivatko jotkut olla ihan oikeasti onnellisia vain itsekseen, vailla suurempia sitoumuksia? Kuka sanoo, mikä on oikea ja ainoa tapa elää? Voin suositella tätä elokuvaa kaikille, jotka ovat joskus miettineet näitä kysymyksiä mutta myös niille, jotka etsivät hyvin tehtyä ja hyvin näyteltyä laadukasta elokuvaa.

4 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä kovasti. Itse asiassa se sai aikaan oikeita tunteita. Oli ahdistavaa seurata, kuinka Ryanille kävi, kun hän viimein halusi muuttaa elämänarvojaan. Toisaalta kuinka muuten hänelle olisi voinut käydä? Pidempi sepustus löytyy täältä (vaikka olet sen varmaan lukenutkin jo aiemmin): http://ofeliaoutolintu.blogspot.com/2010/02/pari-masentavaa-kuvaa-maailmasta-tai.html

  VastaaPoista
 2. Up in the air on kyllä oikeasti hieno elokuva sen takia, että se herättää ajatuksia ja antaa vaihtoehtoisen kuvan sille ainaiselle happily ever after -lätinälle. Me likes a lot.

  VastaaPoista
 3. Ofelia: Minusta tämä elokuva ei ollut ahdistava. Eikä Ryan ärsyttänyt yhtään. Hän oli elämäänsä tyytyväinen ja hänen läheisensäkin olivat selvästi hyväksyneet hänet sellaisena kuin hän on. Toki Ryan jäi lopussa miettimään elämäänsä, mutta pidin siitä että ratkaisu jätettiin lopulta avoimeksi.

  VastaaPoista
 4. Komppaan edellisiä eli tosi hieno elokuva, vaikka nimensä puolesta meinasin sotkea siihen piirrettyyn Up...itse jäin vähän tyhjän päälle sen loppuratkaisun kanssa mutta parempi välillä näin! :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails