16.8.2010

Predators

Predator on mielestäni Alienin jälkeen yksi elokuvahistorian viileimpiä ja pahimpia hirviöitä. Siinä missä Alien on täydellinen hirviö, eläimellinen ja täysin vaistojensa varassa toimiva hiipivä vaara, Predator on metsästäjä-asenteensa, älykkyytensä ja hienon teknologiansa ansiosta täydellinen metsästäjä. Ensimmäiset Alien- ja Predator-elokuvat ovat toimintaelokuvien aatelia, niistä kamalista Alien versus Predator -hömpötyksistä en taas viitsi edes puhuakaan.


Predators alkaa tilanteesta, jossa joukko erilaisissa sotilaallisissa tehtävissä kunnostautuneita ihmisiä huomaa yhtäkkiä olevansa trooppisella planeetalla. Kukaan ei muista mitään siitä, miten he planeetalle päätyivät eikä kukaan näytä tietävän yhtään, mitä he siellä tekevät. Pikkuhiljaa selviää, että heidän roolinsa tässä leikissä on olla riistana ja Predator-otukset ovat metsästäjiä. Predatorille metsästys on koko olemassaolon tarkoitus, ja ne ovat siinä aivan pirun hyviä. Alkaa armoton takaa-ajo, jossa ihmisten on pärjättävä hupenevilla ammusvarastoilla lähes loputtoman asearsenaalin omaavia hirviöitä vastaan.

Kamalien ja lähinnä suuttumusta aiheuttavien Alien versus Predator -elokuvien jälkeen Predators oli oikein miellyttävä yllätys. Se oli hyvin tehtyä toimintaa, jossa Predator-otukset olivat jälleen kerran oikeasti karmivia ja pelottavia, mutta ennen kaikkea jossa ihmishahmot olivat samaistuttavia ja kannustamisen arvoisia. Näiden kahden välistä kissa ja hiiri -leikkiä seurasi herkeämättä eikä missään vaiheessa tehnyt mieli vilkaista kelloa. Predators on tiukkaa toimintaa alusta loppuun, eli juuri sellaista millaista toiminnan pitääkin olla.

5 kommenttia:

 1. Kyllä minä vilkuilin kelloa tätä katsoessa... Tulin siihen tulokseen, että minusta on tullut liian kyyninen katsomaan elokuvia, joissa ei ole päätä eikä häntää, mutta ei myöskään huumoria - eli niitä, jotka on kuitenkin vakavalla naamalla tehtyjä, mutta joissa ei ole mitään tolkkua. En siis tykännyt vaikka alkuperäisestä Predatorista tykkäsinkin aikoinaan, kuten lähes kaikista muistakin Schwartzeneggerin rytinöistä.

  VastaaPoista
 2. Paivi: Mutta olihan tässä pää! Ja häntäkin. Ja keskiruumis. Tässä oli ihan selkeä idea ja juoni, ainakin minun mielestäni.

  VastaaPoista
 3. Eikä ollut, mitään tolkkua!

  (en suostu myöntämään, etten vaan tajunnut ;-)

  VastaaPoista
 4. Siinä oli ihmiset, jotka oli tuotu metsästettäviksi, Predatorit jotka metsästi, ihmisten välistä bondausta ja Predatorien välistä valtataistelua. Plus pari yllätyskäännettä mitä niihin ihmisiin tuli. Ihan tarpeeksi tarinaa minulle. Pääasia, että Predatorit oli pahoja ja ilkeitä. Kyllä, joskus olen henkiseltä iältäni 12-vuotias.

  VastaaPoista
 5. Kuule Anzi, on ihan älyttömän hienoa, että voi välillä olla henkisesti 12-v! Minäkin haluaisin olla sellainen, mutta viime aikoina olen ikävästi huomannut vanhenevani, eikä se ole ollenkaan kivaa.

  Olen kyllä suunnitellut lähiaikoina meneväni katsomaan Expendablesin... ;-)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails