4.10.2010

Rare Exports -elokuvan arvostelu

Näin tämän Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yllätysnäytöksessä perjantaina 24.9.2010. Koska elokuvan varsinainen Suomen ensi-ilta on vasta 3.12.2010, laitan hienotunteisesti lopun arvostelun hypyn taakse.


Kuten blogini lukijat ja monet muut tietävät, Rare Exports alkoi lyhytelokuvana vuonna 2003. Siinä joukko metsästäjiä metsästi, pyydysti ja koulutti aitoja joulupukkeja vietäväksi maailmalle. Pukkeja tuli kuitenkin käsitellä varoen, vanhan joululaulun värssy "Ei itkeä saa, ei meluta saa" ei ole aivan tuulesta temmattu neuvo.


Jalmari Helanderin ohjaama kokoillan elokuva laajentaa lyhytelokuvien teemaa ja kertoo tarinan siitä, mitä tapahtuu kun ahne kaivosyhtiö löytää Korvatunturin uumenista sen aidon ja alkuperäisen joulupukin. Nyt ei ole kyse mistään kiltisti nauravasta Coca Cola -sedästä, vaan siitä sarvipäisestä pakanallisesta tyypistä, joka piiskasi pahat lapset "niin ettei selkärankaakaan jää jäljelle" ja taisipa joskus popsiakin muutaman pahatapaisen kakaran suihinsa. Joskus ammoisina aikoina saamelaiset jäädyttivät tämän pahan pukin ja hautasivat syvälle Korvatunturin uumeniin. Mutta nyt, tänä jouluna, pukki ja sen kiiluvasilmäiset tontut ovat viimein päässeet vapaaksi. Lopulta ainoastaan Pietari-niminen poika (Onni Tommila), hänen isänsä (Jorma Tommila) ja isän kaverit (Tommi Korpela ja Rauno Juvonen) voivat pelastaa kotinsa ja maailman pukin kostolta.

Rare Exports oli juuri niin loistava, tärähtänyt, hauska ja mahtavan omaperäinen kuin mitä odotinkin sen olevan. Kuvaukselliset ja tuotannolliset arvot ovat täysin kohdallaan, tarina on villeydestään huolimatta looginen ja pysyy erittäin hyvin koossa. Yleisestä mielettömyydestään huolimatta elokuva on paikoin ihan aidosti karmiva ja pelottavakin. Dialogi on aidosti hauskaa ja näyttelijät sopivat rooleihinsa vallan mainiosti. Kaiken kaikkiaan minä olen sitä mieltä, että tämä on paras suomalainen elokuva vuosikausiin ja ansaitsee kaiken maailmalla saamansa positiivisen huomion.

3 kommenttia:

  1. Pitänee katsoa joskus, mutta luultavasti vasta dvd'ltä :)

    VastaaPoista
  2. bubble: Ei kun leffateatterissa. Pikkujoululeffa. Minä vaadin. :-)

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti tämä pitää nähdä! Ne lyhärit on loistavia :) ja on mahtavaa, että suomalainen elokuva alkaa kiinnostaa myös maailmalla, ja jos tällainen elokuva ei kiinnostaisi muitakin niin olisi kumma. Sen verran tärähtänyt tuo aihe on :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails