5.10.2010

Ritari Ässä (2008) ja ajan kultaamat muistot

Istuin sitten eilen television ääreen katsomaan legendaarisen Ritari Ässä TV-sarjan uusintaversion pilottijakson. En ole kuullut siitä enkä uudesta sarjasta mitään muuta kuin pelkkiä haukkuja, mutta vanhan KITT-fanin uteliaisuus ei antanut periksi. Pakko tuo oli itse tarkistaa.


Kuten arvelinkin, aikuinen minäni piti sitä täytenä tuubana. Dialogi oli noloa, juonenkäänteet typeriä, näyttelijät täysiä pökkelöitä ja koko touhu oli täyttä sekoilua. Mutta sisäinen lapseni oli ihan innoissaan. Tiedän varmasti, että jos olisin nyt 10-vuotias, niin minusta tämä TV-elokuva olisi aivan tajuttoman siistiä tavaraa. KITT vaihtaa väriä, heittää läppää, korjautuu itsestään, vaihtaa ulkomuotoa ja menoa ja meininkiä riittää.

Kavereiden ja tuttavien reaktioita tutkaillessani minua on huvittanut se, miten moni on reagoinut tähän TV-elokuvaan lauseella "Ei se ollut yhtä hyvä kuin se vanha!". Väärin, se oli juuri tasan tarkkaan yhtä hyvä kuin se vanha. Sillä eihän alkuperäinen Ritari Ässä vuodelta 1982 mikään hyvä sarja ollut, ei todellakaan. Eihän sitä pysty nykyään katsomaan ollenkaan, niin kömpelö, vanhentunut ja nolo se on. Mutta silloin joskus se oli parasta mitä televisiosta tuli, ei ollut KITTin voittanutta.


Aika on tässäkin tapauksessa kullannut muistot, ja näin on käynyt monelle vanhalle suosikille.

Onko sinulla jotain menneiden vuosien suosikkia, jonka mieluiten jättäisit muistojen kultaamaan holviin?

Se minun on kyllä vanhan sarjan hyväksi sanottava, että sen tunnusmusiikki on paljon parempi kuin tämän uuden. Eikä uuden KITTin ääni Val Kilmer vedä vertoja vanhan KITTin äänelle William Danielsille.11 kommenttia:

 1. Ritari Ässä on lapsuuden suosikeista yksi niistä jonka kohdalla olen ajatellut, että sen olisi kannattanut jäädä valheellisten muistojen syliin. Onhan sillä edelleen nostalgia-arvonsa vuoksi miellyttävyyttä, mutta kyllä kun sitä nyt katsoo niin tulee todenneeksi että onko tämä tosiaan se SE sarja jonka vuoksi puoli maailmaa meni aikoinaan pähkinöiksi. Se on hidas, kömpelö ja lapsellinen, kun sen muisti olevan energisyydessään ja näyttävyydessään jotain Matrixin luokkaa.
  Kyllä niihin muistoihin palaa mielellään, vaikkakaan ei yhtäläisellä tarmolla sen dvd-boksien luokse.
  Mutta pahimman lumetodellisuuden murtumisen koin kun pari vuotta sitten palasin Babylon 5:n pariin ja vaikka kokonaisuutena sarja on veikeä avaruusooppera niin sen pari ensimmäistä kautta olivat jääneet mieleeni aivan toisenlaisina. Tuolloin niiden ensiensiintymisen aikana pidin sarjaa uskomattoman kauniina ja älykkäänä...
  nyt en.

  VastaaPoista
 2. ...noir: Niinhän se on, mutta olen aivan varma että tämä uusi Ritari Ässä olisi uponnut ihan täysillä kymmenvuotiaisiin lapsiin jos sitä olisi osattu juuri heille markkinoida. Esimerkiksi muutama vuosi sitten tuolloin kymmenvuotias kummipoikani katsoi Ihmemiehen uusintoja aivan innoissaan, siinä missä minä vähän naureskelin sille. Mutta hänestä se oli aivan yhtä loistava kuin mitä se oli minun mielestäni silloin aikoinaan.

  Minulta on vieläkin Babylon 5:n pari viimeistä kautta katsomatta, mutta pidin niistä ensimmäisistä kausista kyllä kovasti. Minä tosin aloitinkin sen katsomisen ensimmäistä kertaa vasta viitisen vuotta sitten.

  VastaaPoista
 3. ...Edelleenkin mulle on hieman epäselvää - kyseisen uuden Ritari Ässän katsoattuani - että MIKSI tää uusi versio piti tehdä?! O_o Ei kai nyt kukaan realistisesti odottanut sille mitään huippusuosiota, vai onko tää vaan jotain Sarah Connorin aikakirjojen jälkimaininkeja? Höh.

  Tohtori tuli kaupunkiin on mulle sellainen pyhä lehmä, etten uskalla edes katsoa niitä sarjan vanhoja jaksoja kun illuusio särkyisi. Voi luoja sentään jos joku vielä uusinnan siitä tekisi...

  VastaaPoista
 4. Mua tavallaan vähän harmittaa nyt, että Dawson's Creek alkoi alusta. Vaikka odotinkin sitä aika paljon. Se oli lemppareitani lukioaikoina, mutta voi jestas että se on kyllä vähän nolo nyt :D Ei kukaan oikeasti ole niin sanavalmis teininä, ja kaikki ne ysärivibat!! Huhhuh. Mutta ei se mitään, kaipa toikin taas paranee uudemmilla kausilla :)

  VastaaPoista
 5. W: Hollywoodin käsikirjoittajien lakon jälkeen ideat lopussa? Huono taloustilanne ja ajateltiin, että vanhat ideat myy aina? En tiedä, todellakaan.

  bubble: Mulle kävisi varmaan samalla tavalla Felicityn kanssa. Opiskeluaikojen salattu paheeni, joka nykyään varmaan lähinnä ärsyttäisi.

  VastaaPoista
 6. Tää oli kyllä nolo, mutta niin oli alkuperäinenkin ;O) Hyviä esimerkkejä löytyy kyllä tv:n puolelta remaken osalta, uusi V on hieno ja paras ikinä lienee Battlestar Galactica joka ylittää edeltäjänsä huikeasti. Se mitä en haluaisi nähdä remakena on varmaan Twin Peaks, X-files, Profit, Allo Allo...

  VastaaPoista
 7. Mietin tätä asiaa vielä eilen illalla, mutta musiikin osalta. Jonkun aikaa sitten kuuntelin uudestaan Maija Vilkkumaan levyä Pitkä ihana leikki sekä Alanis Morissetten levyä Jagged Little Pill. Nämä molemmat kolahtivat aikoinaan todella kovaa ja kuuntelin niitä paljon. Mutta nyt? En voinut ajatella muuta kuin että "Miksi nuo ovat koko ajan niin vihaisia?" :-)

  Kai se on vaan sitä, että maailma on muuttunut, itse on kasvanut ja kehittynyt, ja maku sen mukana.

  VastaaPoista
 8. Katselin jokin aika sitten 80-luvulla suurinta suosikkisarjaani Robin Hoodia (sitä jossa Robinina on Michael Praed) ja tulin siihen tulokseen, että olisi voinut jättää ne lapsuuden muistot kultaisiksi, eikä yrittääkään elää sitä nostalgiaa uudestaan ;-) Samoin varmaan kävisi Ritari Ässän kohdalla, joka oli toinen lapsuuteni suuria suosikkeja - pääasiassa KITTin takia, koska se auto nyt yksinkertaisesti oli niin siisti :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi16:01

  Täytän huomenna 13w. ja mä tykkään noist uusist jaksoist tosi paljon, kun niitä vanhoi jaksoi kattoo nii onhan se autokin vähän vanhahko, mut on ne vanhat jaksot on hyvii kans.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi22:11

  Tiedättekö että tuleeko uusia ritari ässiä enää? Itse olen aivan rakastunut tähän uuteen KITTiin. :) <3

  VastaaPoista
 11. Tämä uusintaversio jäi yhden kauden ihmeeksi.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails