11.10.2010

The Runaways -elokuva

Olen odottanut tätä elokuvaa siitä saakka, kun kuulin sen olevan tekeillä. Pettymyksekseni sitä ei koskaan saatu tänne elokuvateattereihin asti, mutta DVD-muotoon sentään.


The Runaways kertoo maailman ensimmäiseksi kokonaan naisten muodostamaksi rock-bändiksi kutsutusta yhtyeestä, josta esimerkiksi kovat rock-mimmit Joan Jett ja Lita Ford saivat alun uralleen. Yhtye oli kasassa vain joitain vuosia 1970-luvun lopulla eikä saavuttanut kotimaassaan Yhdysvalloissa koskaan mitään valtavaa suosiota, mutta sen vaikutus rock-maailmaan ja etenkin naispuolisten rokkareiden itsetuntoon on kiistaton. Japanissa ja Euroopassa The Runaways kyllä saavutti melko suurtakin menestystä.

Floria Sigismondin ohjaama elokuva keskittyy lähinnä The Runawaysin alkuaikojen laulajaan Cherie Currieen ja Joan Jettiin, joita Dakota Fanning ja Kristen Stewart esittävät melko ansiokkaasti. Näyttelijättäret ovat nuoria, mutta niin ovat roolihahmotkin. The Runawaysin jäsenet olivat kaikki alaikäisiä bändin aloittaessa, mikä tekee yhtyeen tarinasta vielä raadollisemman. Bändillä on lahjoja, he tekevät hartiavoimin töitä menestyksen eteen, mutta lopulta niljakas manageri Kim Fowley (Michael Shannon), huumeet ja sisäiset ristiriidat ajavat bändin alas.


Elokuva perustuu Cherie Currien omaelämänkerralliseen kirjaan Neon Angel: A Memoir of a Runaway, jonka minä luin viime kesänä. Elokuvassa tietenkin oiotaan muutamia mutkia, esimerkiksi kaikista pahimmat huume- ja seksisekoilut on jätetty pois. Hyvä niin, sillä välillä kirjan lukeminen teki todella pahaa. Cherie Currie esimerkiksi raiskataan kaksi kertaa ja hän tulee melkein alaikäisenä raskaaksi bändin niljakkaalle kiertuemanagerille ja ajautuu aborttiin. Myös Currien huumesekoilut ovat huomattavasti paljon pahempia kuin mitä elokuvassa kuvataan, hän käy niiden ansiosta aivan kuoleman porteilla ennen kuin saa elämänsä järjestykseen.

Elokuvassa esiintyvä bändin basisti Robin on täysin keksitty hahmo. Oikeasti yhtyeen basistina oli elokuvan kuvaamina vuosina 1975 - 1977 Jackie Fox, joka ei kuitenkaan antanut oikeutta käyttää nimeään ja persoonaansa elokuvassa. Robin on fiktiivinen yhdistelmä The Runawaysin eri basisteja, joita olikin iso liuta. Itse asiassa ainoat yhtyeen jäsenet, jotka pysyivät mukana alusta asti olivat Joan Jett, Lita Ford ja vuonna 2006 syöpään kuollut rumpali Sandy West.


The Runaways -elokuva on musiikiltaan, tunnelmaltaan ja näyttelijäntyöltään erittäin hyvä ja onnistunut elokuva, mutta valitettavasti se ei oikein onnistu rock-biografiana. Itse yhtyeen historiaa valotetaan vain pinnallisesti ja bändin tarinaa etukäteen tuntemattomalle se ei oikein avaudu. Tämä ainakin oli Karhumiehen tuomio, hän esimerkiksi sai sen käsityksen että lopussa kuvattu riitaisa levytyssessio oli bändin ensimmäinen. Tosiasiassa yhtye oli tuohon mennessä julkaissut kaksi studioalbumia ja yhden livelevyn. Myös yhtyeen muut jäsenet jäävät valitettavasti Currien ja Jettin varjoon, esimerkiksi Lita Ford teki 1980-luvulla hyvin näkyvää uraa muusikkona ja tekee yhä musiikkia. Ei ihme, että Lita Ford ei suostu haastatteluissa kommentoimaan tätä elokuvaa lainkaan.

Mutta bändin musiikki elää yhä ja kyllä minä ainakin pistän sitä välillä soimaan. Enkä ole ainakaan vielä kyllästynyt. Tässä bändin fiiliksiä aika hyvin kuvaava Neon Angels on the Road to Ruin vähän huonolaatuisena live-videona. Mutta siitä näkyy bändin lavaenergia aika hyvin:

4 kommenttia:

 1. Paljon oli leffassa hyvää, mutta kieltämättä se oli melkoisen pintapuolinen raapaisu. Tuo kirja varmaan pitää joskus lukaista, sillä se kuulostaa aika hurjalta. Toisaalta hyvä, että pahimmat oli jätetty leffasta pois.

  VastaaPoista
 2. Paivi: Kirja on yksityiskohtaisempi kuin elokuva, siinä valotetaan enemmän Currien yksityiselämää. Esim. oikeasti hän ja Marie Currie ovat identtiset kaksoset, heillä on vanhempi siskopuoli sekä pikkuveli, joka lähti äidin ja tämän miehen mukana Indonesiaan. Ja raaempikin se on, rock-elämä oli 1970-luvulla ilmeisesti aika hurjaa.

  VastaaPoista
 3. Noniin, lukuisista blogeissa olleista arvosteluista tää sun oli se, jonka vuoksi haluisin nyt nähdä tän elokuvan :) Vaikkei se sinänsä mua hirveästi kiinnostakaan. Eikä siten päädy must-see-listan kärkipäähän, mutta sitten jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 4. bubble: Kiva kun voin auttaa :-) Leffa kannattaa katsoa ihan musiikinkin takia, The Runaways on yhä aika kovaa rockia.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails