12.11.2010

Mitä feminismi oikeasti on

Sehän on jokaiselle itsensä feministiksi mieltävälle tuttu tilanne. Sanot ääneen olevasi feministi, niin heti kohta alkavat syytökset miesvihamielisestä kastraatiomentaliteetista sinkoilla sinne tänne kuin kaatumatautiset kirput. Sen olen itsekin saanut sekä tässä blogissani että oikeassa elämässä kokea, ja välillä tällaisia asenteita vastaan taisteleminen tuntuu samalta kuin yrittäisi neuloa märästä makaronista villapaitaa.

Niinpä annan itseäni viisaamman henkilön selittää asian puolestani »

Hyvää perjantaita kaikille ja rakkautta teille!

18 kommenttia:

 1. Itseäkin kismittää se, miten feministit leimataan automaattisesti miesvihaajiksi. Toki jotkut voivat sellaisia ollakin, onhan jokaisessa liikkeessä aina myös se ääri-ilmiö, mutta tosiasiassa feminismi on jotain ihan muuta. Hyvä toi kirjoitus johon linkkasit!

  Ja hihi, jostain syystä repeilin vertauskuville sun tekstissä, en oo moisia ennen kuullut - kaatumatautiset kirput ja villapaita märästä makaronista x)

  VastaaPoista
 2. Bubble: Tänään on tällainen verbaalisesti virkeä päivä. :-)

  VastaaPoista
 3. Heh, hyvää verbaalisesti virkeää päivää sinullekin vaan Anzi :)

  Minä en jaksa niin hirveästi enää välittää siitä, että mitä ihmiset ajattelevat, jos sanon olevani feministi. Se on heidän pienuuttaan ihmisenä, jos eivät ymmärrä feminismin olevan jotain ihan muuta kuin miesvihaa. Mutta olen kyllä huomannut näin vanhemmiten taas kiehahtavani huomattavasti helpommin sellaisissa tapauksissa, joissa huomaan "piilosovinismia" eli ns. normaaliin kielenkäyttöön piilotettua naisten aliarvioimista. Samoin kuin minua ahdistaa joidenkin naisten asenne, että nainen on toiselle naiselle kilpailija, vihamies...

  Taidan mennä neulomaan sitä makaronipaitaa.

  VastaaPoista
 4. En ole nähnyt feministien ottavan kantaa asevelvollisuuteen, vain miehille suunnattuun pakkoon joka on naisille vapaaehtoinen. Feministit eivät halua tasa-arvoa (asevelvollisuus myös naisille) vaan pelkkiä naisten lisäoikeuksia.

  VastaaPoista
 5. Jari: Siis jos ymmärsin oikein, niin sinun mielestäsi vapaaehtoisen asevelvollisuuden ajaminen miehille ei ole tasa-arvoon pyrkimistä, mutta pakollisen asevelvollisuuden ajaminen naisille olisi sitä?

  Liittyykö tämä kannanotto nyt tasa-arvopyrkimyksiin vai yleisesti ottaen asevelvollisuudesta ja armeijasta käytävään keskusteluun Suomessa?

  VastaaPoista
 6. Tasa-arvopyrkimyksiin. En itse pidä asepalvelusta pahana (Suomen puolustus on jotenkin hoidettava!) mutta vain miehille suunnattu velvollisuus on väärin. Muista, että siviilipalvelus on nyt jo olemassa, joten naisten ei edelleen sinne armeijaan tarvitsisi mennä jos eivät usko pystyvänsä. Toinen mahdollisuus on toki se, että se on vapaaehtoinen myös miehille, mutta kuinka käy Suomen puolustuksen? Tässä yhdistyvät tasa-arvo ja puolustuskeskustelu. Paras vaihtoehto on antaa tämä velvollisuus naisillekin (muista se sivari). Ei niin, että pakko on vain miehillä ja naiset saavat vain laiskotella.

  VastaaPoista
 7. Jari: Eli siis koska sinun mielestäsi yleinen asevelvollisuus olisi Suomen kannalta paras vaihtoehto, niin ne tahot jotka ajavat asevelvollisuuden vapaaehtoisuutta kaikille vastustavat tasa-arvoa?

  VastaaPoista
 8. Ei, vaan heidän mielipiteensä Suomen puolustuksesta on erilainen kuin omani. Miesten asepalveluksen vapaaehtoistaminen tai velvollisuuden ulottaminen naisille ajavat molemmat tasa-arvoa.

  Varmaa on se, että kun naiset saavat pitää hauskaa naureskellen miehille jotka pakotetaan inttiin, ei tasa-arvo oikein toteudu, ja tässä uhrina ovatkin miehet, eivät naiset. Feministejä ei asevelvollisuus tietenkään kiinnosta tästä syystä, koska he ajavat naisten oikeuksia, eivät tasa-arvoa.

  VastaaPoista
 9. Oi hyvää päivää taas ;O) Joku onnistuu taas tekemään feministeistä piruja, naisethan ne naureskelee kun miehet joutuu armeijaan. Eiköhän se ole niin että vapaaehtoiseksi asepalvelus pitäisi laittaa, ei tasa-arvo tarkoita että asevelvollisuus pakolliseksi kaikille. Kuka nainen tuollaiselle naureskelee? Omituisia käsityksiä liikkeellä ihmisillä. Linkkinä ollut kirjoitus oli hyvä ja kertoo juuri sen mitä pitääkin ;O)

  VastaaPoista
 10. "Kuka nainen tuollaiselle naureskelee?"

  Facebookissani parit 19-vuotiaat tytöt pistävät intissä oleville miespuolisille kavereille usein "tj 0" juttuja. Onhan se kiva kun ei inttiin pakotettu! Aikuistumisen jälkeen voi toki olla toinen ääni kellossa, mutta kun 90% inttimiehistä ovat 19-vuotiaita... siinä sitä vittuilua kuuntelemaan.

  VastaaPoista
 11. Jari: Ihan vaan tiedoksi, että sekä tämän blogin kirjoittaja että suurin osa sitä kommentoivista henkilöistä on ylittänyt tuon 19 ikävuoden rajapyykin aika isolla marginaalilla sekä fyysisesti että henkisesti.

  Että lähdetään nyt ihan siitä lähtökohdasta ennen kuin ruvetaan tekemään yleistyksiä feministeistä ja heidän suhtautumisestaan yleiseen asevelvollisuuteen joidenkin 19-vuotiaiden plikkojen Facebook-kommenttien perusteella.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi18:39

  Täällä voi kurkistaa pelottoman feministin sieluun, jos uskaltaa (ei suositella heikkohermoisille):

  http://areena.yle.fi/audio/1393085

  "Kirsi Virtanen: Miksi miehiä saa vihata?

  Miksi miehiä saa, voi ja on syytäkin pelätä ja vihata? Vuosituhansien ajan miehet ovat alistaneet naisia. Yhä tänäkin päivänä miehet alistavat naista – uskonnon tai muun hörhöilyn varjolla. Nykymies itkee omaa onnetonta asemaansa. Mutta, enpä ole kuullut hänen itkevän naisten ja tyttöjen olojen puolesta sanoo Kirsi Virtanen."

  VastaaPoista
 13. Anonyymi18:55

  Feminismi on yhteiskunnallinen uudistusliike. Suomalaisen miehen se on uudistanut huonoksi vitsiksi. Tai perkeleeksi.

  Minut se uudisti pois suomalaisuudesta. Vain sadisti haluaa kuulua samaan kansakuntaa moilasten, virtsasten, osksasten ja muiden symbolisen turpiinvetämisen mestarien, feministien kanssa. Vain masokisti haluaa olla maineeltaan lapsiaan hakkaava juoppo.

  Hauku minua suomalaiseksi mieheksi ja turpiin tulee.

  Suosittelen. On vapauttavaa luopua identiteeteistään. Olla vain ihminen.

  Lapioikaa te paskanne ihan ilman minua, suomalaiset!

  VastaaPoista
 14. Anonyymi20:36

  Ihan pakko mainita, että Kirsi Virtanen on tehnyt radiokolumnin myös feminismiä vastaan (haukuttiin oikein kunnolla ja ilman parempaa tietoa, kuten tavallista). Hänen kolumniensa tarkoituksena on aina vain ärsyttää kuuntelijoita.

  VastaaPoista
 15. Luen juttuja feminismistä aina vähän varovaisesti, aihe kun saa helposti sappeni kiehumaan. Mies-työkaverini mielestä esim. "Naiset haluaa vain parhaat päältä, että sama palkka pitäis saada, mutta silti miesten pitäs avata naiselle ovet". Tässä vaiheessa lasken aina kymmeneen. Minä kun en sotkisi herrasmiesmäisyyttä ja kohteliaisuutta tasa-arvokeskusteluun.

  Mun mielestä tasa-arvoon pyrkiminen/feminismi otetaan muutenkin liian kirjaimellisesti, liian vakavasti. Ei ole tarkoitus pyrkiä yhdeksi yhtenäiseksi sukupuoleksi, vaan niin kauan kuin me ollaan miehiä ja naisia, niin niin kauan tasa-arvoa pitää soveltaa vähän eri lailla. Miehet ja naiset ON erilaisia. Minä en ole kasvattamassa karvoja, lopettamassa meikkaamista ja leikkaamassa tukkaani siiliksi tahi alkamassa pukeutumaan miesten vaatteisiin. Haluan edelleen olla nainen, mutta mitä väärää siinä on, että haluan samaa palkkaa kuin miehellä? Onko se miehiltä jotain pois? En tiedä osaanko artikuloida itseäni yhtään oikein, mutta ehkä ymmärsit..?

  VastaaPoista
 16. Anonyymi21:53

  "Ihan pakko mainita, että Kirsi Virtanen on tehnyt radiokolumnin myös feminismiä vastaan"

  Nyt pitäisi vielä keksiä, miten feminismin haukkuminen liittyy miessukupuolen demonisointiin. Arvatkaapa, muuten, lentäisikö miestoimittaja kuin leppäkeihäs YLE:stä, jos selostaisi tosissaan puoli tuntia miksi naisia saa ja pitää vihata.

  VastaaPoista
 17. Jari:fB:ssa joku 19-vuotiaan teinin tj 0 kirjoittelut on todella pientä,et voi olla noin herkkänahkainen? Työelämässä olen törmännyt urallani miesten puolelta: tytöttelyyn, "sihteerin hommien" tekemiseen joita ei mieskollegoiltani ole ikinä vaadittu, epäilyihin urastani koska "kai säkin jossain vaiheessa niitä lapsia teet, ei sua kannata palkata", lasikattoon ja yleiseen hyvä veli-verkostoon. Se on työelämässä se todellisuus, FB-vitsailua ei voi edes rinnastaa tuohon eli pistä asiat jonkinlaiseen järjestykseen. Ja huom, pidän miehistä työtovereina, mutta tätä esiintyy paljon!
  Näistä muista kommenteista pakko sanoa sen verran että suomalainen mies on saanut huonon maineensa, ei suomalaisilta naisilta, vaan Tilastokeskukselta. Tosiasiahan on että väkilukuun nähden täällä asuu asehullua ja kotiväkivaltaa paljon "harrastavaa" mieskansaa. Silti en mollaisi kaikkia suomalaisia miehiä, miksi itse asuisin sellaisen kanssa jos ne KAIKKI on niin kamalia? Tämä juntti-suomimies on kohta mennyttä aikaa ja odotan innolla vapautuneempaa, iloisempaa ja elämänmyönteisempää ja suvaitsevampaa miesmallia saapuvaksi, jollainen oma miehenikin on.
  Eiköhän kaikki sanottavani ollut tässä, kamalaa yleistystä all around...

  VastaaPoista
 18. Chatrin: Juuri noin. Tasa-arvo ja tasapäisyys eivät ole sama asia. Eläköön se pieni ero.

  Anonyymi: Ehkä pointtina tässä olikin se, että ilmeisesti tämän Kirsi Virtasen (en tiedä häntä, en ole koskaan kuunnellut hänen ohjelmiaan) agenda on solvata ja haukkua kaikkia tasapuolisesti vain solvaamisen ja haukkumisen vuoksi. Joten jos hän yhdessä ohjelmassa haukkuu miehet ja toisessa feministit, niin fiksu ihminen voi laittaa hänen sanomisensa perspektiiviin ja jättää ne omaan arvoonsa. Paitsi tietenkin jos kokee tarvetta suunnattoman marttyyrimaiseen ajatteluun ja itsesäälissä kieriskelyyn.

  Mikaela: Kun minä sanon sanat "suomalainen mies", ajattelen samalla vahvaa, ihanalla tavalla juroa, rehellistä, suoraselkäistä, kilttiä mutta ei kynnysmattomaista, lämmintä, naista tasaveroisena kumppanina kohtelevaa modernia miestä, joka on maailman ihanin. Eli sellaista jollainen oma Karhumieheni on.

  Tämä keskustelu sulkeutuu nyt. Ihan siitä syystä että tässä mentiin taas siihen iänikuiseen sukupuolten väliseen juupas-eipäs -vääntöön, joka ei ole koskaan johtanut eikä tule koskaan johtamaankaan yhtään mihinkään lopputulokseen. Ehkä vielä joskus näemme sen päivän jolloin sanan "feminismi" laittaminen tähän blogiin ei johda valtaisaan anonyymien pelkureitten yleistämisen ja vittuilun aaltoon, vaan ihan oikeaan keskusteluun. Kokeillaan taas puolen vuoden päästä uudestaan. Tai ehkä ei.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails