17.11.2010

The Social Network

Facebook on nykyään kaikkialla. Aluksi se oli vain pienen opiskelijapiirin hupia, sitten se lähti leviämään kulovalkean tavoin kunnes nyt sillä on yli 500 miljoonaa uniikkia kävijää ympäri maailman. Nykyään voikin melkein sanoa, että jos et ole Facebookissa, et ole olemassa. Mutta kuten kaikkien menestystarinoiden kohdalla, ei myöskään Facebookin synty ole ollut kivuton.


The Social Network kertoo Facebookin synnystä sen alkuperäisen perustajan Mark Zuckerbergin (Jesse Eisenberg) näkökulmasta. Tuolloin Harvardin yliopistossa opiskellut Zuckerberg perusti naamakirjan edeltäjän sekä lapsellisena kostona entiselle tyttöystävälleen että päästäkseen Harvardin haluttujen sisäpiiriklubien jäsenten tietoisuuteen ja tätä kautta itse sisäpiireihin. Muuta Zuckerberg ei suinkaan saa keksintöään maailmalle yksin. Matkalla Cambridgesta Piilaaksoon Zuckerberg onnistuu suututtamaan muutamankin tahon, muun muassa entisen parhaan ystävänsä. Elokuvaa kerrotaankin osittain Zuckerbergia vastaan käytyjen oikeuskanteiden kautta.

The Social Network on mielenkiintoinen nykyaikainen menestystarina aiheesta, josta isolla osalla ihmisistä on henkilökohtaista kokemusta. Minullakin on parhaillaan Facebook auki ja olen ollut siellä aktiivinen noin vuodesta 2007 lähtien. Mutta muuten itse elokuva ei ollut minusta mitenkään poikkeuksellinen. En rehellisesti sanottuna ymmärrä, miksi se on saanut kriitikot ja yleisön niin sekaisin. Katsoin sen kyllä kiinnostuneena, mutta ei se tehnyt minuun mitään erityistä vaikutusta.

Sen sijaan jäin miettimään tässä elokuvassa sitä, miten epätoivoisesti jotkut hakevat suosiota. Zuckerbergillekaan ei riittänyt elokuvan mukaan se, että hän on huippuopiskelija yhdessä maailman arvostetuimmista ja vaativimmista yliopistoista. Hän halusi epätoivoisesti päästä sisään Harvardin sisäpiirin klubeihin, hän halusi olla sisäpiiriläinen sisäpiirissä. Suoraan sanottuna minulle nämä sisäpiirit eivät ole koskaan näyttäytyneet missään kovin hyvässä valossa. Olen paljon mielummin itsenäinen ulkopuolinen kuin pienen porukan ohjailtavissa oleva niin sanottu sisäpiiriläinen.

3 kommenttia:

  1. Minun ymmärtääkseni Zuckerberg ei niinkään ollut kiinnostunut Harvardin sisäpiireistä, Saverin oli. Zuckerberg halusi tehdä oman juttunsa ja saada kunniansa sitä kautta, omilla avuillaan eikä sisäpiirien kautta. Hän halusi tehdä töitä asialleen omistautuneiden ihmisten kanssa ja oikeastaan halveksi sisäpiirejä ja niiden rikkaita jäseniä kuten vaikka Winklewosseja. Tällaisen kuvan minä sain hänestä sekä kirjan että leffan perusteella.

    VastaaPoista
  2. Paivi: En ole lukenut kirjaa, mutta minusta elokuvassa välittyi Zuckerbergista sellainen "happamia sanoi kettu" -asenne, mitä tuli näihin sisäpiireihin. Kun häntä ei niihin hyväksytty, hän piikitteli kaveriaan joka niihin pääsi ja kosti omalla tavallaan sisäpiirin jäsenille. Suoraan sanottuna Zuckerbergista ei välity tässä elokuvassa mikään positiivinen kuva.

    VastaaPoista
  3. No ei tosiaankaan mikään kovin positiivinen kuva ihmisestä tullut. Kirja antaa samanlaisen kuvan hänestä - älykkönä, joka kuitenkin on sosiaalisesti melkoisen "lahjaton". Minulle tuli leffan Zuckerbergistä jollakin tapaa mieleen The Big Bang Theoryn Sheldon Cooper.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails