21.12.2010

Conan, barbaari ja Ben-Hur Bio Bristolissa

Kävin viime viikonloppuna katsomassa kaksi kunnon spektaakkelia ovensa sulkevassa elokuvateatteri Bristolissa. Toinen on vuosien takainen kestosuosikkini Conan, barbaari ja toinen klassikko Ben-Hur, jonka näin nyt sunnuntaina ensimmäistä kertaa.

Conan, barbaari pääsi oikeuksiinsa valkokankaalla. Siinä on näyttävää kuvausta, hieno musiikki, mahtavia taistelukohtauksia ja suuren luokan eeppistä meininkiä. Onhan se toki pitkä, dialogiltaan kömpelö, näyttelijäntyö on vähän niin ja näin eikä se ole mikään varsinainen laatuelokuva. Kyllä se kuitenkin kuuluu oman lajinsa kiistattomaan parhaimmistoon.


Ben-Hur puolestaan oli aikoinaan elokuvateatteri Bristolin avajaiselokuva, joten oli tietenkin sopivaa että se oli myös viimeinen elokuva, joka kyseisessä teatterissa näytettiin. Kyseessä on tietenkin kunnon 1950-lukulainen suuren rahans Raamattuspektaakkeli isolla R-kirjaimella ja alleviivattuna. Charlton Heston, Jeesus, Juudea, suuria tunteita, vaikeuksista voittoon, kaikki löytyy. Ja omasta mielestäni vähän turhankin puuduttavasti ja pitkäveteisesti. Nykynäkökulmasta katsottuna elokuva on vähän turhankin pompöösi ja teatraalinen, ja Charlton Hestonin saama Oscar-pysti pääroolista tuntuu hieman käsittämättömältä ratkaisulta. Etenkin kun samaisesta pystistä kilpaili tuolloin myös Jack Lemmon elokuvassa Piukat paikat.


Mutta, komealtahan elokuva näyttää ja kuuluisa valjakkoajelukohtaus on yhä erittäin vaikuttava. Sekä historiallisesti melko tarkka, meno oli tuolloin erittäin raakaa eikä ruumiiltakaan vältytty. Kyllä tämän jaksoi katsoa alusta loppuun melkein neljä tuntia, mutta miksikään omaksi kestosuosikiksi se ei noussut, ei edes raamattuspektaakkelien kategoriassa.

3 kommenttia:

 1. Sääli, että Bristol sulkee ovensa! Olisi pitänyt päästä katsomaan tuo BenHur. Ostin sen Stockmannilta pari vuotta sitten ja olen sen parin kertaa katsonut. Valkokankaalla tämä mahtipontinen filmi olisi varmaan päässyt paremmin oikeuksiinsa.

  Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi22:17

  Ärsytti niiin paljon kun piti mennä tänne mutta jäin jumiin Kööpenhaminaan lentokatastrofien takia : --( RIP BRISTOL

  VastaaPoista
 3. Anonyymi07:24

  Ben Hurin homoeroottinen vire on kyllä hupaisa, pahempaa on vain Spartacuksessa ;O) Mutta elokuvana se on kyllä hieno ja takuulla isolta kankaalta makeaa katsottavaa. Täytyy sanoa että Tappajahain näkeminen Bristolissa vikana päivänä oli hieno kokemus, se hai tuli LÄHELLE....

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails