9.12.2010

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (1990)

Kaikki tietävät varmaan sen kamalan pettymyksen tunteen joka seuraa, kun lapsuuden suosikkielokuva osoittautuu myöhemmin katsottuna aivan surkeaksi? Se on kamala tunne, joka saa katumaan päätöstä pilata ennen niin hyvä elokuva uusintakatselulla.


Mutta sitä suurempi on ilo, kun tällainen suosikki osoittautuu aikuisenakin katsottuna erittäin viihdyttäväksi. Näin kävi tässä vähän aikaa sitten Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -elokuvan kanssa. Kun olin 13-vuotias, tämä leffa oli minusta maailman paras. Olin pihkassa Rafaeliin, minulla oli kilpparijulisteita seinällä ja fanitin hommaa täysillä.

Elokuva perustuu samannimiseen sarjakuvaan, joka itsessään on eräänlainen synkkä parodia supersankarisarjakuvista. New Yorkin kaupunkia riivaa kamala rikosaalto, ja sitä vastaan taistelee salaperäinen ryhmä ninjoja. Vaan ei mitä tahansa ninjoja, sillä nämä pojat ovat noin teini-ikäisiä mutanttikilpikonnia. Heidän kouluttajansa ja isähahmonsa on Splinter (suom. Tikku), mutanttirotta. Apunaan heillä on uutistoimittaja April O'Neil (sarjakuvissa April on ammatiltaan laboratorioassistentti) sekä toinen vapaa-ajan oikeustaistelija Casey Jones. Heidän päävastustajansa on ilkeä Shredder jonka johtama Foot-klaani (suom. Jalka-klaani) levittää kauhua ympäri kaupunkia. Mutta onneksi kilpparit ovat paikalla pelastamassa päivän.

Vuonna 1990 valmistunut elokuva on mielestäni yksi onnistuneimmista sarjakuvafilmatisoinneista. Se yhdistää alkuperäisen sarjakuvan synkkyyden sekä samojen hahmojen pohjalle rakennetun lasten piirrossarjan melko saumattomasti, tuoden joukkoon sekä tummia sävyjä että huumoria. Vuonna 2007 valmistunut CGI-uusintaversio ei valitettavasti päässyt edeltäjänsä tasolle (juttu elokuvasta täällä), enkä edes halua mainita vuoden 1990 elokuvan jatko-osia.

Ja leffan tunnusbiisi on yhä todella kova!

4 kommenttia:

 1. Kattelin just vähän aikaa sitte itekki ja oli kyl niin loistavaa settiä. Kaikki oli kohallaa kunnon viihdepläjäyksee ja nostalgiaryöppyyn. Musat todellaki viimesen päälle.

  Meinasin uskaltautuu kattelee jatko-osatki lähiaikoina, joista on hyvin heikot muistikuvat myös. Uusi TMNT oli kyllä todella suuri pettymys.

  VastaaPoista
 2. Eugen: Jatko-osissa on se huono puoli, että kilppareiden äänet ovat eri kuten myös Aprilin näyttelijä. Judith Hoagissa oli sitä jotain. Lisäksi ne nyt vaan ovat aika huonoja elokuvia.

  VastaaPoista
 3. Ahm.. en olekaan kyseistä elokuvaa nähnyt. Televisiosarjaa kyllä seurasin innokkaasti ja SEN tunnarin osaan vieläkin :). Pitääpä katsastaa varmaan tämä leffaversiokin.

  VastaaPoista
 4. Mä kävin kattomassa tämän leffateattereissa back in the day. Enpä siitä juuri mitään muista.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails