13.2.2011

Kuninkaan puhe

Vanhempainloman tarjoamassa vapaa-ajassa parasta ovat vapaat aikataulut. Voi mennä uimahalliin uimaan silloin kun siellä on tyhjää ja voi mennä elokuvien päivänäytöksiin. Kuninkaan puhe (The King's Speech) -elokuvan kävimme Karhumiehen kanssa katsomassa rauhallisessa päivänäytöksessä, ja hyvä niin, sillä tämä elokuva tarvitsi keskittymistä ja rauhallista mielentilaa.


Elokuva kertoo nykyisen Englannin kuningattaren Elisabet II:n isästä, Yorkin herttua Albert Frederick Arthur Georgesta (Colin Firth) josta myöhemmin tuli Englannin kuningas Yrjö VI. "Bertiellä", kuten ystävät ja perhe häntä kutsuivat, oli paha änkytysongelma joka murensi hänen itsetuntoaan ja oli ongelma julkisissa esiintymisissä. Radio kun oli juuri tehnyt läpimurron ja kuninkaallisten odotettiin pitävän julkisia puheita aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Rakastavan vaimonsa Elisabetin (tuleva kuningataräiti Elisabet, Helena Bonham-Carter) patistamana Bertie hakeutuu puheterapeutti Lionel Loguen (Geoffrey Rush) puheille. Vaikean alun ja monien muiden vaikeuksien jälkeen Loguen ja Bertien yhteistyö alkaa sujua. Kun Bertien isä kuningas Yrjö V kuolee ja isoveli Edward (Guy Pearce) luopuu kruunusta skandaalin siivittämänä mennäkseen naimisiin kahdesti eronneen amerikkalaisen Wallis Simpsonin kanssa, Bertien vastuu sodan partaalla olevan kansakunnan johtajana vain kasvaa.


Kuninkaan puhe on loistava esimerkki kauan kaipaamastani laatudraamasta. Sen tarina on kiehtova ja minulle entuudestaan vähän tuntematon. Toki tiesin Edward VIII:nnen ja Wallis Simpsonin välisestä rakkaussuhteesta ja sen, että Yrjö VI nousi kuninkaaksi yllättäen ja vastoin tahtoaan. Mutta hänen änkytyksestään ja luonteestaan en tiennyt paljoakaan. Kuninkaan puhe on hienosti tehty elokuva, johon on saatu mukaan paljon loistavia näyttelijöitä. Etenkin Colin Firth tekee upeaa työtä pääosassa. Nautin tämän hienon elokuvan katsomisesta suunnattomasti, se kosketti ja teki vaikutuksen.

4 kommenttia:

 1. Baftoja tuli leffalle roppakaupalla ja nyt jänskätään käykö sama Oscareissa! Tämä on kyllä ihastuttava elokuva. Minäkään en tiennyt aiheesta oikein mitään, ja siksi kai se olikin niin ihana yllätys nähdä jotain näin sympaattista kun ei osannut oikein odottaa mitään :)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi14:06

  Musta tuntuu että päivänäytökset on suorastaan loistava kokemus kun rinnastaa iltanäytöksiin joissa korviin hihittää milloin mikäkin teini. Kuten Päivi totesi, Baftoja ropisi, toivon sydämestäni että tämä vies Oscarit TSN:n sijaan...

  VastaaPoista
 3. Tämä oli kyllä upea elokuva!

  VastaaPoista
 4. Kuninkaan puhe oli todella erikoinen elokuvissakäynti kokemus. Lauantai, iltapäivänäytös ja sali täynnä plus 40 v. katsojia. Rauhallinen yleisö, ei kännyköihin kälättäjiä, ääneen kommentoijia... en muista moista tapahtuneen vuosiin. Toinen vastaava kokemus oli, kun kävimme katsomassa Hella W:n. yleisön keski-ikä vain korkeampi :).

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails