23.2.2011

Napapiirin sankarit

En ole tähän mennessä pettynyt yhteenkään näkemääni Dome Karukosken ohjaamaan elokuvaan. Hän onnistuu elokuvissaan vangitsemaan jotain sellaista aitoa ja positiivisessa mielessä hyvin suomalaista, mikä saa minut aina saman tien samaistumaan jollakin tasolla. Silti Karukosken Suomi-kuva on ehdottoman moderni, kaukana kaiken maailman Uunoista ja Pekoista, joihin hyvin monen kuva suomalaisesta elokuvasta valitettavasti yhä perustuu.
Napapiirin sankarit kertoo Lapin perukoilla asuvista Jannesta (Jussi Vatanen), Kapusta (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsestä (Timo Lavikainen), jotka lähtevät eräänä iltana hakemaan Jannelle digiboksia. Janne kun ei ole saamattomuudessaan saanut sellaista hankittua kolmenkaan vuoden puhumisen jälkeen ja avovaimo Inarin (Pamela Tola) mitta on nyt täynnä. Se on joko digiboksi taloon tai hän muuttaa Tampereelle. Alkaa läpi yön kestävä odysseia, josta ei mutkia, käänteitä, muutamaa estettä ja paria muuttujaa puutu.

Kovan hehkutuksen jälkeen pelkäsin, että odotukseni tätä elokuvaa kohtaan ovat liian suuret. Pelko oli turha, sillä Napapiirin sankarit on hauskin näkemäni elokuva pitkiin aikoihin. Sen huumori on sellaista, ettei sille voi olla nauramatta vaikka tietää aiheen olevan tavallaan vakava. En esimerkiksi voinut olla hekottelematta koko alkukohtauksen ajan. Leffa on kyllä palkintonsa ansainnut, minun silmissäni tämä nousi saman tien komediaklassikoksi.

6 kommenttia:

 1. Tää vuosi on ollu niin miellyttävä kokemus suomalaisen elokuvan parissa. Rare Export ja Napapiirin Sankarit ovat molemmat niin epäsuomalaisia elokuvia (kunnon tarinan kaari ja oikeasti viihdyttäviä!), että odotan innolla mitä suomalainen elokuvateollisuus tarjoaakaan meille tänä vuonna!!

  VastaaPoista
 2. Mä olen NÄÄÄÄIN katkera siitä, että ainakin viidenkymmenen kilsan sätellä täältä tätä näytetään ainoastaan ranskaksi dubattuna. Kuitenkin mun tuurilla kun menen ensi kuussa Pariisiin, se ei enää ole ohjelmistossa.

  Äiti, mulle saa lähettää tämän ja Rare Exportin deeveedeinä.

  VastaaPoista
 3. Ranskaksi dubattuna! Ei, ei, ei, kun se kieli ja ne ilmaisut ja kaikki on niin olennainen osa tätä elokuvaa! Voi pyhä Sylvi niiden dubbausten kanssa, niitä minä vihasin jo pikkulapsena Belgiassa.

  Voisin näin uuden vuoden kunniaksi tehdä sellaisen lupauksen, että katson enemmän kotimaisia elokuvia. Ne kun ovat nykyään järjestään melko hyviä, tai eivät ainakaan sen huonompia kuin ulkomaisetkaan elokuvat.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi21:39

  Jess, tää oli oikeasti hauskin kotimainen viime vuonna, todella osuva ja hersyvä ^_^! Dome on mielenkiintoinen tyyppi, sen juttuja odotan aina innolla.

  VastaaPoista
 5. Bande annonce: http://youtu.be/iUEyH-aIy1E

  VastaaPoista
 6. Ihana elokuva! Nauroin pitkästä aikaa kotimaiselle elokuvalle ääneen ja vedet silmistä valuen :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails