7.3.2011

Bambi

Walt Disney studioiden Bambi vuodelta 1942 on yksi rakastetuimpia animaatioklassikoita. Se perustuu Felix Saltenin tarinaan, joka oli oman aikansa bestseller ja kirjakerhojen suursuosikki. Salten itse joutui pakenemaan Itävallasta natsien vainojen alta, ja alkuperäinen Bambi-kirja joutuikin natsien kirjarovioille väitetyn juutalaismyönteisyytensä takia.

Bambi kertoo tarinan pienestä valkohäntäpeurasta, joka syntyy metsän prinssiksi. Elokuva seuraa pikkuisen kasvua vuoden ajan, pienestä kömpelöstä vasasta vastuulliseksi aikuiseksi urospeuraksi. Vuoden aikana Bambi oppii paljon elämästä, ystävyydestä, rakkaudesta, mutta myös menetyksestä ja eloonjäämisestä.

Elokuvan kuuluisin kohtaus on varmasti se, jossa Bambi menettää äitinsä Ihmiselle, julmalle metsästäjälle. En pystynyt estämään kyynelten tuloa tälläkään kertaa, niin paljon pienen orvoksi jääneen vasan "Äiti! Äiti!" -huudot koskettivat. Näin aikuisena minuun teki kuitenkin suurimman vaikutuksen elokuvan loppu, jossa metsän eläimet pakenevat Ihmisen aiheuttaman metsäpalon tieltä Bambin ja hänen isänsä Metsän Ruhtinaan johdattamina. Ihmisen välinpitämättömyys luontoa kohtaan tuodaan elokuvassa ehkä hieman alleviivatusti esille, mutta eihän se teema ole 70:ssä vuodessa hävinnyt mihinkään.


Elokuvan tarina on teemoiltaan ajaton ja viipyilevyydessään sekä rauhallisuudessaan virkistävä kaiken nykyaikana melun ja hälinän keskellä. Visuaalisesti Bambi on silmiähivelevän kaunis, sen vesivärimäiset värit ja yksityiskohtaisesti toteutetut metsämaisemat ovat nautinto silmille.

Bambi on ajaton klassikko, josta toivottavasti yhä uudet sukupolvet tulevat nauttimaan.

Muista myös osallistua Disney-arvontaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails