11.3.2011

Mennyt maailma (Brideshead Revisited)

Granada televisionin vuonna 1981 tuottama Mennyt maailma on televisioklassikko. Evelyn Waugh'n vuonna 1945 julkaistuun romaaniin perustuva minisarja kertoo kapteeni Charles Ryderista (Jeremy Irons) ja hänen suhteestaan Marchmainin perheeseen ja heidän kotitilaansa Bridesheadiin.

Tarina alkaa, kun sotaväessä palveleva Charles saapuu toisen maailmansodan aikoihin komppaniansa kanssa Bridesheadin tiluksille. Nyt jo hieman rapistuneessa linnassa ei asu enää muuta kuin palvelusväkeä ja linnan nykyinen omistaja, perheen vanhin tytär ja Charlesin entinen rakastettu Julia (Diana Quick), on antanut sen sotaväen käyttöön. Paluu Bridesheadiin saa Charlesin muistelemaan kaikkia niitä vuosia, jotka hän vietti Bridesheadissa ja Marchmainin perheen kanssa.


Mennyt maailma kuvaa kirjaimellisesti kokonaista maailmaa, jota ei enää ole. En ole lukenut Waugh:n kirjaa, mutta sarja onnistuu mestarillisesti vangitsemaan sen haikeuden ja surumielisyyden tunteen joka värittää Charlesin nuoruuden muistoja. Charles tutustuu Marchmainin perheeseen ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Oxfordissa, perheen toisen pojan Sebastianin (Anthony Andrews) kautta. Charlesista ja Sebastianista tulee erottamattomat. Heidän suhteensa on monimutkainen ja monitahoinen, selvästi enemmän kuin pelkkää ystävyyttä mutta ei aivan rakkaussuhdekaan. Miesten ystävyyden luonteeseen ja Sebastianin homoseksuaalisuuteen viitataan pitkin matkaa, mutta tulkinta jää loppujen lopuksi katsojan tehtäväksi. Pian agnostikoksi ja uskonnottomaksi itsensä tunnustava Charles huomaa olevansa aivan Marchmainin syvästi katolilaisen perheen pauloissa.

Charles tarkkailee suurimman osan ajasta ulkopuolisena perheen kautta kerrottua uskonnollisuuden ja brittiläisen ylimystön hiljaista rapistumista, kunnes jossain vaiheessa huomaa olevansa osa sitä. Hän yrittää avioliittoa ja perhe-elämää toisaalla, mutta huomaa palaavansa yhä uudestaan Marchmainien pariin, viimeisenä Julian kautta. Myös Charlesin vakaumuksellinen uskonnottomuus joutuu koetukselle, kun hän todistaa tiettyjen Marchmainin perheen jäsenten vahvaa katolilaisuutta ja sen vaikutusta heidän elämäänsä.Mennyt maailma on televisiodraamaa nautittavimmillaan. Sen jokainen osa-alue toimii saumattomasti yhteen ja luo kokonaisen toisen todellisuuden, joka imaisee katsojan mukaansa. Sarjan alussa kuvataan paljon kesää, aurinkoa, lämpöä, aikaa jolloin kaikki on huoletonta ja mukavaa. Pikkuhiljaa siirrytään ikuiseen syksyyn ja talveen, myrskytuuliin, sateeseen, harmauteen ja synkkyyteen, kun yhtäkkiä kaikki tuttu ja turvallinen rapistuu, katoaa ja kuolee ja jäljelle jäävät vain muistot. Näyttelijät ovat kaikki nappivalintoja rooleihinsa, ja etenkin Jeremy Irons ja Diana Quick ovat vangitsevia onnettoman rakkauden parissa painivina Charlesina ja Juliana. Minulla kesti muutaman jakson ajan päästä sarjaan sisään, mutta sen jälkeen olin aivan myyty. Tämä sarja on todellakin yksi televisiodraaman mestarinäytteistä ja hienoimpia koskaan näkemiäni minisarjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails