18.5.2011

Yön kirkas tähti (Bright Star)


Yön kirkas tähti on Jane Campionin ohjaama 1800-luvun alkuun sijoittuva romanttinen epookkidraama, joka kertoo runoilija John Keatsin ja neiti Fanny Brawnen täyttymättömän rakkaustarinan. Keats (Ben Whishaw) on nuori ja varaton runoilija, jonka nykyään kiistattomana klassikkona pidetty Endymion-runo ei myy, ja joka uskoo olevansa runoilijana ja ihmisenä epäonnistunut. Fanny Brawne (Abbie Cornish) on puolestaan yläluokkaisen perheen hieman ylpeä vanhin tytär, joka pitää muodikkaista vaatteista, opiskelee ranskaa ja seurustelee perheensä kanssa vain samaa yhteiskuntaluokkaa olevien henkilöiden kanssa. Kun Keats muuttaa ystävänsä herra Brownin (Paul Schneider) luokse asumaan ja tutustuu tätä kautta neiti Brawneen, näiden kahden välille leimahtaa roihuava rakkaus, joka palaa kaikista esteistä huolimatta.


Yön kirkas tähti on asetelmiltaan ja lähtökohdiltaan pakahduttavan romanttinen elokuva, joka kuitenkin tuntuu jäävän tunnepuolella puolitiehen. Epookki on hienosti kuvattu ja ulkoisesti elokuva toimiikin erittäin hyvin. Mutta sisällöltään se jää pinnalliseksi ja jopa tyhjäksi; päähenkilöiden välillä ei ole kemiaa ja heidän väliset kohtaukset ovat lähinnä pitkäpiimäisiä ja tylsiä. Tästä johtuen tämä hahmojen suuri rakkaustarina ei tunnu uskottavalta eikä koskettanut minua katsojana mitenkään. Campion on epookkidraaman ja tunnelmallisen kuvauksen mestari, mutta tässä elokuvassa myös sisältöön olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota.

--------------------------------------------------------------------------------------

Katsoin elokuvan pienokaiseni kanssa Helsingissä Kallion kirjaston BabyKinossa, joka järjestetään joka keskiviikko. Voin lämpimästi suositella tapahtumaa kaikille pääkaupunkiseudulla liikkuville pienten lasten vanhemmille ja hoitajille. Elokuva esitetään Kallion kirjaston lastenosastolla. Tila on rauhallinen, ja siellä voi istua joko tuoleilla tai lattialle levitetyillä tyynyillä. Kokemus oli miellyttävä, pikkuneitikin viihtyi ja jopa nukahti omaan vaunukoppaansa. Finnkino-paikkakunnilla on mahdollisuus katsoa elokuvia Vauvakinossa, mutta sitä en ole vielä ehtinyt kokeilla. Tarkoitus kyllä olisi ja lupaan jakaa kokemukseni täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails